Sundhedskartellet er en forhandlings- og samarbejdsorganisation for ca. 85.000 beskæftigede i sundheds- og socialsektoren.
Sundhedskartellet, som blev dannet i september 1997, har til formål at sikre de tilsluttede organisationer størst mulig indflydelse på forhandlings- og aftaleretlige forhold for ansatte i kommuner og regioner. Sundhedskartellet kan beslutte fælles indsatser, hvor de tilsluttede organisationer har generelle fælles interesser, til gavn for medlemmer i social- og sundhedssektoren.
Sundhedskartellets besluttende organ er Forhandlingsudvalget, som udgøres af en formand fra hver medlemsorganisation. Formand for Sundhedskartellet er Dorthe Boe Danbjørg.
Tillige er Sundhedskartellet del af et forhandlingssamarbejde ved overenskomstforhandlinger, Forhandlingsfællesskabet, som repræsenterer mere end en halv million ansatte i kommuner og regioner.
Sundhedskartellet har hermed en stærk stemme ved OK-forhandlinger og understreger samtidig værdien af kollektive forhandlinger og den danske aftalemodel.
De 8 organisationer
Sankt Annæ Plads 30
1250 København K
Tlf. 33 15 15 55
www.dsr.dk
Formand: Dorthe Boe Danbjørg
Rosenborggade 1A
1130 København K
Tlf. 82 30 35 40
www.dansketandplejere.dk
Formand: Elisabeth Gregersen
Peter Bangs Vej 7A, 3.
2000 Frederiksberg
Tlf. 44 22 32 46.
www.dbio.dk
Formand: Martina Jürs
Staunings Plads 3, 1.
1607 København V.
Tlf. 33 79 12 60
www.dap.dk
Formand: Anne Marie Horn
Ramsingsvej 30
2500 Valby
Tlf. 33 12 06 00
www.farmakonom.dk
Formand: Ann-Mari Grønbæk
H.C. Ørstedsvej 70, 2 tv.
1879 Frederiksberg
Tlf. 35 37 43 39
www.radiograf.dk
Formand: Christian Gøttsch Hansen
Holmbladsgade 70
2300 København S
Tlf. 31 63 66 00
www.kost.dk
Formand: Ghita Parry
Roskildevej 163, 1.
2620 Albertslund
Tlf. 43 20 51 20
Fax. 43 63 24 40
www.fodterapeut.dk
Formand: Cille Holse
Formand:
Dorthe Boe Danbjørg, Dansk Sygeplejeråd
Næstformand:
Martina Jürs, Danske Bioanalytikere
Øvrige medlemmer:
Harun Demirtas, Dansk Sygeplejeråd
Christian Gøttsch Hansen, Radiograf Rådet
Ann-Mari Grønbæk, Farmakonomforeningen
Elisabeth Gregersen, Danske Tandplejere
Ghita Parry, Kost og Ernæringsforbundet
Anne Marie Horn, Danske Psykomotoriske Terapeuter
Cille Holse, Danske Fodterapeuter
Organisation | Medlemstal pr. 1. januar 2024 |
Dansk Sygeplejeråd | 59.279 |
Danske Tandplejere | 2.161 |
Danske Bioanalytikere | 5.443 |
Danske Psykomotoriske Terapeuter | 884 |
Farmakonomforeningen | 4.010 |
Radiograf Rådet | 2.428 |
Kost og Ernæringsforbundet | 7.272 |
Danske Fodterapeuter | 1.949 |
Vision og vedtægter
Her finder du Sundhedskartellets vision, politiske målsætninger og vedtægter
Sundhedskartellet er et forpligtende og solidarisk fællesskab, som bruger sin styrke og indflydelse på at skabe de bedste rammer for medlemmernes arbejdsliv.
Sundhedskartellet bygger på respekt for de enkelte medlemsorganisationers forskellighed. Gennem troværdighed og tillid mellem medlemsorganisationer skabes et stærkt fællesskab, der rækker ud over den enkelte organisations gennemslagskraft.
Sundhedskartellet arbejder aktivt for at sikre fagligheden og fastholde professionernes anerkendelse hos offentlige myndigheder og i medierne.
Sundhedskartellet aftaler tidssvarende overenskomster, som sætter retning for udviklingen af sundhedsvæsenet, og som afspejler medlemmernes behov.
Gennem Sundhedskartellet styrkes organisationernes indflydelse lokalt og centralt.
Overenskomstområdet
Målet er at:
Styrke den fælles interessevaretagelse og koordination i relation til generelle og specielle overenskomstfornyelser.
Sikre, at løn og øvrige vilkår for de deltagende organisationers medlemmer svarer til uddannelse, ansvar og kompetence.
Indgå fællesoverenskomster kombineret med organisationsaftaler.
Samarbejdet på overenskomstområdet suppleres løbende af beslutninger om relevante og aktuelle fælles målsætninger. Det kan bl.a. være på følgende områder:
Uddannelse
Med respekt for de enkelte organisationers synspunkter i spørgsmål om grunduddannelse søges der gennem fælles indsats sikret de bedst mulige forhold for professionernes grunduddannelser.
Der arbejdes for, at arbejdsgivernes efteruddannelsesindsats opprioriteres til et tilfredsstillende niveau, og at denne indsats – hvor det er relevant – kan foregå tværfagligt.
Der arbejdes for, at videreuddannelsesmulighederne for organisationernes medlemmer forbedres på alle niveauer.
Ligestilling
Sundhedskartellet arbejder aktivt for den brede ligelønsdagsorden, og etablerer i relevant omfang alliancer med andre organisationer, institutioner eller personer, med henblik på at sætte ligeløn og ligestilling på dagsordenen.
Sundhedspolitik
Sundhedskartellet drøfter relevante og aktuelle overordnede politiske udmeldinger og tiltag, under hensyntagen til organisationernes og medlemmernes interesser for et godt arbejdsliv.
§ 1 FORMÅL
Sundhedskartellet har til formål at sikre de tilsluttede organisationer størst mulig indflydelse på forhandlings- og aftaleretlige forhold for ansatte i kommuner og regioner. Det sker blandt andet ved
At optræde fælles i forhandlinger med de kommunale og regionale arbejdsgivere om organisationsspecifikke krav om løn- og arbejdsvilkår.
At varetage organisationernes interesser i spørgsmål, der vedrører generelle løn- og arbejdsvilkår for de kommunalt og regionalt ansatte.
Stk 2
Sundhedskartellet kan beslutte fælles indsatser, hvor de tilsluttede organisationer har generelle fælles interesser, til gavn for medlemmer i social- og sundhedssektoren.
Stk 3
Sundhedskartellet kan indgå i samarbejder med organisationer uden for Sundhedskartellet og med andre organisationer/forhandlingsfællesskaber.
§ 2 FORHANDLINGS- OG AFTALERET
Der indgås for hver overenskomstperiode en mere specifik forhandlingsaftale for Sundhedskartellets organisationer.
Stk. 2.
Sundhedskartellets virksomhed anfægter ikke den enkelte organisations forhandlings- og aftaleret, medmindre det aftales særskilt.
§ 3 FORHANDLINGSUDVALGETS SAMMENSÆTNING
Sundhedskartellet nedsætter et forhandlingsudvalg.
Samtlige tilsluttede organisationer udpeger en repræsentant til Sundhedskartellets forhandlingsudvalg.
Forhandlingsudvalget er Sundhedskartellets øverste myndighed og forestår den overordnede ledelse af Sundhedskartellet.
Stk. 2.
Blandt de tilsluttede organisationer vælger Forhandlingsudvalget en formand.
Den organisation, hvorfra formanden er valgt, udpeger desuden et ordinært medlem af forhand-lingssudvalget, således at antallet af ordinære medlemmer af Forhandlingsudvalget svarer til antallet af medlemsorganisationer.
Endvidere udpeger Forhandlingsudvalget af sin midte en næstformand. Formand og næstformand udpeges for en 2-årig periode og kan genudpeges.
Det forudsættes, at formanden og næstformanden repræsenterer forskellige organisationer. Formanden vælges i ulige år, og næstformanden vælges i lige år.
§ 4 FORHANDLINGSUDVALGETS BESLUTNINGSPROCEDURE
Forhandlingsudvalget er beslutningsdygtigt, når 2/3 af de forhandlingsberettigede organisationer, der samtidig repræsenterer 50 pct. af de forhandlingsberettigede organisationers samlede, tilsluttede medlemstal, er tilstede.
Stk. 2.
Kun forhandlingsberettigede organisationer har stemmeret i forhold til spørgsmål/emner, der vedrører forhandlingsområdet.
Stk. 3.
Stillingtagen i Sundhedskartellets forhandlingsudvalg sker så vidt muligt i enighed.
Stk. 4.
Såfremt der er behov for afstemning, gælder følgende:
Afstemning i Sundhedskartellets forhandlingsudvalg om et forhandlingsresultat sker efter forholdstal, jf. medlemstal ved seneste kontingentindbetaling til Sundhedskartellet.
Forhandlingsudvalgets beslutninger i øvrigt træffes ved simpelt flertal. I den sammenhæng har formanden og organisationsrepræsentanterne hver én stemme.
§ 5 FORHANDLINGSUDVALGETS OPGAVER
Forhandlingsudvalget har blandt andre følgende opgaver:
Godkender forhandlingsaftalen mellem Sundhedskartellets organisationer
Godkender og prioriterer Sundhedskartellets fælles organisationsspeciikke krav
Udtager Sundhedskartellets generelle krav med henblik på videresendelse til behandling og godkendelse i Forhandlingsfællesskabet.
Træffer beslutning om, hvorvidt et opnået forhandlingsresultat skal anbefales til vedtagelse eller forkastelse i organisationerne. Det påhviler det enkelte medlem (organisationsrepræsentant) i Forhandlinsudvalget at tilvejebringe mandat til stillingtagen i Forhandlingsudvalget.
Træffer beslutning om, inden for hvilket tidsinterval de enkelte organisationers stillingtagen til et godkendt forhandlingresultat må offentliggøres
Fastsætter kontingent, jf. § 9
Vælger revisorer og revisorsuppleant, jf. § 11
§ 6 SEKRETARIATSUDVALGETS SAMMENSÆTNING
Sekretariatsfunktionen for Sundhedskartellets forhandlingsudvalg varetages af et nedsat sekretariatsudvalg i samarbejde med Sundhedskartellets sekretariat.
Stk. 2.
Sekretariatsudvalget sammensættes af en sekretariatsrepræsentant fra hver af Sundhedskartellets organisationer.
§ 7 FORRETNINGSORDEN
Udover det i vedtægten anførte kan Forhandlingsudvalget selv fastsætte sin forretningsorden.
§ 8 OPTAGELSE
Enhver organisation, hvis medlemmer primært er beskæftiget inden for social- og sundhedssektoren, kan optages i Sundhedskartellet efter skriftlig ansøgning herom.
Det er en forudsætning, at organisationen har indgået nødvendige grænseaftaler.
Stk. 2.
Optagelse af nye organisationer kræver énstemmighed blandt de tilsluttede organisationer.
§ 9 UDMELDELSE
En organisation, der har tilsluttet sig Sundhedskartellet, kan udtræde af dette med 6 måneders varsel. En udmeldt organisation har ikke krav på nogen del af erlagt kontingent eller på samarbejdets øvrige midler.
§ 10 ØKONOMI
De tilsluttede organisationer betaler årligt kontingent til Sundhedskartellet.[1]. Kontingentet fastsættes af Forhandlingsudvalget på baggrund af forslag til budget. Kontingentet beregnes på baggrund af organisationernes medlemstal pr. seneste 1. januar.
Stk. 2.
Den enkelte organisation hæfter over for Sundhedskartellets forpligtelser alene med sit indbetalte og forfaldne kontingent.
§ 11 OPLØSNING/VEDTÆGTSÆNDRINGER
Til opløsning af Sundhedskartellet og ændringer af dets vedtægter kræves tilslutning fra mindst 2/3 af Forhandlingsudvalgets medlemmer.
Stk. 2.
Forslag til opløsning eller vedtægtsændringer skal varsles mindst 3 måneder før forhandlings-sudvalgsmødet, hvor forslaget forelægges.
§ 12 REVISORER
Forhandlingsudvalget vælger for en periode af 2 år 2 revisorer og 1 revisorsuppleant.
§ 13 IKRAFTTRÆDEN
Vedtægterne træder i kraft den 1. december 2015. Vedtægter af 1. januar 2009 ophæves samtidig hermed.
[1] Sundhedskartellets kontingentprincipper fremgår af bilag fra møde i Forhandlingsudvalget den 20. oktober 2015.
Du kan også finde vedtægterne som PDF-dokument her.
Grænseaftaler
Oversigt over SHK’s Grænseaftaler
Grænseaftale mellem Sundhedskartellet og Akademikerne
Kontakt og presse
Dorthe Boe Danbjørg
Formand for Dansk Sygeplejeråd
Tlf. 33 15 15 55
E-mail
Martina Jürs
Formand for Danske Bioanalytikere
Tlf. 44 22 32 46
E-mail
Sundhedskartellet
Sankt Annæ Plads 30
1025 København K
Telefon 46 95 40 60
E-mail
Louise Kanstrup Petersen, forhandlingschef
Telefon: 46 95 40 69
E-mail
Sissel Hammershøi, forhandlingsleder
Telefon: 46 95 40 59
E-mail
Mette Langager, chefkonsulent
Telefon: 46 95 40 62
E-mail
Niels Christian Nielsen, specialkonsulent
Telefon: 46 95 40 70
E-mail
Julie Munk Porsmose, konsulent
Telefon: 46 95 40 72
E-mail
Klara Meyer Patrikios, konsulent
Telefon: 46 95 40 73
E-mail
Maarit Väisänen, sekretær
Telefon: 46 95 40 76
E-mail
Journalister og andre, som har brug for sidste nyt, fakta og baggrundsviden om Sundhedskartellet, kan få hjælp ved at ringe til:
DSR’s pressetelefon: 61 95 65 65.
Bemærk: Du kan ikke sende sms-beskeder til dette nummer.
Who are we?
The Danish Health Confederation is a negotiation and cooperation organization of more than 80,000 employees within the health care system.
The Danish Health Confederation was founded in September 1997, with the aim to ensure the associated organizations the greatest possible influence as regards issues of contract law, for the benefit of employees within the public sector. The Danish Health Confederation can launch common initiatives in fields that are of common interest to the associated organizations, for the benefit of their members within the health care system.
The Negotiation Committee is the decision-making body of the Danish Health Confederation which consists of the chairmen of each organization. Dorthe Boe Danbjørg is the chairman of the Danish Health Confederation.
Furthermore, the Danish Health Confederation is part of a negotiation cooperation body at collective bargaining, called Forhandlingsfællesskabet, meaning Negotiation Community. Forhandlingsfællesskabet represents more than a half million employees in the public sector. This gives the Danish Health Confederation a powerful voice at collective bargaining and emphasizes both the value of collective bargaining and The Danish Model on collective bargaining.
The eight member organizations of The Danish Health Confederation
Members of the Danish Health Confederation:
The Danish Nurses’ Organization
The Danish Association of Dental Hygienists
The Danish Association of Biomedical Laboratory Scientists
The Danish Association of Pharmaconomists
The Danish Diet & Nutrition Association
The Danish Association of Psychomotricity
The Danish Council of Radiographers
The Association of Danish Podiatrists
Head of Negotiation of the Danish Health Confederation is:
Louise Kanstrup Petersen