Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

DSR: Godt udspil - nu er der råd til sygeplejerskerne

Regeringens sundhedspakke viser, at de har forstået alvoren om det udsultede sundhedsvæsen. Det må også betyde, at der er penge til at sikre, at der er de nødvendige sygeplejersker. Det øger presset på de kommende trepartsforhandlinger om løn, mener formanden for Dansk Sygeplejeråd.

Publiceret: 

23. maj 2023

Senest opdateret: 

29. juni 2023

Af:

Mai Brandi Ludvigsen og Lotte Dahlmann

mlu@dsr.dk
59837299

Foto:

Søren Svendsen

Regeringen har i dag på et pressemøde præsenteret en ny sundhedspakke, som skal give et generelt løft til sundhedsvæsenet og en ny kræftplan. Blandt andet skal planen rette op på, at det i dag kun er tre ud af fire, der bliver behandlet inden for de fastsatte tidsfrister på kræftområdet.

”Det er godt, at regeringen indrømmer, at der er brug for mange flere penge til et hårdt udsultet sundhedsvæsen. Nu må det være slut med at fyre medarbejdere for at have råd til dyrere medicin og udstyr. Der er ingen tvivl om, at den kaotiske situation i sundhedsvæsenet er opstået, fordi det er plejepersonalet, der har holdt for, hver gang der skulle spares. Når ventelister stiger og patienter ikke får behandling til tiden er det, fordi der mangler mange medarbejdere, særligt sygeplejersker. Derfor er det også vigtigt at pengene bruges til at holde fast på sygeplejersker og til at kunne få nogen tilbage,” siger Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd og fortsætter:

”Det er fint med nye mål og styrket overvågning på kræftområdet, men det nytter ikke noget uden medarbejdere. Alle undersøgelser og meldinger fra sundhedsvæsenet viser, at det er manglen på sygeplejersker, der giver de store udfordringer,” siger hun og konstaterer: 

”Der er ingen direkte initiativer i den nye sundhedspakke rettet mod at sikre flere medarbejdere, men med den saltvandsindsprøjtning, regeringen nu giver til sundhedsvæsenet, er der ingen grund til at vente med et lønløft til sygeplejerskerne til OK24.”

Sygeplejerskerne skal tilbage til sundhedsvæsenet

Antallet af sygeplejersker på de offentlige sygehuse er det laveste siden 2019. I 2021 arbejdede 8300 sygeplejersker uden for sygeplejefagets primære område, og alene i 2021 har 1500 sygeplejersker forladt de offentlige sygehuse.

Ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard kan man løse mange af sundhedsvæsenets udfordringer, hvis man løser manglen på sygeplejersker. Det handler om løn og arbejdsvilkår, når sygeplejerskerne forlader det offentlige sundhedsvæsen.

- De her sygeplejersker har fundet gode stillinger i det private. Og de tjener 5-6.000 mere om måneden og arbejder med almindelige arbejdstider, siger han til dr.dk.

Jes Søgaard vurderer, at der skal mindst to milliarder kroner i indeværende år på bordet, hvis en sundhedspakke skal tage hånd om de nuværende udfordringer på sundhedsområdet.

Sundhedspakke på fem mia. frem mod 2030

Med sundhedspakken afsættes der fem milliarder kroner årligt som indfases frem til 2030 til sundhedsvæsenet generelt - herunder til at styrke behandlingen og genoprette tilliden til kræftområdet. 

Blandt de konkrete initiativer er en ny patientrådgivning for patienter med livstruende sygdomme, styrket overvågning af ventetider og kapacitetsudfordringer, screening for lungekræft og tandbehandling. Derudover afsættes der penge til, at flere kan modtage kræftbehandling i udlandet.

Læs mere om regeringens sundhedspakke