Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Grethe Hjul Mandrup

Grethe Hjul Mandrup startede sin sygeplejerskeuddannelse i Odense som 19-årig. Det blev til et par år som færdiguddannet på Odense Sygehus, før hun i 1970 kom til Århus Kommunehospital. Årene 1972-77 tilbragte hun i hjemmeplejen, hvorefter hun uddannede sig til sundhedsplejerske på Sygeplejerskehøjskolens overbygning 1977-78.

Allerede mens hun var i praktik fra Sygeplejerskehøjskolen, kom hun til at arbejde i Gellerupparken i Aarhus. På det tidspunkt - i 1977 - var det store almennyttige boligbyggeri især kendt for sine mange danske beboere med sociale problemer.

Efter forskellige job af kortere varighed var Grethe Mandrup fra 1983 til 1999 sundhedsplejerske i Gellerupparken. Da hun tiltrådte, fordelte hendes klienter sig med en tredjedel socialt velfungerende danske familier, en tredjedel socialt belastede danske familier og en tredjedel indvandrere, overvejende fra Tyrkiet.

Grethe Hjul Mandrup har siden lagt et stort arbejde og engagement i at hjælpe indvandrerfamilier med de tungeste sociale, psykologiske og kulturelle problemer i Gellerupparken.

Hun har taget initiativ til tre videofilm om kost, børneopdragelse og sygehusbehandling. Hun har også taget initiativ til undervisning af sygeplejersker, der har stor berøringsflade med mennesker fra andre kulturer.

Grethe Hjul Mandrup modtog Florence Nightingalemedaljen for sin pionerindsats gennem 16 år i Gellerupparken i Aarhus for at forbedre vilkårene for indvandrerbørn. 

Artikler om Grethe Hjul Mandrup

Hun kæmper for ghettoernes børn. 2001 

Ghettobørn med svære opvækstvilkår. 2001  

Børneopdragelse på dansk. 1998 

Kilde

Jan René Westh. Danske modtagere af Florence Nightingale-medaljen 1920 - 2009- Ordenshistorisk Tidsskrift. Dec. 2009, nr. 35