Nyhed
Dansk Sygeplejeråd: Ny reform kan gøre uddannelsen endnu mere attraktiv
Sygeplejerskernes fagforening ser især et potentiale i den styrkede praktik, mere undervisning på mindre hold og bedre vejledning, men havde helst undgået en afkortning af sygeplejerskeuddannelsen.
Publiceret:
26. marts 2025
Senest opdateret:
26. marts 2025

Som en del af et større reform af professionsbacheloruddannelserne har regeringen netop præsenteret en aftale, som også betyder ændringer på sygeplejerskeuddannelsen.
Og der er potentiale i den lovede kapitalindsprøjtning og de medfølgende initiativer, mener Dansk Sygeplejeråd.
- Sygeplejerskeuddannelsen er allerede god. Med den nye reform er der potentiale til, at den kan blive bedre, siger forkvinde Dorthe Boe Danbjørg.
Hun kvitterer for, at forligspartierne bag reformen tager initiativ til at løfte praktikken og blandt andet nævner de såkaldte uddannelseshospitaler som en vej til bedre praktik.
-Det er noget af det, vi har arbejdet for, da vi ser et stort potentiale i uddannelseshospitalerne, så jeg glæder mig over, at regeringen har lyttet til vores opråb op, at der var for lidt fokus på investeringer i praktikken i reformudspillet, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Giver de studerende tryghed
På listen med initiativer, der udløser ros fra Dansk Sygeplejeråd, er også: Mere vejledning, mere undervisning på mindre hold og et øget fokus på indsatser for studerende med forskellige studieforudsætninger. Og en markant investering i simulationsundervisningen i de kommende tre år.
- Det er vigtigt, for den del af uddannelsen er med til at styrke koblingen mellem teori med praksis, der giver de studerende en tryghed i det arbejde, de skal udføre, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Til gengæld er hun ikke begejstret for afkortningen af sygeplejerskeuddannelsen, så det fremover vil tage tre år og tre måneder at blive sygeplejerske i stedet for tre et halvt år.
Men sygeplejerskernes forkvinde glæder sig over, at en afkortning af uddannelserne er tænkt sammen med en bedre koordinering og prioritering af efter- og videreuddannelser, herunder også specialuddannelser.
- Det er positivt, at regeringen tænker på tværs af uddannelser og har en styrkelse af specialuddannelserne med, da det kan åbne karriereveje og samtidig sikre, at sundhedsvæsenet samlet set får de nødvendige kompetencer, siger Dansk Sygeplejeråds forkvinde.
Fortsætter med afsluttende bacheloreksamen
I Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) bliver det lovede kvalitetsløft af praktikken modtaget med optimisme, selv om forperson Nicolaj Laue Juhl havde håbet på større investeringer i den del.
- Og så ærgrer vi os over, at regeringen afkorter uddannelsen og har valgt ikke at indføre refusion for vores høje transportudgifter i praktikken, siger han.
Til gengæld er de studerende glade for, at uddannelsen også fremover afsluttes med en bacheloreksamen og ikke en professionsprøve, som regeringen ønskede. Noget, de studerende har kæmpet for.
- Derudover ser vi frem til mere simulationstræning, mere feedback og undervisning på mindre hold, fortsætter Nicolaj Laue Juhl.
Arbejdet med at udvikle og implementere uddannelsesreformen fortsætter frem mod sommeren 2027, hvor ændringerne på sygeplejerskeuddannelsen træder i kraft.
Du kan læse mere om indholdet af reformen af professionsbacheloruddannelserne HER.