Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Flere sygeplejersker og tryghedspakke på vej til psykiatrien

Flere og bedre uddannede medarbejdere og flere sengepladser er blandt hovedelementerne i regeringens seneste og sidste udspil i den samlede 10-årsplan for psykiatrien. Dansk Sygeplejeråd hilser udspillet velkommen.

Publiceret: 

8. april 2025

Senest opdateret: 

8. april 2025

Af:

Jacob Mouritsen

jam@dsr.dk
Kristina Robins

Tirsdag præsenterede regeringen det seneste og sidste udspil i den samlede 10-årsplan for psykiatrien. Planen skal give området et tiltrængt løft og imødekomme mange års underprioritering.

Udspillet rummer blandt andet ambitioner om flere og bedre uddannede medarbejdere, flere sengepladser i behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien som afgørende brik i det samlede forløb.

Ifølge Kristina Robins, 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, er planen et nødvendigt skridt mod en psykiatri i bedre balance.

– I alt for mange år er psykiatrien blevet forsømt. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til personalet, patienterne og de pårørendes mange opråb – og nu sætter penge af til blandt andet flere og bedre kvalificerede sundhedsprofessionelle, siger Kristina Robins.

Nødvendige investeringer i personale og kvalitet

Investeringerne i psykiatrien er dog også nødvendige.

En ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at næsten halvdelen af sygeplejerskerne i psykiatrien ikke mener, at der er nok kolleger til at løfte opgaverne fagligt forsvarligt. Og mere end halvdelen af lederne oplever, at de mangler fagligt kvalificeret personale.

Det har konsekvenser for patienternes sikkerhed og behandlingsforløb.
Ifølge Kristina Robins er der behov for både flere kolleger og adgang til relevant videreuddannelse, hvis patienterne skal mødes med den kvalitet og faglighed, de har krav på.

– Skal vi som sygeplejersker kunne imødekomme patienternes ofte komplekse behov og sikre, at de får den rette behandling og pleje, kræver det, at vi har de nødvendige kompetencer, siger Kristina Robins og fortsætter:

– Derfor bør mindst halvdelen af sygeplejerskerne i psykiatrien have en specialuddannelse i psykiatrisk sygepleje.

Tryghed for medarbejderne – nu
Netop sundhedspersonalet i psykiatrien er i høj udstrækning udsat for vold og trusler. Over 40 procent svarer, at de det seneste år er blevet truet med vold, mens 17 procent har været udsat for fysisk vold.

Derfor glæder Kristina Robins sig over, at der i psykiatriplanen også er fokus på medarbejdernes tryghed i en såkaldt tryghedspakke.

– Hvis ikke sygeplejersker kan gå trygt på arbejde, kan ingen af de gode intentioner i psykiatriplanen blive forløst, og jeg kvitterer for, at regeringen sætter fokus på medarbejdernes tryghed i planen, siger Kristina Robins.

Nu skal psykiatriplanen ud at leve, og Dansk Sygeplejeråd vil følge implementeringen af planen nøje og den samlede effekt ved at måle på relevante indikatorer som eksempelvis genindlæggelser.

-Når vi skal evaluere på psykiatriplanens samlede effekt, bliver det afgørende, at vi om nogle år kan se en effekt på tværs af psykiatrien, så både personale, patienter og pårørende oplever en mærkbar forbedring, siger Kristina Robins.