Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Ny analyse: Opgaver og ansvar tilsiger højere løn til sygeplejersker

Sygeplejerskers løn ligger for lavt, når man tager højde for opgaver og ansvar. Det viser en ny rapport fra Kraka Advisory, der svarer på nogle af de spørgsmål, Lønstrukturkomiteen ikke kom i mål med.

Publiceret: 

15. juni 2023

Senest opdateret: 

21. juni 2023

Af:

Mai Brandi Ludvigsen

mlu@dsr.dk
59946198

Foto:

Søren Svendsen

Mere ansvar og mere krævende opgaver burde alt andet lige give en højere løn. Det var da også en del af kommissoriet, at Lønstrukturkomiteen skulle afdække betydningen af opgaver og ansvar i lønrelationerne.

Det var dog ikke muligt, vurderede komiteen, da der ikke findes et dansk jobvurderingssystem. På den baggrund har Kraka Advisory, for Dansk Sygeplejeråd, undersøgt betydning af at inddrage opgaver og ansvar for lønrelationerne

Analysen viser, at sygeplejerskerne i gennemsnit er mindrebetalt med 7,1 pct. i forhold til sygeplejerskernes beregnede løn, når opgaver og ansvar også inddrages i modellen. Det er mere end en fordobling af det, som Lønstrukturkomiteen viser, når man sammenligner uden genetillæg.

Bo Hammer, partner i Kraka Advisory og ansvarlig for analysen, siger:

”Samlet peger alle de udvidede lønmodeller, hvor der tages højde for opgaver og ansvar, på at sygeplejerskerne i den offentlige sektor ikke i fuldt omfang honoreres for de opgaver og det ansvar, der typisk følger med jobbet.”

Vigtigt aspekt i løndebatten

Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd, ser analysen fra Kraka Advisory som et vigtigt indspark i debatten om sygeplejerskernes løn:  

”Opgaver og ansvar bør naturligvis have betydning for lønnen, og det er noget af det, vi ikke kom i mål med i Lønstrukturkomiteens rapport. Sygeplejersker varetager komplekse opgaver og har et stort ansvar, der har livsvigtig betydning for danskerne. Undersøgelsen fra Kraka Advisory bekræfter, at sygeplejerskernes løn skal op, hvis den skal matche værdien af vores arbejde” siger hun og fortsætter:

”Vi har generelt en udfordring med lønnen i de kvindedominerede fag, som det også er blevet bekræftet i Lønstrukturkomiteens rapport. Det er på tide, at vi indser, at arbejde med omsorg, pleje og pasning, har en anden pris, end den fik, da kvinderne kom på arbejdsmarkedet.”

Om analysen og konklusionerne

Baggrunden for analysen er, at der i Danmark ikke er et jobvurderingssystem, der kan bruges til at vurdere sammenhængen mellem en personalegruppes konkrete jobindhold og den løn, de får.

I blandt andet USA og Sverige er der udviklet avancerede jobvurderingsværktøjer. Det giver arbejdsmarkedets parter et mere kvalificeret grundlag at diskutere løn ud fra. Mål for opgaver og ansvar er i analysen, baseret på den amerikanske O*NET-database, som indeholder oplysninger om opgaver og ansvar fordelt på forskellige jobfunktioner.

Kraka Advisory opstiller to typer modeller for modelberegnet løn Den simple model ligner den model som Lønstrukturkomiteen opstiller, dog uden ledelsesansvar, da Kraka- analysen undersøger lønrelationer for ikke-ledende faggrupper.  I den udvidede model udvides modellen til også at omfatte opgaver og ansvar.

Konklusionerne:

Kraka Advisory analyse viser, at når man ikke inddrager opgaver og ansvar, men alene analyserer lønstrukturer på baggrund af en simpel lønmodel - lige som i Lønstrukturkomiteen - så er sygeplejerskernes løn 3,6 pct. lavere end forventet. Det matcher resultatet, som Lønstrukturkomiteen kommer frem til for LEU-lønnen uden genebetaling.

Når lønmodellen udvides til at omfatte opgaver og ansvar, så fordobles sygeplejerskernes løngab i forhold til deres nuværende løn. I den udvidede model er lønefterslæbet for sygeplejersker 7,1 pct.

Læs analysen