Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Magdalena Tidemand

Lena Tidemand var den første danske sygeplejerske, der modtog Florence Nightingale-medaljen for sin indsats under 1. verdenskrig.

Hvornår og hvor hun tog sin sygeplejerskeuddannelse vides ikke. I 1912 rejste Lena Tidemand til Grækenland med Dansk Røde Kors for at arbejde som sygeplejerske under Balkankrigen. Da 1. verdenskrig var brudt ud, tog hun i 1915 tjeneste ved Den danske Hjælpeambulancekomité, hvor hun først arbejdede på en flodambulance i Frankrig, men hun ville nærmere til fronten.

I oktober 1916 trådte Lena Tidemand i tjeneste hos amerikanerne, der var beskyttelsesmagt for tyske krigsfanger og civile internerede i Rusland. I 40 graders kulde tog hun til sit distrikt i Basjkortostan ved foden af Uralbjergene.

Lena måtte selv behandle sygdomme som malaria, plettyfus og dysenteri.

Her skulle hun tage sig af 3.000 deporterede tyskere og den indfødte befolkning. Hun indrettede et lille sygehus og tog på sygebesøg. Der var ingen læge, så hun måtte selv behandle sygdomme som malaria, plettyfus og dysenteri, og hun prøvede at lære befolkningen basal hygiejne.

I 1917 skulle de internerede flyttes til et endnu mere øde område, men hun rejste til Moskva og fik beslutningen omstødt.

Efter at sygehuset på skift var blevet beslaglagt og røvet af den Røde og den Hvide Hær, rejste Lena Tidemand til Omsk for at skaffe hjælp til de internerede, hvorefter hun rejste hjem til Danmark.

I 1920 sendte Dansk Sygeplejeråd hende til London på et etårigt kursus i socialt og sygdomsforebyggende arbejde, og året efter blev hun Danmarks første sundhedsplejerske.

I 1922 var der hungersnød i Ukraine, og Lena Tidemand rejste igen af sted, denne gang sammen med lægen Carl Krebs. Sammen oprettede de bespisningssteder i Volgadistriktet og uddelt medicin, vaccine og sædekorn til befolkningen.

Efter er kursus i spædbarnspleje i London tog hun til Mongoliet, hvor Carl Krebs havde været på ekspedition 1923-26. Efter ekspeditionen slog han sig ned i Mongoliet, hvor han virkede med mange aktiviteter. Lena Tidemand red rundt som sundhedsplejerske og jordemoder, og hun sendte artikler hjem til Tidsskrift for Sygepleje, aviser og blade om sine oplevelser.

Lena Tidemand giftede sig med en nordmand, da hun var 47 år, og der er ingen oplysninger om hendes videre liv.

 

Artikel

Lena Tidemand. Oplevelser i Rusland. Tidsskrift for Sygepleje nr. 15+16, 1925  

 

Kilder

Barbara Zalewski. Magdalene (Lena) Tidemand. Kvindebiografisk Leksikon.

Jytte Larsen. Iført to pelse og revolverbælte. Sygeplejersken nr. 20 2001