Nyhed
DSR bakker op om udvalgsmedlemmer, der har forladt ’Udvalget for en mere værdig død’
To medlemmer af regeringens ’Udvalget for en mere værdig død’ mener, at udvalget er nedsat med det formål at implementere aktiv dødshjælp i Danmark og forlader udvalget i protest. ”Fuld opbakning fra Dansk Sygeplejeråd,” lyder det fra forkvinde Dorthe Boe Danbjørg.
Publiceret:
22. maj 2024
Senest opdateret:
23. maj 2024
Foto:
iStock
To medlemmer af regeringens 'Udvalget for en mere værdig død' har forladt udvalget i protest. Det drejer sig om læge Emma Helledie og sygeplejerske Jesper Grud Rasmussen.
Det annoncerede de i går i et åbent brev adresseret til udvalget og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), som i sin tid udpegede udvalgets medlemmer.
”Vores oplevelse er, at udvalget fra starten har haft et ufravigeligt fokus på at skabe konkrete modeller for aktiv dødshjælp og assisteret selvmord. Ikke med fokus på, om aktiv dødshjælp og assisteret selvmord overhovedet skal ind i sundhedsvæsenet med de konsekvenser, det vil have. Men derimod et fokus på, hvordan aktiv dødshjælp og assisteret selvmord kan implementeres i Danmark,” skriver de om baggrunden for at udtræde.
Fuld opbakning fra DSR
”Vi bakker vi fuldstændig op om, at de to udvalgsmedlemmer har valgt at træde ud af udvalget,” siger forkvinde for Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, og fortsætter:
”I Dansk Sygeplejeråd finder vi det utroligt problematisk, hvis regeringen har nedsat et udvalg med det formål at indføre aktiv dødshjælp i Danmark. Kapaciteten inden for palliation og lindrende behandling er ikke stor nok, fordi området ikke er blevet prioriteret højt nok politisk. Det har vi efterhånden sagt mange gange. Vi vil meget gerne være med til en debat om, hvordan sundhedsvæsenet bliver bedre til at hjælpe dødende til at få en værdig død – men vi mener ikke, at aktiv dødshjælp er løsningen.”
Regeringens udvalg bestod oprindeligt at ti medlemmer, men er nu nede på otte. I udvalgets kommissorium fremgår det, at udvalgets formål er at ”understøtte regeringens ønske om at skabe en dansk model for en mere værdig død i forlængelse af den tradition, vi i Danmark har for pleje og behandling af palliative patienter.”
Klinisk Sygeplejespecialist Jesper Grud Rasmussen og læge Emma Helledie, der også er formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin, siger til Kristeligt Dagblad, at de flere gange - både mundtligt og skriftligt - har protesteret imod, at udvalget efter deres mening bevæger sig uden for sit formål. De skriver i deres åbne brev, at de ikke har kunne opnå en fælles forståelse med de øvrige udvalgsmedlemmer om fortolkningen af kommissoriet og udvalgets egentlige formål, og at de af den grund har valgt at udtræde:
”Vi mener ikke, at det er den opgave, som kommissoriet stiller. Det er ikke den opgave, vi takkede ja til at påtage os. Hvis det politiske formål var, at udvalget skulle levere konkrete modeller for, hvordan aktiv dødshjælp og assisteret selvmord kan implementeres i Danmark, skulle det naturligvis have stået fuldstændig utvetydigt i det kommissorie, udvalget fik. Det står der ikke,” skriver de.
På linje med Etisk Råd
Nedsættelsen af regeringens udvalg har skabt debat fra starten. Folketingets Sundhedsudvalg bad i juni 2023 Etisk Råd om en udtalelse, der skulle være en del af grundlaget for Folketingets stillingtagen til debatten om aktiv dødshjælp. Udtalelsen skulle præsenteres den 4. oktober, men regeringen kom Etisk Råd i forkøbet og nedsatte allerede den 15. september 'Udvalget for en mere værdig død', der skulle ”facilitere debatten om en værdig død i Danmark.” Flere stemmer kritiserede timingen, ligesom det skabte undren, at præst Kathrine Lilleør, som er kendt tilhænger af aktiv dødshjælp, blev sat i spidsen for udvalget.
Etisk Råd valgte da også at tale imod aktiv dødshjælp. 16 af rådets 17 medlemmer kunne ikke anbefale en legalisering. De vurderede samlet set, at en legalisering kunne risikere at ændre det grundlæggende menneskesyn, vi har i det danske samfund. Særligt på den udsatte gruppe af borgere, der kæmper med handicap eller andre funktionsnedsættelser, lød det. Etisk Råd fremhævede også, at med optimal palliation, vil behovet for at få udført aktiv dødshjælp være forsvindende lille, og at der derfor fortsat bør være et fokus på at udvikle og udbygge den palliative omsorg i Danmark.
Værdig død frem for aktiv dødshjælp
Det mener man også i Dansk Sygeplejeråd:
”Vi går ind for en værdig død - ikke for aktiv dødshjælp,” siger forkvinde Dorthe Boe Danbjørg.
Hun skrev sammen med formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, et debatindlæg med overskriften ”Vi er her ikke for at tage livet af patienterne” den 4. april 2024.
Her skitserede de bl.a., at man allerede i dag har mange muligheder for lindrende og palliativ behandling, såfremt de rette ressourcer er til stede, og den glidebaneeffekt, man har set i Holland, hvor aktiv dødshjælp nu tilbydes til grupper som ældre, der lider af demens, psykiatriske patienter og børn fra 12 år. De advarede netop imod, at aktiv dødshjælp ikke må fremstå som den eneste løsning i debatten om en værdig død.
”Det er særligt problematisk at fremstille det som et valg mellem aktiv dødshjælp eller ingen hjælp. Som sygeplejersker og læger gør vi alt, hvad vi kan, for at hjælpe patienter i deres sidste tid med at komme værdigt herfra,”
Læs eller genlæs debatindlægget i sin fulde længde her.