I 1992 arbejdede Ina Nielsen på et Røde Kors-hospital i Afghanistans hovedstad Kabul. Byen var omringet af oprørere, og raketterne fløj ind og ud over byen, i begyndelsen af 1992 var krigen endnu ikke nået ind i selve byen.
Det gjorde den imidlertid i april, og fra da af blev arbejdet på hospitalet et andet. Dagligt væltede det ind med sårede, og arbejdsdagene var op til 16 timer lange, mens fridagene blev færre, for at hospitalet kunne følge med antallet af sårede efter raketnedslag og skyderier eller miner, der eksploderede.
En dag skete det, at en islandsk Røde Kors-sygeplejerske blev skudt ned og døde, da han var ude i byen for at hente patienter. De fleste af de 100 Røde Kors-medarbejdere i Kabul valgte at rejse hjem i dagene efter kollegaens død, kun 30 blev tilbage, heriblandt Ina Nielsen.
Hun havde fået et chok, var bange og udkørt af det hårde arbejde med meget lidt søvn. Men hun havde svært ved at erkende, at det psykiske pres var ved at være for stort under de ekstreme forhold.
Et stykke tid efter hjemkomsten fra Kabul begyndte Ina Nielsen at udvikle en depression. Først efter et par år valgte hun at tale åbent om sin depression. Hun kom i psykologbehandling for posttraumatisk stresssymptom.
Hendes erkendelse og åbenhed omkring de psykiske konsekvenser ved udsendelse har betydet, at Røde Kors har ændret på deres uddannelse af nye udsendinge. Nu bliver der lagt større vægt på det psykiske aspekt, hvor en psykolog altid er med i det ugelange forberedelseskursus.
På grund af hendes mod til at stå frem og bruge sig selv som eksempel, har Røde Kors flere gange brugt Ina Nielsen som oplægsholder ved kurser og internationale seminarer, hvor hun har fortalt om værdien af forberedelse før udsending og en professionel debriefing efter hjemsendelsen.
Ina Nielsen modtog Florence Nightingalemedaljen for sin indsats i Afghanistan og for i Danmark at fortælle åbent om de svære psykiske traumer, hun pådrog sig under missionen.
Da Dansk Sygeplejehistorisk Museum i 2008 havde en særudstilling om Røde Korsmedaljer, holdt Ina Nielsen et foredrag med titlen ”Bagsiden af medaljen – om posttraumatisk stresslidelse.
Artikel om Ina Nielsen
Hjem fra tjeneste med sår på sjælen. 1997
Kilde
Jan René Westh. Danske modtagere af Florence Nightingale-medaljen 1920 - 2009- Ordenshistorisk Tidsskrift. Dec. 2009, nr. 35