Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

DSR om ny finanslov: Den er med til at løfte sundhed og trivsel for børn og forældre

Flere af punkterne på finansloven for det kommende år bærer præg af, at partierne bag aftalen har ønsket at prioritere børn og unge. Et af forslagene er båret frem af en ihærdig sygeplejerske, der har kæmpet for bedre rettigheder til forældre til for tidligt fødte.

Publiceret: 

22. november 2024

Senest opdateret: 

22. november 2024

Af:

Michael Ørtz Christiansen

moc@dsr.dk
Dorthe Boe Danbjørg (1)

Foto:

Nikolai Linares

Næste års finanslov blev fredag formiddag præsenteret af et politisk flertal bestående af regeringen samt SF og Radikale Venstre.

Det var især forsøget med gratis skolemad, der er er afsat 854 millioner kroner over de kommende fire år, som skabte opmærksomhed.

- Det er en ordning, som vores sundhedsplejersker og formanden for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Susanne Lücke, har talt varmt for, så det er dejligt, at den gratis skolemad er kommet med på finansloven, siger Dansk Sygeplejeråds forkvinde, Dorthe Boe Danbjørg.

- Det er dog vigtigt at understrege, at maden skal være helt gratis og uden brugerbetaling, hvis det skal have den ønskede effekt i forhold at øge sundheden og mindske den sociale ulighed. Det skal ikke være størrelsen på forældrenes pengepung, der afgør, om børn kan få mad i skolen, understreger hun.

Ændrer barselsregler

Derudover har regeringen og de to støttepartier skrevet ind i finansloven, at forældre til for tidligt fødte børn skal have forbedrede barselsvilkår.

Fremover får de nyfødte børn længere tid med deres forældre, da barselsreglerne udvides fra i alt tre måneder til 12 måneder for hver forældre i forbindelse med barnets hospitalsindlæggelse.

Det er der afsat 5 millioner kroner i 2025 og 20,9 millioner kroner årligt fra 2026 og frem.

-Det er måske en lille del af finansloven, men en meget vigtig ændring for forældrene og deres børn. Som reglerne er nu, skaber de reelt en ulighed, da børn, der er født for tidligt, ender med en kortere barsel med forældrene end børn, der er født til tiden. Med den nye finanslov bliver der lavet om på det, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Tilbage i maj 2024 var sygeplejerske Kristina Garne Holm på Christiansborg med netop det budskab og et ønske om at få ændret barselsreglerne. Det er nu sket.

Du kan læse mere om Kristina Garne Holms kamp for at få ændret reglerne HER.

Midler til udenlandske sygeplejersker kunne bruges bedre'

Som en del af finansloven vil aftalepartierne afsat 200 mio. kr. til skaffe mere udenlandsk arbejdskraft til sundhedsvæsenet fra Indien og Filippinerne. 

Det har Dansk Sygeplejeråd kritiseret ad flere omgange.  

De offentlige myndigheder er allerede overbebyrdet med ansøgninger om autorisation fra udenlandske sygeplejersker 
Derfor har man sat gebyret op for at få sin autorisation for alle sygeplejersker.

Uanset om man er nyuddannet fra en dansk professionshøjskole eller kommer fra et andet land og skal have godkendt sin uddannelse. 

- Det giver ingen mening at sætte prisen op for at få lov til at arbejde som sygeplejerske, når vi mangler kollegaer. Tværtimod bør gebyret helt fjernes. I stedet for at bruge penge på at rekruttere sygeplejersker i udlandet, burde man i stedet bruge pengene på at fjerne autorisationsgebyret og i samme omgang sørge for, at de sygeplejersker, som allerede er kommet til Danmark, ordentligt ind på sygehusene. 

Aftalen om finansloven finder du HER.