-
Vi talte ikke om det, men vi vidste det. Pris 100,-
Bogen, som er skrevet af Gunilla Svensmark, bygger på omkring 50 interviews med sygeplejersker, der arbejdede enten som færdiguddannede eller som elever under besættelsen. Det er en historie om besættelsen set fra et sygehusperspektiv, og fortalt af kvinder, der lærte at tie stille og ikke stille spørgsmål, men som udmærket godt vidste hvad der foregik.
Bogen findes kun i et begrænset oplag og kan kun købes på Sygeplejemuseet.
-
2020 Year of the Nurse - Pris: 20,-
Bogen Year of the Nurse 2020 rummer de fælles minder om det internationale sygeplejerskeår, hvor sygeplejersker blev sendt i forreste række i kampen mod corona og skulle vise deres kompetencer og værdi mere end nogensinde.
-
Valborg Hjorth - Sygeplejerske ved Østfronten - Pris: 275,-
"Vi stod paa operationsstuen dag og nat, og der var næppe tid til at sove og spise. Gangen var til stadighed fyldt med sårede på bårenen, stønnede, råbende på vand og morfin. Portørerne havde travlt med at bære de amputerede lemmer bort. Hvor er dog krig oprørende forfærdelig". Sådan skrev sygeplejersken Valborg Hjorth hjem til sin famile i Rønne fra Vestfronten i Belgien i 1915. Hun var taget ud i verden for at opleve noget og blive en bedre sygeplejerske. men det blev langt mere end en praktikperiode. Det blev til en odyssé fra slagmark til slagmark og rundt i hele Europa i de tumultariske år omkring 1. Verdenskrig. Selv skrev Valborg, at hun følte sig som "et menneskefnug hvirvlet rundt i Europa". men hun var langt fra et viljeløst fnug. Hun var en viljestærk og kompetent ung kvinde, der dels fulgte sit kald som sygeplejerske, dels berigede sit liv med oplevelser, som hun fastholdt i sine breve og sit erindringsmanuskript. Manuskriptet blev ikke udgivet i hendes levetid, men nu foreligger det for første gang sammenhængende i denne bog.
-
Kald og profession - Sygeplejens historie 1863-2001 - Pris: 299,-
Med Kald og profession - Sygeplejens historie 1863-2001 gives et historisk indblik i sygeplejens historie og balancegangen mellem kaldstradition og professionsstatus. Her belyses sygeplejerskernes kamp for ret til uddannelse, passende løn og ordentlige arbejdsforhold.
Samtidig er det også historien om stærke, historiske forgangskvinder - fra Florence Nightingale og Henny Tschernng til Maria Madsen og Kirsten Stallknecht - der har været med til at forme sygeplejen og sygeplejerskeuddannelsen, som vi kender den i dag. Sygeplejehistorien udgør nemlig også en væsentlig del af kvindehistorien, af sundhedsvæsenets og velfærdssamfundets historie og af danmarks- og verdenshistorien, og det er umuligt at se sygeplejen isoleret fra alt det.
-
Firkløveret og ildsjælene. Dansk Sygeplejeråds historie 1899-1999 . 2 bind, Pris: 125,- i alt.
Hovedtemaet er Dansk Sygeplejeråds historie. Men det er også kvindehistorie gennem fire generationer, og historien om mange forskellige magtkampe: sygeplejerskerne indbyrdes, mellem læger og sygeplejersker, om løn, uddannelse og anerkendelse.
Værket er inddelt i tre epoker. Den første fra 1899-1933 handler om stiftelsen af DSR. Den anden epoke fra 1933-1959 beskriver spændingsfeltet mellem tradition og forandring. I den tredje epoke fra 1959 – 1999 beskrives DSR’s kamp for at blive en fagforening med forhandlingsret for alle sygeplejersker og videreførelsen af kampen for en bedre uddannelse.
-
Sygeplejersker fortæller - Glimt af sygeplejens historie. OBS -fås kun i digital udgave. Pris: 50,-
"Sygeplejersker fortæller - Glimt af sygeplejens historie” var den første historiske bog, Dansk Sygeplejeråd udgav i 1987. Den blev revet væk og har ikke været til at skaffe i 30 år, men nu foreligger den digitalt.
Bogen indeholder syv erindringer skrevet af sygeplejersker, der blev uddannet i perioden 1900 til 1942. Det er således beretninger fra de år, hvor sygeplejerskeuddannelsen begyndte at tage form, og hvor sygeplejerskerne kæmpede for at få en anerkendt uddannelse, der stod mål med de krav, sygeplejen blev mødt med i praksis og fra befolkningens side.
-
Fra opvarter til sygeplejerske: Træk af danske sygeplejerskers historie frem til år 1900 - Pris: 50,-
Bogen handler om udviklingen inden for sygeplejen i Danmark i anden halvdel af 1800-tallet med hovedvægten på perioden 1876 til 1899. Det var den periode, hvor sygeplejen etablerede sig som profession i den forstand, at der her kom en gruppe kvinder, de havde gennemgik en specifik uddannelse med henblik på at pleje syge mennesker.
Historien tager udgangspunkt i etableringen af den retning inden for sygeplejen, der blev grundlagt og formet på Københavns Kommunehospital i 1876. Her indså lægerne behovet for uddannede sygeplejersker, og derfor blev uddannelse og organisering ordnet, som de ønskede, og det blev til en speciel dansk model. På grund af sin størrelse kom Københavns Kommunehospital på grund af sit ry og sin størrelse i en årrække til at stå som den vigtigste uddannelsesinstitution for sygeplejersker og som normsætter for den danske sygeplejerskeuddannelse.
-
Fra kald til fag: Kampen om statsautorisation - Pris: 75,-
Bogen skildrer sygeplejerskernes kamp for at få etableret en tre-årig uddannelse for alle sygeplejersker og for at opnå det officielle stempel som et anerkendt fag. Her skildres også en række af de enkeltpersoner, som spillede vigtige roller, både venner og fjender.
Perioden 1899 til 1933 var en omstillingstid for det danske sundhedsvæsen, og de danske sygeplejersker, der i 1899 sluttede sig sammen i dansk Sygeplejeråd, søgte at realisere drømmen om anerkendelse og en ordentlig uddannelse. Det kunne efter deres mening kun ske med en statsligt autoriseret uddannelse på samme måde, som lægerne havde deres. Det blev opnået i 1933, da Rigsdagen vedtog Lov om autoriserede Sygeplejersker.
-
Over grænser. Pris 50,-
Esther Petersens bog om danske sygeplejerskers arbejde og studier i udlandet i årene fra 1899-1940. Både de internationale relationer, som f.eks. det danske sygeplejebureau i Paris og danske sygeplejerskers arbejde bl.a. under 1. verdenskrig beskrives. Spændende læsning for alle historieinteresserede - og ikke kun sygeplejersker.
-
Kærlighed er tjeneste. Pris 50,-
Susanne Malchaus bibliografi om Søster Benedicte Ramsing, som udover at stå i spidsen for Sankt Josephs sygeplejeskole i København fra 1947 til 1969 også blev generalpriorinde for Sankt Joseph ordenen i Rom i perioden 1969 til 1981.
-
Øjeblikke. Pris 150,-
Følg 11 sygeplejerskers hverdag på deres forskellige arbejdspladser. Bogens fotografier og fortællinger er resultatet af DSR, Kreds Midtjyllands projekt i 2011 "Sygeplejersker fotograferer fagidenditet".
Bogen er udkommet i begrænset oplag, men kan stadig købes på Sygeplejemuseet.