Nyhed
Ansøgertal: Den negative udvikling er bremset for nu
3.624 har søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen i år. Det er stort set samme antal som i 2023. ”Det er godt, at vi har fået sat en prop i hullet. Nu skal vi gøre mere af det, der virker,” siger 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins.
Publiceret:
5. juli 2024
Senest opdateret:
8. juli 2024
Foto:
Søren Svendsen
Der var i dag, fredag den 5. juli, sidste frist for at søge ind på en videregående uddannelse.
En opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at 3.624 har valgt at søge ind på sygeplejerskeuddannelsen. Det er 22 flere end i 2023, hvor 3.602 søgte ind, og det svarer til en fremgang på 1 pct.
”Det er rigtig godt, at vi har fået sat en prop i hullet og standset den negative udvikling i søgningen til uddannelsen. Særligt set i lyset af, at det hidtidige fald i ansøgertallet har betydet, at der ved studiestart i både 2021 og 2022 var ca. 1.000 ledige studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen. Vi havde dog håbet, at trepartsaftalen og OK24 havde haft en større effekt på de unges lyst til at søge ind på sygeplejerskeuddannelsen. Der ligger fortsat et stort arbejde forude i forhold til at vise de unge det store potentiale, der er i sygeplejerskeuddannelsen. Men det kræver, at en kommende reform styrker uddannelsen og ikke forringer den gennem afkortning,” siger 2. næstforkvinde for Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins.
Der er stadig et godt stykke vej, til at ansøgertallene er tilbage på tidligere års niveau. Kristina Robins ser årets ansøgertal som et udtryk for, at de unge lige skal have fuld tillid til, at forbedringerne af både løn og vilkår er kommet for at blive, før vi kan forvente at se en større stigning.
Vi skal lytte til de unge
Derfor handler det nu om at kigge ind i tiltag, der kan vende udviklingen positivt og få ansøgertallet tilbage på ret kurs. Herunder bl.a. at lytte til de unge, der efterspørger stærke uddannelser med høj faglighed.
”Hvis vi skal kunne konkurrere med alle de andre uddannelsesmuligheder, så skal vi have en stærk sygeplejerskeuddannelse, som er attraktiv for de unge at søge. Det kræver investeringer i kvalitet, og i det ligger naturligvis også, at uddannelsen ikke må forriges,” siger Kristina Robins med henvisning til, at det i maj måned kom frem, at regeringen har planer om at afkorte professionsuddannelserne med et halvt år.
En konsekvens af en afkortning vil være, at de studerende vil modtage mindre undervisning eller at undervisningen bliver på et faglige lavere niveau end i dag. Det er helt ved siden af, hvis vi gerne vil have flere sygeplejersker, mener hun:
”Jeg kan godt være bekymret for, at regeringens budskab kan smitte af på de unge og holde dem væk fra faget. Vi ved fra undersøgelser, at de søger mod stærke uddannelser med en høj faglighed. En afkortning vil forringe uddannelsen, og det vil sende et meget uheldigt signal til de uddannelsessøgende, om at uddannelsen ikke prioriteres politisk. Med tanke på hvor hårdt sundhedsvæsenet har brug for sygeplejersker håber jeg virkelig, at regeringen besinder sig."
Kan trække prestigen ud
Også Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) er glade for, at den negative udvikling i ansøgertallene for nu ser ud til at være standset, men regeringens udmelding om at ville afkorte uddannelsen bekymrer, fortæller forperson Nicolaj Laue Juhl.
”Det vil være med til at trække prestige ud af uddannelsen, og det ved vi påvirker unge, der står og skal træffe et studievalg. Så kan vi studerende tale uddannelsen nok så meget op og fortælle vidt og bredt om, at sygepleje er verdens bedste og vigtigste fag. Men det nytter ikke, hvis regeringen samtidigt signalerer det stikmodsatte udadtil og forringer vores uddannelse,” siger han.
Nicolaj Laue Juhl tilføjer desuden, at det i den kommende reform vil være en topprioritet for SLS at sikre bedre økonomiske vilkår for studerende i praktikforløb, mere kvalitet og valgfrihed i praktik og en mere mangfoldig sygeplejerskeuddannelse, så flere kan se sig selv i sygeplejefaget.
Læs flere nyheder fra DSR
18. december 2024
Overenskomst for konsultationssygeplejersker på plads
Forhandlingerne mellem Dansk Sygeplejeråd og Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening er landet i en aftale, der s...
Afsender
DSR-C
17. december 2024
Nyt klagesystem giver mere tryghed for både patienter og sygeplejersker
Fra den 1. januar får vi et patientklagesystem, som mindsker risikoen for, at sundhedspersoner bliver direkte invol...
Afsender
DSR-C
03. december 2024
Dansk Sygeplejeråd ansætter ny forhandlingschef
Anders Thrane Niebuhr skal fremover lede overenskomstforhandlingerne for Dansk Sygeplejeråd sammen med Dorthe Boe D...
Afsender
DSR-C
22. november 2024
DSR om ny finanslov: Den er med til at løfte sundhed og trivsel for børn og forældre
Flere af punkterne på finansloven for det kommende år bærer præg af, at partierne bag aftalen har ønsket at priorit...
Afsender
DSR-C