Nyhed
Sygeplejersker er afgørende for sundhedsreforms succes
Sundhedsreformen byder på flere gode initiativer, som kan komme borgerne til gode. Skal det lykkes, kræver det investeringer i sygeplejen og en national plan for sygeplejerskers specialuddannelser.
Publiceret:
15. november 2024
Senest opdateret:
15. november 2024
Foto:
Nikolai Linares
En bred kreds af partier trådte fredag frem i Indenrigs- og Sundhedsministeriet og kunne præsentere sundhedsreformen.
Flere gode initiativer er med i reformen med fokus på at styrke sammenhængen for den enkelte borger.
Sundhedspakker til borgere med kronisk sygdom, en fælles national sundhedsplan og en styrkelse af det nære sundhedsvæsen er blandt andet med i reformen, og bliver hilst velkommen af Dansk Sygeplejeråd.
- Der er landet en sundhedsreform, som på den lange bane giver sygeplejersker mulighed for at give den rette behandling, sygepleje og forebyggelse til borgerne. Dét jeg bider allermest mærke i, er den centrale rolle, sygeplejerskerne skal spille for at gøre reformen til en succes, siger Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde i Dansk Sygeplejeråd.
Kræver investeringer i sygeplejersker
En del af sundhedsreformen er af flere blevet døbt en ”lægereform,” da fokus primært er på den fremtidige fordeling af lægeressourcer.
Men nøglen til et robust fremtidigt sundhedsvæsen, hvor borgerne mødes i øjenhøjde, er i lige så høj grad dygtige sygeplejersker.
- Fra almen praksis i det nære sundhedsvæsen til kronikerpakker bliver det afgørende, at kompetente sygeplejersker får en hovedrolle i udviklingen. Allerede i dag er det ofte en sygeplejerske, man møder i almen praksis, mens sygeplejersker står for store dele af de sundhedstilbud, man får som patient med KOL eller diabetes, lyder det fra Dorthe Boe Danbjørg.
Hun opfordrer til, at udspillet følges op med en national plan for sygeplejerskers mulighed for specialuddannelse.
- Skal sygeplejerskerne levere på ambitionerne i reformen, er det vigtigt, at der bliver investeret i special- og videreuddannelse. For det vil ofte være sygeplejersker, der kommer til at løfte og løse de opgaver, som følger med, siger Dorthe Boe Danbjørg og peger på de hjemmebehandlende teams og den patientrettede forebyggelse som klare eksempler.
Akutsygepleje fra kommuner til regioner
Cirka 15.000 sygeplejersker arbejder til daglig i den kommunale sygepleje, og med reformen bliver flere opgaver flyttet fra kommuner til regioner.
Det gælder blandt andet for de kommende sundheds- og omsorgspladser, der i dag går under navnet midlertidige pladser.
Også ansvaret for akutsygeplejen rykkes fra kommuner til regioner. Og selvom der er potentiale i en flytning akutsygeplejen, så kan det skabe sektorovergange, som vi af erfaring ved giver udfordringer for sammenhængen.
Derfor har Dansk Sygeplejeråd fremlagt en 6-punkts tjekliste for politikerne om, hvad det kræver, hvis flytningen skal være til gavn for sundhedsvæsenet.
- Det kræver først og fremmest et smidigt setup, hvor akutsygeplejen ikke er længere end et telefonopkald væk fra den kommunale sygepleje. Derudover er det afgørende med effektiv datadeling, et kompetenceløft og flere beføjelser til akutsygeplejen, og så skal man huske på, at flytningen ikke ændrer på, at der fortsat er behov for specialiseret viden i den almene sygepleje i kommunerne, siger Dorthe Boe Danbjørg, der nævner palliation og sårpleje som eksempler.
Derfor noterer Dansk Sygeplejeråd sig også med stor tilfredshed, at der i reformaftalen er sat ekstra penge af til at styrke både den kommunale sygepleje og netop palliationsområdet.
- Vi er glade for, der er blevet lyttet til sygeplejerskernes opmærksomhedspunkter i forhold til flytningen af akutsygeplejen. En stærk kommunal sygepleje er afgørende for, at vi som sygeplejersker kan forebygge og levere den rette behandling og sygepleje til borgerne, siger Dorthe Boe Danbjørg.
En megaregion på Sjælland
Reformen byder desuden på en sammenlægning af Region Hovedstaden og Region Sjælland til én ny megaregion, der får navnet Region Østdanmark.
Sammenlægningen kommer blandt andet på baggrund af, at der i flere dele af Region Sjælland er udfordringer med at rekruttere det nødvendige personale. Eksempelvis er der væsentligt færre sygeplejersker pr. borger i regionen, når man sammenligner med Region Hovedstaden.
Sammenlægningen har givet anledning til usikkerhed blandt sygeplejersker i de to regioner, især omkring deres fremtidige ansættelsesforhold.
- Jeg forstår godt, hvis sammenlægningen skaber nogle panderynker ude lokalt, for der ér mange uvisheder. Vi vil selvfølgelig gøre vores del for at sikre, at implementeringen går så smidigt så muligt, så vi passer på både patienter og medarbejdere, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Derfor kommer Dansk Sygeplejeråd til at følge selve implementeringen af sammenlægningen af de to regioner tæt, hvilket også gælder de øvrige dele af reformen.
- Uanset om vi taler Region Østdanmark, akutsygepleje eller psykiatri, kræver en succesfuld reform, at man lytter til sygeplejerskernes faglige indspark og sikrer, at reformen ikke kun skaber sammenhæng og smidige overgange for patienterne, men også for medarbejderne. Det vil vi kæmpe for, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Udover regeringen bestående af Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre er også De Konservative, Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne samt SF med i aftalen.