Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Lav søgning til sygeplejerskeuddannelsen bider sig fast

Der er kun sket en lille stigning i antallet af ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen sammenlignet med sidste års katastrofale tal. Dermed bliver der fortsat uddannet færre sygeplejersker, end sundhedsvæsenet har brug for.

Publiceret: 

5. juli 2023

Senest opdateret: 

5. juli 2023

Af:

Mai Brandi Ludvigsen

mlu@dsr.dk
40040856

Foto:

© Lena Rønsholdt

Der var i dag, onsdag den 5. juli, sidste frist for at søge ind på en videregående uddannelse. Lidt flere valgte sygeplejerskeuddannelsen sammenlignet med sidste år, viser opgørelsen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Ansøgertallet er dog kun steget med 7 pct., og det opvejer langt fra det store fald på hele 28 pct., som uddannelsen oplevede sidste år.

Det er dårligt nyt for sundhedsvæsenet, lyder det fra Dorthe Boe Danbjørg, næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd:

”Vi mangler desperat sygeplejersker mange steder i sundhedsvæsenet, så det er kritisk, at vi fortsat har for få ansøgere til uddannelsen. Samtidig kan vi se, at mange sygeplejersker forlader det offentlige sundhedsvæsen. Vi har altså et problem, der har bidt sig fast, og der er ingen grund til at tro, at det pludselig skulle gå væk af sig selv. Det her er sket for øjnene af os over flere år, men intet sker.”

Dorthe Boe Danbjørg er træt af alle de nemme forklaringer og alle de nemme løsninger – det er ren virkelighedsflugt:

”Vi hører rigtig tit, at det bare handler om at tale faget op. Hvis man siger sådan, kan man ikke have opholdt sig ret længe ude i sundhedsvæsenet. De unge er forståeligt nok ikke kun optaget af at få et spændende fag med mening. Her er der fuld plade, hvis man vælger at læse til sygeplejersker. Men de er altså også optaget af, hvad det er for et arbejdsliv, der venter dem, og hvad de får i løn, og her bliver vi nødt til at gøre det bedre,” siger hun.

Faget tiltrækker - løn og vilkår skræmmer
I alt har 3602 søgt om optagelse på en af de i alt 24 uddannelsessteder, hvor man kan blive sygeplejerske i Danmark. Det er markant færre end for bare få år siden.

Sådan behøvede det ikke at være, lyder det fra Trine Løvenskjold, der er forperson i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS).

”Vi ved, at mange unge overvejer at blive sygeplejerske, men vælger noget andet. De kan godt se, at sygeplejefaget er vejen til et arbejdsliv, hvor man virkelig kan gøre en forskel. Dem skal vi have ind på uddannelsen og hele vejen igennem studiet. Men det er ikke nok, at vi studerende taler faget op og fortæller, hvor fantastisk det er. Det er også nødvendigt at gøre det mere attraktivt, og det er arbejdsgivernes ansvar. Som det er nu, mærker vi allerede i praktikken, hvor travl hverdagen er i sundhedsvæsenet.”

Trine Løvenskjold henviser til en rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, som viser, at der er et stort potentiale i forhold til at tiltrække flere studerende til sygeplejerskeuddannelsen.

Ifølge rapporten blev ca. 6 pct. af alle nye studerende i 2022 er optaget på sygeplejerskeuddannelse. Næsten lige så mange - 4 pct. af de unge, der begyndte på en videregående uddannelse i 2022 - overvejede sygeplejerskeuddannelsen, men valgte ikke at søge. I stedet søger mange i højere grad mod universitetsuddannelserne.

De fleste begrunder det med, at arbejdsvilkårene ikke er gode nok og dernæst med, at lønnen er for dårlig. Dermed signalerer de ifølge Trine Løvenskjold også ret tydeligt, hvad det er, der skal til.

Antal 1.-prioritetsansøgere til sygeplejeuddannelsen 5. juli
Antal 1.-prioritetsansøgere til sygeplejeuddannelsen 5. juli