Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Eva Jordung

Eva Jordung har igennem hele sit arbejdsliv på 30 år arbejdet som udsendt til verdens brændpunkter. Siden 1997 har hun været udsendt for Røde Kors som lande- og programkoordinator. Hun har især fokuseret på mental sundhed og psykosociale indsatser.

Eva Jordung, 58 år, arbejdede som ung i en flygtningelejr i Sudan, og det gav hende lyst til at blive sygeplejerske, netop for at rejse ud og hjælpe. Hun blev uddannet i 1991 og bortset fra et år på epidemisk intensivafdeling på Rigshospitalet har hun lige siden været udsendt til blandt andet Somalia, Rwanda, Bosnien-Hercegovina, Mozambique, Indonesien, Palæstina og Syrien og nu Libanon.

 

Et traumatiseret Libanon

Eva Jordung har været i Beirut i Libanon siden november 2020. Hun forklarer, at landet er belastet på grund af mange flygtninge fra Syrien, corona, politisk uro og en økonomi i frit fald med en voldsom inflation. Og oveni det blev Beirut i august 2020 ramt af en voldsom eksplosion som, udover at dræbe mange, også sårede tusindvis af mennesker.

Jobbet som programkoordinator handler om at være i tæt kontakt med Libanesisk Røde Kors og Palæstinensisk Røde Halvmåne og vurdere, hvordan Dansk Røde Kors kan yde støtte til deres projekter. Eva Jordung har et særligt blik for, at der også skal ydes støtte til hjælpearbejderne selv.

 

Stort behov for mental sundhed

”Især i forbindelse med katastrofer er der brug for ekstra hjælp til de sundhedsprofessionelles og de frivilliges mentale sundhed. Det kan f.eks. være peer support mellem kolleger eller en hotline man kan ringe til. Det er et system, vi forsøger at rulle ud i alle vores projekter, uanset hvad vores frivillige beskæftiger sig med.

Vi støtter selvfølgelig også lokalbefolkningens fysiske og mentale sundhed. I forbindelse med corona handler det om at træne sundhedspersonalet i, hvordan de kan gøre patienter og pårørende trygge i en situation med isolation og mennesker klædt i beskyttelsestøj. Libanesisk Røde Kors har selv opbygget et system med home care, hvor coronapatienter og deres pårørende kan komme i kontakt med læger og sygeplejersker over telefon, så de kan blive plejet i hjemmet så vidt muligt,” fortæller Eva Jordung.

 

Styr på projekterne

Den erfarne sygeplejerske og Røde Kors indsatsleder skal efter planen være i Libanon i et år.

”Men det hænder, at jeg ændrer mine planer. Jeg blev f.eks. i Georgien i fire år, selvom jeg kun skulle have været der i 17 måneder. Jeg kan godt lide at blive så længe, at jeg når at følge mine projekter, indtil der er styr på dem. Så skal jeg videre. Men jeg rejser altid hjem efter mine udsendelser og tilbringer tid med familie og venner og tager en pause.”

 

En schweizerkniv i Røde Kors

Eva Jordungs alsidige baggrund og mangeårige indsats på utallige nødhjælpsmissioner gør hende ifølge Dansk Røde Kors til en schweizerkniv i en nødhjælpsorganisations hånd.

Eva Jordung mener, at det hænger sammen, at hun aldrig giver op og bliver ved med at forsøge med nye redskaber.

”Så længe der stadig er muligheder, accepterer jeg ikke et nederlag. På den måde er jeg optimistisk, for jeg tror, der findes løsninger på alt. Det handler bare om at finde dem,” siger hun.

Koordinerer sundheden i kriseramte Libanon