Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejeuniformer gennem tiden.

Uniformssamlingen består af forskellige uniformer, der tidsmæssigt dækker perioden fra slutningen af 1800-tallet til ca. 1970.

Alle uniformer kan efter aftale lejes ud. Se her: Udlejning

61420702
1. Sygeplejerske uniform fra det tidlige Københavns Kommunehospital

Vi har ikke nogen helt sikker viden om, hvorvidt påklædningen har været den samme i hele den periode, der var stuekoner på Københavns Kommunes hospitaler fra 1863 til de første år af det 20. århundrede. Men Dorthea Leth (en af de første sygeplejersker/plejemødre på KH) skrev i 1925, at "da Kommunehospitalet i 1863 aabnedes, var det en selvfølge, at stuekonerne anlagde den paa Almindelig Hospital (som KH var afløser for) brugte Form for Kjoler, som blev baaret og højt vurderet af alle indtil 1913." Rekonstruktionen er sket på grundlag af 3 fotografier (sort/hvid) og en skriftlig beskrivelse i Tidsskrift for Sygepleje 1925, nr. 5.​  Dragten består af: En lang kjole i blåternet bomuld: Livvidde: 208 cm, samt et forklæde i sort bomuld: Livvidde: 70-80 cm Hovedbeklædning. En sort kalot med hvide blonder. Ud fra billederne er det ikke muligt at se meget andet end blonderne. Tilbehør. Sort fløjlsbånd. Rund broche med blomstermotiv. Sort smalt bælte.

61493629
2. Kopi af sygeplejerskeuniform på Frederiks Hospital omkr. 1900

Da sygeplejerskerne kom ind i billedet, først på Københavns Kommunehospital (fra 1876), fik de en dragt, der i grundmodellen var den samme som stuekonernes, men alligevel skilte dem ud fra disse gennem farven. Den uniformsmodel "fulgte med" efterhånden som sygeplejer­skerne kom ind på andre hospitaler (Frederiks Hospital 1884), dog med små variationer fra sted til sted. Variationerne i kraver, bælter o.lign. viser, at sygeplejerskerne dengang havde tilladelse til at sætte deres individuelle præg på uniformen. Uniformsmodellen fulgte med, da Rigshospitalet i 1910 afløste Frederiks Hospital. Rekonstruktionen ud fra fotografier (sort/hvid). Dragten består af: En lang kjole i lys blå bomuld: Livvidde: 196 cm samt et forklæde i hvid bomuld. (Det originale forklæde var i gummi): Livvidde: 82 cm Tilbehør. Hvid broderet krave. Broche i sølvfiligran, formet som en sløjfe (til at holde kraven sammen med). Bælte af kjolens stof, knappes og bæres uden på forklædet. Et hvidt armbind med Frederiks Hospitals monogram i sølv på rød bund.

61493631
3. Kopi af sygeplejerskeuniform på Københavns Kommunehospital omkr. 1900

Da sygeplejerskerne kom ind i billedet, først på Københavns Kommunehospital (fra 1876), fik de en dragt, der i grundmodellen var den samme som stuekonernes, men alligevel skilte dem ud fra disse gennem farven. Den uniformsmodel "fulgte med" efterhånden som sygeplejer­skerne kom ind på andre hospitaler (Frederiks Hospital 1884), dog med små variationer fra sted til sted. Variationer i kraver, bælter o.lign. viser, at sygeplejerskerne dengang havde tilladelse til at sætte deres individuelle præg på uniformen. Sygeplejerskerne beholdt den udgave af uniformen frem til omkr. 1913. Rekonstruktionen ud fra fotografier (sort/hvid), skriftlig beskrivelse i Tidsskrift for Sygepleje 1925, nr. 5 samt efter Københavns Kommunehospitals Museums uniform. Dragten består af: En lang kjole i lys blå bomuld: Livvidde: 204 cm samt et forklæde i hvid bomuld. (Det originale forklæde var i gummi): Livvidde: 80 cm Tilbehør: Sort læderbælte, der bæres udenpå forklædet.

61493640
4. Kopi af sygeplejerskeuniform på Københavns Kommunes hospitaler omkr. 1945-70

Fra 1945 blev uniformerne på Københavns Kommunes Hospitaler ændret en smule. Den høje stive flip blev erstattet af en hvid krave, og ærmelinningerne blev stribede.   Den samme model holdt frem til begyndelsen 1970'erne, da den blev afløst af hvide nylonkitler, der var fælles for hele sundhedspersonalet. Rekonstruktionen ud fra fotografier (sort/hvid og farve) samt (nyere) originale modeller. Dragten består af: En kjole i blå- og hvidstribet bomuld: Livvidde: 126 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 82-86 cm. Hovedbeklædning: På nogle af de tidligste billeder har sygeplejerskerne slør på. Det bliver senere afløst af en kappe. Denne model har kappe i hvid stivet bomuld.

61493643
5. Kopi af sygeplejerskeuniform på et provinshospital i 1920'erne - Vejle eller Esbjerg Sygehus (hvid)

På provinssygehusene havde sygeplejerskerne enten hvide eller blå uniformer. Denne model havde de f.eks. på Esbjerg og Vejle sygehus.  Forskellen lå i hovedbeklædningen. I Vejle havde de slør, og i Esbjerg havde de et tørklæde i prikket mol. Rekonstruktionen ud fra fotografier (sort/hvid) og originale uniformer fra Dansk Sygeplejehistorisk Museums samling. Dragten består af: En kjole af hvid bomuld: Livvidde: 172 cm samt et forklæde af hvid bomuld: Livvidde: 64 cm Hovedbeklædning. Vejle: hvidt slør Esbjerg: tørklæde i hvidt prikket mol, som bindes om hovedet. I nakken holdes vidden sammen i læg. Denne model er Esbjergs hovedbeklædning.

61493646
6. Kopi af sygeplejerskeuniform på Københavns Kommunes Hospitaler i 1930'erne

Sygeplejersker på alle Københavns Kommunes hospitaler bar samme uniform. Den var stribet, indtil den i begyndelsen af 1970'erne blev afløst af hvide nylonkitler. Dragten består af: En kjole i blå- og hvidstribet bomuld: Livvidde: 128 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 80-92 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid bomuld. Denne kappe har en special udformning. Udgangspunktet er nærmest en kyse, der bliver foldet og bukket ind på en særlig måde, og folderne bliver holdt på plads med hårnåle.

61589022
7. Kopi af sygeplejerskeuniform på provinshospital i 1930'erne -blå model.

Der er taget udgangspunkt i uniformen fra Københavns Amts Sygehus - Gentofte, da vi har flest billeder derfra. På andre sygehuse i landet brugte man også blå uniformskjoler. KAS Gentofte blev taget i brug i 1927, da det afløste det gamle amtssygehus på Nyelandsvej på Frederiksberg. Der kunne være små variationer fra sted til sted: Blå krave af kjolens stof eller løs, hvid krave til at knappe på, sløjfe under kraven eller ej, forklædets facon kunne variere lidt, det samme med hovedbeklædningen m.m. Uniformskjolens snit kunne også variere lidt fra sted til sted, men der var ikke de store udsving. Der hører et hvidt slør med med til uniformen. Denne model er kopieret efter fotografier og originale uniformer fra museets samling Dragten består af: En kjole i mellemblå bomuld: Livvidde: 132 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 70-80 cm Hovedbeklædning. Et slør i hvid bomuld. Sløret blev bundet om hovedet og hang ned ad ryggen. (OBS: Sløret skal ikke foldes i en trekant. Saml hjørnerne af en af siderne i nakken med hårnåle. Fold sløret i en spids.

61589033
8. Kopi af afdelingssygeplejerskeuniform på Rigshospitalet i 1960'erne

Til dragten hører desuden: En hvid kappe med sort bånd. Det sorte bånd angiver, at bæreren er afdelingssygeple­jerske (fordi hun har blå kjole på). - Oversygeplejerskerne havde også sort bånd på kappen, men de bar samtidig en anden uniform (hvid med smalle blå striber, og overdelen er "udsmykket" med biser). Hvidt armbind med RH-skjold (viste at bæreren var tjenestemand). Rekonstruktion af den uniform, Kirsten Stallknecht bar, da hun blev formand for Dansk Sygeplejeråd i 1968. Dragten er kopieret efter en original model. Dragten består af: En kjole i mellemblå bomuld: Livvidde: 104 cm samt Et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 70-82 cm Hovedbeklædning. Hvid kappe med sort bånd. Det sorte bånd, sammen med den blå kjole angiver, at bæreren er afdelingssygeplejerske. Tilbehør. Hvidt armbind med RH-skjold på rød baggrund (viste at bæreren var tjenestemand). Dobbelt knap. Smalt bånd af kjolens stof. Båndet bindes som sløjfe med ’flagrende’ ender. Beskrivelse af binding af butterfly - flad sløjfe - uden ’flagrende’ ender.

61589031
9. Kopi af sygeplejerskeuniform på provinshospital i 1960'erne - blå model

Uniformskjolens snit kunne variere lidt fra sted til sted, men der var ikke de store udsving. Der hører en hvid stivet kappe med til uniformen. Denne model er kopieret efter fotografier fra Haderslev Sygehus. Dragten består af: En kjole i mørkeblå bomuld: Livvidde: 144 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 76-88 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid stivet bomuld.

61589029
10. Kopi af sygeplejerskeuniform på provinshospital i 1960'erne - hvid model

Uniformskjolens snit kunne variere lidt fra sted til sted, men der var ikke de store udsving. Der hører en hvid stivet kappe med til uniformen. Dragten består af: En kjole i hvid bomuld: Livvidde: 136 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 78-90 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid stivet bomuld.

61589027
11 - 12. Kopier af sygeplejerskeuniform I Københavns Kommunes Sygehusvæsen, ca. 1930'erne

En lang kjole i blå- hvidstribet bomuld. Forklædet er i hvidt bomuld. Hovedbeklædningen er en stivet kappe i hvidt bomuld. Dragten består af: En kjole i blå- og hvidstribet bomuld: Livvidde: 128 cm samt et forklæde i hvid bomuld: 11. Livvidde: 100-114 cm 12. Livvidde: 78-86 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid stivet bomuld.

63343262
13. Kopi af sygeplejerskeuniform på provinshospital i 1960’erne – blå model.

Uniformskjolens snit kunne variere lidt fra sted til sted, men der var ikke de store udsving. Denne model er kopieret efter fotografier fra Haderslev Sygehus. Dragten består af: En kjole i blå meleret bomuld: Livvidde: 152 cm samt et forklæde i hvid bomuld. Livvidde: 90-106 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid stivet bomuld.

63343266
14. Kopi af sygeplejerskeuniform på provinshospital i 1960’erne – meleret mellemblå model.

Uniformskjolens snit kunne variere lidt fra sted til sted, men der var ikke de store udsving. Denne model er kopieret efter fotografier fra Haderslev Sygehus. Dragten består af: En kjole i meleret mellemblå bomuld: Livvidde: 160 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 66-78 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid stivet bomuld.

63343298
15. Kopi af sygeplejerskeuniform på provinshospital i 1960’erne – meleret mellemblå model.

Uniformskjolens snit kunne variere lidt fra sted til sted, men der var ikke de store udsving. Denne model er kopieret efter fotografier fra Haderslev Sygehus. Dragten består af: En kjole i meleret mellemblå bomuld: Livvidde: 144 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 70-82 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid stivet bomuld.

63343311
16. Kopi af sygeplejerskeuniform på provinshospital i 1960’erne – meleret mellemblå model.

Uniformskjolens snit kunne variere lidt fra sted til sted, men der var ikke de store udsving. Denne model er kopieret efter fotografier fra Haderslev Sygehus. Dragten består af: En kjole i meleret mellemblå bomuld: Livvidde: 144 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 66-78 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid stivet bomuld.

63343267
17. Kopi af sygeplejerskeuniform i København Kommunes Sygehusvæsen, ca. 1950’erne.

Dragten består af: En kjole i blå- og hvidstribet bomuld: Livvidde: 130 cm samt et forklæde i hvid bomuld: Livvidde: 80-88 cm Hovedbeklædning. Kappe i hvid stivet bomuld.