Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Personalemangel betyder lukkede senge på hver tredje afdeling

Der er mangel på sygeplejersker, og det udfordrer mange sygehuse. Hver tredje sengeafdeling har måttet nedlægge sengepladser, selv om patienterne stadigvæk er der, viser ny undersøgelse.

Publiceret: 

1. juni 2023

Senest opdateret: 

27. juni 2024

Af:

Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

mlu@dsr.dk
59574849

Foto:

Søren Svendsen

De seneste uger har særligt én hospitalsafdeling fået opmærksomhed. På den mave- og tarmkirurgiske afdeling på Aarhus Universitetshospital har knap 300 kræftpatienter ikke fået tilbudt operation inden for de maksimale ventetider. Årsagen er mangel på sygeplejersker, som har ført til lukning af 14 senge på afdelingens to sengeafsnit.

Ikke fordi, der ikke er behov for sengene, men fordi der ikke er sygeplejersker nok til at kunne give en forsvarlig observation og sygepleje af de patienter, der er blevet opereret.

Kræftafdelingen på AUH er dog langt fra den eneste afdeling i landet, der kæmper med at få antallet af patienter til at passe med antallet af sygeplejersker.

I en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd svarer 36 pct. af de ledende sygeplejersker på sengeafdelingerne, at de inden for det seneste år har oplevet lukkede sengepladser på grund af personalemangel.

Stillinger kan ikke besættes

På Odense Universitetshospital genkender FTR og sygeplejerske Betina Iroisch Kristensen billedet:

”Vi har færre senge åbnet på OUH, end vi burde. Det er på grund af personalemangel. Der er stillinger, der ikke bliver søgt på, og der er områder, hvor det ikke lykkes at besætte stillinger. Vi ser også flere erfarne sygeplejersker, der rejser,” siger hun.

Det kan sætte gang i en dårlig spiral, som det er svært for en afdeling at komme ud af.

”Det tager ikke ret lang tid at ødelægge en afdeling, men det kan tage flere år at bygge den op igen.”

Derfor gør de også meget ud af at forsøge at styre flowet og fordele patienterne, fortæller Betina Iroisch Kristensen.

”Man må have en overbelægning på op til 110 pct., og OUH prøver at fordele patienter rundt til andre afdelinger. Det er det bedste værktøj for at passe på personalet, men selvfølgelig ikke optimalt.”

Også andre dele af sundhedsvæsenet oplever udfordringer som følge af personalemangel. I undersøgelsen svarer 39 pct. af lederne ansat i andre dele af regionerne, som for eksempel ambulatorier, samt ledere i kommunerne, at aktiviteten er reduceret på grund af personalemangel.

Læs mere om undersøgelsen