Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Sygeplejersker og læger til regeringen: Det er helt uforståeligt, at vi ikke har en specialuddannelse til operationssygeplejerske

DEBAT: For at en patient kan opereres, skal der være et højtspecialiseret team klar. Mangler der én i teamet, kan operationen ikke gennemføres.

Publiceret: 

27. juni 2023

Senest opdateret: 

27. juni 2023

Af:

Dorthe Boe Danbjørg m.fl.

redaktionen@dsr.dk
Operation AaUH

Debatindlæg i Sundhedsmonitor af:

DORTHE BOE DANBJØRG
Næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd
METTE MARIE THOMSEN
Chefsygeplejerske på Rigshospitalet
JENS G. HILLINGSØ
Formand for Dansk Kirurgisk Selskab og ledende overlæge på Rigshospitalet
SIDSEL LIM NIKOLAISEN
Forkvinde for Fagligt Selskab for Operationssygeplejersker

Regeringens sundhedspakke til fem milliarder kroner frem mod 2030 prioriterer flere penge til bl.a. kræftområdet. Så langt så godt. Men hvad nytter det at sætte flere penge af til kræftområdet, hvis der ikke er personale til at pleje og behandle patienterne?

På kræftområdet er der lange ventelister på operationer, og dette skyldes ikke mindst mangel på operationssygeplejersker. Der mangler sygeplejersker generelt og specielt sygeplejersker med specialiserede kompetencer på de offentlige sygehuse i et omfang, så patienter og borgere dagligt må leve med ventelister, aflyste operationer og daglige prioriteringer af, hvilke operationer der kan udskydes eller aflyses.

For at en patient kan opereres, skal der være et højtspecialiseret team klar. Teamet består af en kirurg, en anæstesisygeplejerske og to operationssygeplejersker Mangler der én i teamet, kan operationen ikke gennemføres.

Ingen specialuddannelse i Danmark
Operationssygeplejerskens kompetencer er velbeskrevne og dokumenterede. Alligevel er der i dag ingen uddannelse og ingen krav om uddannelse for operationssygeplejersker. Danmark er det eneste skandinaviske land uden en specialuddannelse for operationssygeplejersker.

Det er helt uforståeligt, at vi ikke har en specialuddannelse til operationssygeplejersker, for hvis man vil sikre nedbringelse af ventelister og fortsat høj kvalitet på operationsstuerne, kræver det kompetente operationssygeplejersker. Her ligger en specialuddannelse derfor lige til højrebenet.

Specialisering er med til at sikre ikke bare tilstrækkelig kapacitet, men også patientsikkerhed, høj faglighed og øget kvalitet. En specialuddannelse for landets operationssygeplejersker giver endvidere kompetenceløft til alle operationssygeplejersker.

Tænk langsigtet
Vi ved også, at specialuddannelse er en afgørende faktor i tilknytning af sygeplejersker.

Specialuddannelse viser sig så stærkt fagligt identitetsskabende, at sygeplejersker med en specialuddannelse, f.eks. anæstesisygeplejersker vælger at blive indenfor deres faglige område.

Det er lykkedes for operationsgangene at blive en attraktiv arbejdsplads for unge sygeplejersker. Erfaringerne viser, at de nyuddannede sygeplejersker er opsat på at ‘gøre karriere’. Derfor vil en karriereplan med udsigt til en specialuddannelse, kunne holde dem tilknyttet til faget fremfor at søge væk for at få mere uddannelse.

En specialuddannelse for operationssygeplejersker vil kunne løftes i samarbejde med allerede eksisterende specialuddannelser. F.eks. specialuddannelserne indenfor anæstesi- og intensivsygepleje. Det ligger lige for at hente inspiration fra uddannelser i Norge og Sverige, hvorfra der kan overføres mange års erfaringer til en dansk uddannelse.

Så kære regering, tænk langsigtet og invester i specialisering af sygeplejersker – det vil kunne fremtidssikre den kapacitet, som vi så desperat har brug for.