Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersker på mærkerne

Sygeplejersker på alverdens frimærker. Særudstilling 2002-2003.

Med over 800 frimærker, det ældste fra 1906, det yngste fra 1999, viser museets samling mange nationers forestillinger om sygepleje og sygeplejersker i det 20. århundrede. 

 

Plakater i miniformat

Frimærket er plakatkunst i miniformat med hver sin historie. Vi møder "den gode sygeplejerske", der kærligt og omsorgsfuldt hjælper og trøster - i krigens tjeneste vises hun som heltinde og frelsende engel, i fredstid som nationens moder, der sikrer borgernes ve og vel.

 

Kendte og ukendte

Florence Nightingale er hyppigt skildret, men frimærkerne viser os også en række andre kvinder verden over, der bidrog til at forbedre forholdene for fattige og syge i en tid, hvor sygeplejefaget endnu ikke var blevet en respektabel profession.

 

Velgørenhedsfrimærker

En stor del af samlingen er velgørenhedsfrimærker udgivet i forbindelse med Røde Kors indsamlinger eller markering af Røde Kors arbejdet. Et af de to danske frimærker med sygeplejersker som motiv markerer Røde Kors' arbejde for krigsfanger i 1989. Kunstneren Eiler Krag har gengivet sygeplejersken, som hun så ud for mere end 100 år siden, hvor nogle af de første elever fik deres uddannelse netop i Røde Kors regi.

 

Udstillingsperiode: 9. 11. 2002 - 30. 3. 2003