Nyhed
Samlet mæglingsforslag for OK24 præsenteret i Forligsinstitutionen
Forligskvinde Lise-Lotte Stjernholm Nilas præsenterede tirsdag det samlede mæglingsforslag, som sammenfatter de seneste ugers ok24-forhandlinger mellem arbejdsgivere og fagforbund på hele det offentlige område. ”Nu skal medlemmerne tale”, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Publiceret:
20. marts 2024
Senest opdateret:
20. marts 2024
Foto:
Nikolai Linares
Efter to en halv måneds forhandlinger om offentligt ansattes lønudvikling de næste to år, har Forligsinstitutionen nu samlet aftalerne for alle områder i et fælles mæglingsforslag, som blev præsenteret tirsdag. Medlemmerne i de offentlige forbund skal den kommende tid stemme om resultatet.
Fordi OK24 adskiller sig fra tidligere overenskomstforhandlinger ved, at afstemningsresultaterne på det regionale og kommunale område kædes sammen, betyder det, at alle stemmer tælles sammen, så det er det samlede resultat, der afgør, om aftalerne træder i kraft, eller om de forkastes.
I Dansk Sygeplejeråd er det kongressen, der sender forhandlingsresultatet til urafstemning hos medlemmerne, og derfor er en ekstraordinær kongres indkaldt torsdag for at behandle mæglingsforslaget.
Dorthe Boe Danbjørg siger:
”Vi har forhandlet en overenskomst, som vi er tilfredse med og som vi derfor sender videre til kongressen, som i første omgang skal tage stilling til mæglingsforslaget. Sender de den videre til urafstemning hos medlemmerne, så vil vi afvente resultatet med stor ydmyghed. For hvad synes medlemmerne? Det vi er blevet enige om på lønmodtagersiden og sammen med arbejdsgiverne skal jo tages godt imod af medlemmerne, før vi får et ja. Så vi er meget spændte.”
Om forhandlingsforløbet siger forkvinden:
”Forhandlingerne har været svære, men jeg synes trods alt vi er landet et godt sted. Vi har aftalt en ramme, som forventes at give en reallønsfremgang, så man vil opleve at ens penge bliver mere værd. Desuden har vi opnået en hurtig udmøntning, så man allerede første april får en lønstigning. Og så har vi forhandlet om organisationsmidlerne, som vi har brugt på områder, som vi ved, betyder noget for sygeplejerskerne. Dels har vi lagt mere på grundlønnen, på erfaring og så har vi kunnet hæve pensionen på det regionale og kommunale område.”
Dorthe Boe Danbjørg deltog i præsentationen i forligsinstitutionen på vegne af DSR og som næstformand i Forhandlingsfællesskabet sammen med Mona Striib, forbundsformand for FOA og formand for forhandlingsfællesskabet, FH’s formand Morten Skov Christensen, Michael Ziegler fra KL og Heino Knudsen fra Danske Regioner.