Sygeplejeetisk Råds medlemmer og opgaver
Læs om rådets medlemmer og opgaver og om, hvordan du kan blive medlem.
Rådets rammer
Rådet består af 10 medlemmer, der skal være medlemmer af Dansk Sygeplejeråd og vælges af Dansk Sygeplejeråds kongres efter kandidatanmeldelser fra Rådet, Dansk Sygeplejeråds kredse og hovedbestyrelsen.
Valg til Rådet gælder for højst 4 år. Genvalg kan finde sted, dog kan intet rådsmedlem sidde mere end 8 år.
Seneste valg af ny formand og nye medlemmer blev afsluttet den 26. juni 2020.

Medlemmerne af Sygeplejeetisk Råd
Foto:
Sygeplejeetisk Råd
Medlemmer af rådet
Valgt i Kreds Midtjylland
- Forskningsansvarlig i Center for Forskning i Klinisk Sygepleje, Hospitalsenhed Midt/VIA University College, sygeplejerskeuddannelsen i Viborg.
- Underviser på sygeplejerskeuddannelsen, VIA University College Campus Viborg og ekstern lektor på Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Sygepleje og Sundhed.
- Uddannet i 1994 fra Viborg Sygeplejeskole
- 15 års erfaring fra det nyremedicinske speciale
- Sundhedsfaglig diplomuddannelse, 2003-2004
- Master in Health Science, Nursing, ved Viborg Sygeplejeskole /Deakin University, 2011
- Forløbskoordinator for borgere med behov for særlig støtte, Viborg kommune og Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Viborg, 2012
- Klinisk sygeplejespecialist i Medicinsk og Hjertemedicinsk Afdeling, Regionshospitalet Viborg, 2012-2015
- Ph.d. fra Institut for Folkesundhed, Sygepleje, 2018. Fokus på sundhedsprofessionelles tværsektorielle samarbejde i det danske sundhedsvæsen.
Faglige interesser
Jeg interesserer mig for, hvordan mennesker med kroniske lidelser oplever sundhedsvæsenet og har gennem de sidste 25 år omsat denne interesse i undervisning og vejledning til studerende og kolleger. Desuden har jeg stor interesse for, hvordan politiske, strukturelle og organisatoriske forhold har betydning for de muligheder og betingelser, der er for at agere som sundhedsprofessionel i det danske sundhedsvæsen. Min forskning omhandler derfor også dette aspekt af sygepleje.
Valgt i 2016. Formand fra 2018. Genvalgt til formand i 2020.
Valgt i Kreds Sjælland
Lektor på Professionshøjskolen Absalon.
Jeg er uddannet sygeplejerske i 1998 og har frem til 2010 arbejdet i forskellige stillinger fra basissygeplejerske til stabsfunktioner i sygehusregi. Efterfølgende har jeg arbejdet i en årrække som adjunkt og sidenhen som lektor på sygeplejerskeuddannelsen. Jeg har udover min autorisation som sygeplejerske en kardiologisk efteruddannelse, flere sundhedsfaglige diplommoduler, en masteruddannelse i humanistisk sundhedsvidenskab og praksisudvikling samt en lektorgodkendelse. Ph.d.-grad om gamle mennesker i det specialiserede sygehusvæsen i februar 2019.
Jeg har i hele mit virke som sygeplejerske været optaget af etiske spørgsmål og er særligt optaget af etiske problemstillinger knyttet til plejen og behandlingen af gamle mennesker i kommunerne og af de gamle patienter på sygehusene. Jeg er endvidere optaget af udvikling af undervisningen i etik til kommende sygeplejersker og har gennem flere år undervist i netop etik og filosofi på sygeplejerskeuddannelsen.
Valgt i 2018. Genvalgt i 2020.
Valgt i Kreds Sjælland
Udviklings- og sundhedsfremmesygeplejerske i Center for Alkohol og Stof, CAS, Roskilde.
Udannet fra Vejle Sygeplejeskole 1991. Har arbejdet som hjemmesygeplejerske i Brørup og i Taastrup. Uddannelse til sårsygeplejerske i 2002, DSR. Har arbejdet som produktspecialist i privat virksomhed. Siden 2013 sygeplejerske i CAS, Roskilde. Master i sundhedsfremme 2017.
Jeg er særligt optaget af de rammer vi skaber omkring vores velfærd i bred forstand og vores sundhedspolitik i særdeleshed og jeg er især optaget af social ulighed.
Jeg ønsker at bidrage til etiske overvejelser med de erfaringer jeg har, bl.a. fra mit arbejde med socialt udsatte mennesker, ligesom jeg ønsker at udfordre mine holdninger og vinkler i et kvalificeret og åbent forum, idet jeg finder det yderst vigtigt at vi som sygeplejersker aktivt tager stilling til den kultur vi er en del af og som vi som fagprofessionelle er med til at reproducere og forme.
Valgt i 2018.
Valgt i Kreds Midtjylland
Forskningsassistent på Regionshospitalet Randers
Uddannet sygeplejerske i 2004 fra Sygeplejeskolen i Århus. Kandidat i Sygeplejevidenskab fra Aarhus Universitet i 2011, hvor jeg skrev kandidatspeciale om hjernedød og organdonation.
Erfaring som sygeplejerske på neurointensivt afsnit, AUH, adjunkt på VIA University College, fra demensområdet, som kvalitetskonsulent i Aarhus kommune og som udviklingssygeplejerske på Hospice Djursland.
Har siden januar 2021 arbejdet som forskningsassistent på Regionshospitalet Randers
Mine interesseområder er palliation, demens, ældrepleje, perspektiver på afslutningen af livet, værdighedsbegrebet, sektorovergange og ikke mindst formidling og uddannelse. De etiske dilemmaer i sygeplejen har altid haft min interesse, og i min tid som sygeplejerske har jeg søgt specialer, hvor etiske dilemmaer nærmest står i kø.
Valgt i 2018.
Valgt i Kreds Syddanmark
Sygeplejerske på hospice.
Uddannet på Aarhus Amtssygehus i 1991, cand.cur. i klinisk sygepleje, Syddansk Universitet, 2016.
Jeg har erfaring som sygeplejerske fra sygehusafdelinger, primært ortopædkirurgi. Længst erfaring har jeg i hjemmeplejeregi. Har undervist på social- og sundhedsskolen i Fredericia. Er tilknyttet censorkorpset på sygeplejerskeuddannelsen og den sundhedsfaglige diplomuddannelse. Jeg har løbende deltaget i forskelligt frivilligt arbejde og var en årrække ansat i Folkekirken som kirke- og kulturmedarbejder.
Jeg elsker sygeplejefaget! Jeg er optaget af, at vi fortsat uddanner og udvikler sundhedsprofessionelle til pleje og omsorg af høj kvalitet og med fokus på den måde, som sygepleje udføres på. At vi, i dialog og handling, har fokus på at udvikle etisk bevidsthed i samspillet mellem viden, praktisk kunnen og medmenneskelighed. Her ser jeg refleksion i klinisk praksis som vigtig at fastholde og udvikle – både når den er relateret til konkret viden og når refleksion berører eksistentielle, åndelige og filosofiske spørgsmål. Jeg er også optaget af, at den specialiserede palliative indsats er et tilbud til alle, der tilbringer den sidste tid i hjemmet.
Valgt til Sygeplejeetisk Råd i 2020.
Valgt i Kreds Nordjylland
Klinisk sygeplejespecialist, cand.scient.soc., Aalborg Universitetshospital Klinik Psykiatri Syd.
Jeg er uddannet fra Aalborg Sygeplejeskole i 1979 og har arbejdet som sygeplejerske i henholdsvis en dialyseafdeling, akut intensiv psykiatrisk afdeling som både basissygeplejerske og afdelingssygeplejerske, underviser ved social- og sundhedsuddannelserne, underviser ved sygeplejerskeuddannelsen og ekstern underviser ved bl.a. landsdækkende efteruddannelse for speciallæger i psykiatri, specialpsykologer og sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatri.
Erfaring som censor ved sygeplejerskeuddannelsen og censor og vejleder ved specialuddannelsen for psykiatriske sygeplejersker.
Faglige interesser: I mit arbejdsliv har jeg løbende beskæftiget mig med etik, både på det teoretiske plan og i den kliniske sygeplejepraksis. Det psykiatriske område og mennesker med en psykisk sårbarhed har været omdrejningspunktet for mit arbejdsliv gennem mange år.
Valgt i 2018.
Valgt i Kreds Hovedstaden
Lektor.
Uddannet sygeplejerske fra H:S Sygeplejerskeuddannelsen i 2004. Cand.cur. i 2010. Teologisk grunduddannelse, 2000.
Jeg har siden 2012 arbejdet som underviser på sygeplejerskeuddannelsen. Jeg arbejder med uddannelse, undervisning og udvikling.
Har klinisk erfaring indenfor det akutte medicinske område samt neonatologien.
I forhold til etikken er mine interesseområder de etiske problemstillinger, der kan opstå indenfor palliation og neonatologi, samt etik i forebyggelse og sundhedsfremme. Derudover er jeg optaget af etik i en uddannelsesmæssig kontekst.
Jeg har desuden interesse for social ulighed i sundhed og åndelig omsorg.
Valgt i 2018.
Valgt i Kreds Syddanmark
Jeg er ansat som udviklingssygeplejerske i Psykiatrisk Afdeling Odense. I de sidste 10 år har jeg haft særlig interesse for, hvordan etikken kan være i fokus i klinikken. Det betyder, at jeg har arbejdet med den etiske analysemodel, som bruges til at drøfte klinikkens etiske dilemmaer.
Derudover er jeg medlem af Klinisk Etisk Komite i Psykiatrien i Region Syddanmark og har været det godt 3 år. Dette arbejde inspirerer mig til at udbrede budskabet om etisk refleksion blandt sygeplejersker og derfor er jeg også facilitator i etiske refleksionsgrupper i både døgnafsnit og i lokalpsykiatrien.
Som medlem af Sygeplejeetisk Råd vil jeg arbejde for at få De Sygeplejeetiske Retningslinjer integreret i praksis og pege på vigtigheden af at drøfte etiske dilemmaer i klinikken til gavn for patienterne og dermed også trivsel på arbejdspladsen.
Jeg brænder for at mindske ulighed i sundhed og for at inddrage patienter mest muligt i egen behandling.
Valgt til Sygeplejeetisk Råd i 2020.
Valgt i Kreds Syddanmark
- Afdelingssygeplejerske på Hjertesygdomme sengeafsnit på Kolding Sygehus – en del af Sygehus Lillebælt
- Uddannet i 1991 fra Vejle Sygeplejeskole
- Specialuddannelse i intensiv. 10 års erfaring fra intensiv og opvågning bl.a. som uddannelsesansvarlig
- 28 års erfaring inden for det hjertemedicinske område
- Afdelingssygeplejerske i 20 år
- Diplom i ledelse
- Har arbejdet med forandringsprocesser og fusioneringer af afsnit
- Uddannet i den ”Syddanske forbedringsmodel”
Faglige interesser
Det effektive sundhedsvæsen er ofte presset og ressourcerne er til tider små, hvorfor det er vigtigt, at ledelsen skaber en kultur, hvor sygeplejerskerne drøfter og sparrer med hinanden om de etiske dilemmaer, får handleredskaber og perspektiver på kreative løsninger, så sygeplejersken sammen med patienten og pårørende sammen finde den bedste løsning. I fællesskabet kan vi noget unik sammen, hvor vores holdninger og perspektiver på etiske udfordringer belyses og løftes i forståelsen af det sårbare menneske.
Min styrke er ledelse i praksis, hvor sygeplejersken møder den syge patient og dennes familie. Jeg er optaget at relationer. Hvordan kan et godt sygeplejerskeetisk fundament synliggøres i plejen og bidrage mere professionelt til sygeplejersken handlingskompetencer i mødet med patienter/borger fra alle samfundslag.
Valgt til Sygeplejeetisk Råd i 2020.
Medlemmernes opgaver
Medlemmerne af Sygeplejeetisk Råd:
- afholder heldagsmøder 10 gange årligt
- underviser og holder foredrag
- skriver artikler og synspunkter
- afgiver høringssvar
- vejleder medlemmer
- samarbejder med DSR, SLS, de faglige selskaber (FS) og DASYS med flere om fagetiske problematikker
- samarbejder med de øvrige nordiske sygeplejeetiske råd
informerer om Rådets arbejde - repræsenterer Sygeplejeetisk Råd ved at deltage i konferencer mm.
Bliv medlem af Sygeplejeetisk Råd
Der er 10 medlemmer i Sygeplejeetisk Råd, og der er valg til Rådet hvert andet år. Valget foregår på DSR' kongres. Valg til Rådet gælder for højst 4 år. Genvalg kan finde sted, dog således, at intet rådsmedlem kan sidde mere end 8 år.
Hvis du gerne vil være medlem af Sygeplejeetisk Råd, skal du indstilles af din DSR-kreds. Du skal derfor kontakte dit kredskontor og fortælle, at du er interesseret i at opstille. Kredsen beslutter så, om den vil indstille dig til valg.
Er man allerede valgt ind i Sygeplejeetisk Råd, kan Rådet vælge at indstille til endnu en valgperiode.
Kredsene og Sygeplejeetisk Råd sender deres indstillinger til DSR's hovedbestyrelse. Hovedbestyrelsen vælger, hvilke af de indstillede kandidater, den vil indstille til valg på Kongressen. Hovedbestyrelsen skal i sin indstilling af kandidater sikre bredden i medlemssammensætningen. Rådets sammensætning skal således afspejle medlemssammensætningen geografisk, aldersmæssigt og virksomhedsmæssigt.
For at være med i Sygeplejeetisk Råd, skal man være medlem af DSR.
Medlemmer i Sygeplejeetisk Råd må ikke varetage organisationspolitiske tillidsposter i DSR eller andre tillidsposter. På den måde ønsker vi at sikre Rådets uafhængighed og undgå, at der opstår habilitetsproblemer. F.eks. kan sygeplejersker ansat i Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, medlemmer af patientklagenævnet, medlemmer af Etisk Råd, medlemmer af Retslægerådet samt sygeplejersker tilknyttet de videnskabsetiske komitéer ikke vælges som medlemmer til Sygeplejeetisk Råd.
Medlemskab af Sygeplejeetisk Råd er frivilligt arbejde. Rådet modtager et årligt budget fra DSR, som dækker omkostningerne til Rådets drifts. Rådets formand modtager et mindre årligt honorar.
Rådet er oprettet for at fremme sygeplejefagets etiske vinkel og idéen er, at DSR som beskrevet betaler Rådets drift, medlemmerne bruger en del fritid på arbejdet og arbejdsgiverne bidrager med frihed til mødedeltagelse.