Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Epidemier

Epidemier i historiens lys indeholder blandt andet Polio, Den Spanske Syge og Tuberkulose – Læs og opdag en fascinerende rejse gennem sygdommenes påvirkning af vores verden: Fra frygt til forståelse.

Sygeplejerske med streptomycin

En sygeplejerske betjener håndventilationsudstyret hos en dreng med polio.

Polio i Danmark

Siden 1955 har man vaccineret mod polio, og virus sygdommen er nu stort set udryddet. Før den tid var polio en frygtet sygdom, der ofte om sommeren og det tidlige efterår, dukkede op som små lokale epidemier. Virusset angreb i særlig grad børn og unge, og kaldtes derfor også børnelammelse.

59838808

Den Spanske Syge

Den spanske syge var en influenzapandemi, der brød ud før afslutningen af 1.verdenskrig og dræbte millioner af mennesker. Danmark slap relativt billigt, men det var nu slemt nok. Mellem 15.000 og 18.000 danskere døde.

59798712

Bekæmpelsen af de store epidemier

Det er ikke længere infektionssygdommene, som er den største trussel med folkesundheden i den vestlige verden. Nu er det livsstilssygdommene som diabetes, KOL og hjerte/kar lidelser.

Julemærkesanatoriet

Den Spanske Syge på Sanatoriet

Den spanske syge var en voldsom influenzaepidemi, der hærgede hele verden fra 1918 til 1920 og menes at have dræbt mellem 20 og 40 mio. mennesker. Selvom man tuberkulosesanatoriet i Kolding, var meget forsigtige, ramte den også her.

59838720

Den sidste koppepatient i Danmark 1970

På sygeplejemuseet har vi fundet nogle billeder fra et koppeudbrud i 1970. Her er historien om, hvordan Blegdamshospitalet måtte bygge en teltlejr for at isolere/internere 589 mennesker, der havde været i kontakt med patienten.