Nyhed
Fra 1. juli gælder regler for tilknytning også lægemiddelvirksomheder
Den 1. juli 2024 blev reglerne om tilknytning til virksomheder opdateret. Nu skal du også anmelde eller søge om tilladelse, hvis du har tilknytning til en lægemiddelvirksomhed. Her kan du læse, hvad det betyder for dig.
Publiceret:
18. juli 2024
Senest opdateret:
13. september 2024
Sygeplejersker har siden november 2014 – ligesom bl.a. læger og tandlæger - været omfattet af reglerne om sundhedspersoners tilknytning til medicovirksomheder.
Det betyder, at sygeplejersker der har eller bistår med patientbehandling i Danmark forudgående skal anmelde eller have tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til at samarbejde med, udføre en opgave for eller have en aktiebeholdning i en medicovirksomhed, der vedrører risikoklasse II eller derover. En sådan medicovirksomhed er f.eks. Coloplast eller Oticon.
Reglerne om tilknytning blev opdateret den 1. juli 2024, så reglerne nu også gælder lægemiddelvirksomheder. Du kan læse mere om ændringen her. Lægemiddelvirksomheder kan f.eks. være Astrazeneca eller Lundbeck.
Du kan finde lister over hvilke medico- og lægemiddelvirksomheder, der kræver forudgående anmeldelse eller tilladelse, på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside her.
Hvad betyder tilknytning?
Du har en tilknytning, hvis du som sundhedsperson i Danmark har eller bistår med patientbehandling i dit arbejde, og samtidigt samarbejder med, udfører en opgave for eller har en aktiebeholdning i en lægemiddel- eller medicovirksomhed.
En tilknytning til en virksomhed er f.eks. forskning, undervisning og foredrag - eller hvis du har eller køber aktier i en virksomhed som f.eks. Coloplast eller Lundbeck.
Se den fulde vejledning for sygeplejerskers tilknytning til virksomheder på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside her.
Hvem er omfattet af de nye regler?
De nye regler omfatter alle sygeplejersker, der udfører ’klinisk arbejde’. Klinisk arbejde betyder her, at du har patient- eller borgerkontakt i dit arbejde.
Det anses også for patient- eller borgerkontakt, hvis du arbejder med kosmetisk behandling eller hvis du har en ledende stilling uden direkte patientkontakt, men hvor du har væsentlig indflydelse på, hvad andre sundhedspersoner vælger i patientbehandlingen.
Kun rent administrativt personale er undtaget.
Hvorfor er der regler om tilknytning?
Sundhedspersoners tilknytning til virksomheder er afgørende, når der skal udvikles nyt medicin eller medicinsk udstyr. Men det er lige så afgørende, at tilknytningen ikke påvirker sundhedspersoners uafhængighed, og at man som patient kan have fuld tillid til sin behandler.
Den sundhedsfaglige rådgivning, man får som patient, skal være uafhængig af økonomiske interesser. Reglerne om sundhedspersoners tilknytning til virksomheder er til for at sikre deres åbenhed og gennemsigtighed om samarbejdet.
Du kan læse mere på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside her.
Overgangsordning: Hvis du allerede havde en tilknytning til en lægemiddelvirksomhed før den 1. juli 2024
Hvis du allerede havde en tilknytning til en lægemiddelvirksomhed, da reglerne trådte i kraft den 1. juli 2024, kan du fortsætte tilknytningen uden videre, så længe du anmelder den til Lægemiddelstyrelsen før den 1. januar 2025.
Du behøver altså ikke søge om tilladelse, men skal blot anmelde din tilknytning. Anmeldelse skal i så fald ske her.
Hvis du vil etablere en tilknytning efter den 1. juli 2024
Hvis du vil etablere en tilknytning efter den 1. juli 2024, skal du anmelde eller søge om tilladelse til det hos Lægemiddelstyrelsen inden du begynder her.
Særligt i forbindelse med aktier og investeringer
Hvornår skal jeg anmelde?
Hvis du før den 1. juli 2024 har købt aktier, anparter, obligationer, værdipapirer eller lignende i en lægemiddelvirksomhed, skal du anmelde det jf. retningslinjerne for overgangsordning som beskrevet ovenfor.
Hvis du efter den 1. juli 2024 vil købe aktier, anparter, obligationer, værdipapirer eller lignende i en enkelt lægemiddel- eller medicovirksomhed til en værdi på højst 200.000 kroner på erhvervelsestidspunktet, skal du anmelde det til Lægemiddelstyrelsen, inden du begynder.
Hvornår skal jeg søge om tilladelse?
Hvis du efter den 1. juli 2024 vil købe aktier, anparter, obligationer, værdipapirer eller lignende i en enkelt lægemiddel- eller medicovirksomhed til en værdi på over 200.000 kroner på erhvervelsestidspunktet, skal du søge om tilladelse hos Lægemiddelstyrelsen, inden du begynder.
Beløbsgrænsen gælder altså pr. enkelt virksomhed og gælder fra købstidspunktet.
Du skal således altid anmelde din tilknytning til medico- eller lægemiddelvirksomheder til Lægemiddelstyrelsen, men du behøver ikke søge om tilladelse, hvis du har købt aktier mv. for mere end 200.000 kroner fordelt på forskellige virksomheder.
Du behøver heller ikke søge om tilladelse, hvis dine aktier mv. i en enkelt virksomhed bliver mere værd end 200.000 kroner, forudsat at de ikke var det, da du købte dem.
Hvad med investeringer, jeg ikke selv har indflydelse på?
Reglerne gælder kun for investeringer, du selv foretager. Du skal ikke anmelde eller søge om tilladelse til investeringer, der er foretaget via en investeringsforening, puljer styret af din bank mv., hvor placeringsretten er uddelegeret til tredje part. Reglerne omfatter heller ikke din ægtefælle, samlever eller barn/børns aktier og investeringer.
Hvor kan jeg få hjælp, hvis jeg har andre spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål vedrørende reglerne for tilknytning, kan du kontakte Lægemiddelstyrelsen direkte:
Tlf.: 93 51 42 77
Mail: tilknytning@dkma.dk