Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Sejr for patientsikkerheden: UTH-ordning fastholdes

Ordningen for utilsigtede hændelser bevares, selvom regeringen ellers havde varslet, at den skulle spares væk.

Publiceret: 

2. oktober 2024

Senest opdateret: 

2. oktober 2024

Af:

Jacob Mouritsen

jam@dsr.dk
Harun Demirtas, 1. næstforperson, Dansk Sygeplejeråd

Foto:

Nikolai Linares

Det vakte stor opsigt og kritik, da regeringen foreslog at droppe indberetningspligten og den nationale database for utilsigtede hændelser.

Dansk Sygeplejeråd var en af kritikerne og udtrykte bekymring for, at en afskaffelse af systemet kunne få konsekvenser for patientsikkerheden og sundhedspersonalets læring.

Men efter politisk pres fra flere aktører, får ordningen nu lov til at overleve i en form, hvor den rykker fra Styrelsen for Patientsikkerhed til Danske Regioner.

Og det er en sejr for både patienterne, sygeplejerskerne og det generelle sundhedspersonale, at ordningen nu bevares, mener Harun Demirtas, 1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd: 

- Vi er enormt glade for, at det nu ser ud til, at databasen for utilsigtede hændelser får lov til at overleve, siger Harun Demirtas og fortsætter:

- Databasen har uden tvivl været med til, at sygeplejersker og andet sundhedspersonale har kunnet lære af de fejl, som uundgåeligt opstår i et travlt sundhedsvæsen. Dermed har vi også kunnet forebygge, at lignende fejl opstår i fremtiden, fastslår han.

Inddrag sygeplejerskerne 

Men Harun Demirtas holder sig dog også for øje, at ordningen skal videreudvikles, hvis det fulde udbytte af ordningen skal realiseres. 

- Det er vigtigt, at ordningen også fremadrettet bygger på samme anonymitet som i dag, så sundhedspersonale trygt og sanktionsfrit kan indberette de fejl, der opstår, og dermed bidrage til at skabe et endnu bedre sundhedsvæsen. 

Selvom det glæder Harun Demirtas, at ordningen overlever, appellerer han til at inddrage alle sundhedsaktører i det fremadrettede arbejde med ordningen, så hele sundhedsvæsenet får gavn af den.

- Det er afgørende, at også kommunerne og kommunale sygeplejersker tages med om bord i den videre udvikling, da der også her er et behov for en fortsat udvikling og fokus på at lære af utilsigtede hændelser, siger Harun Demirtas.