Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fag & Forskning

"Rart at vide, hvad man må"

Åreforkalkning. Fem korte råd til patienter med åreforkalkning i benene gør det lettere at rumme den nødvendige information.

Fag & Forskning 2022 nr. 2, s. 12-13

Af:

Sussi Boberg Bæch, Journalist

ff0222-benbillede

”Gangtræningen – hvordan går det med den?”

Sygeplejerske Eva Sylvest Simonsen kigger spørgende på Ingrid Lorentzen, som lider af åreforkalkning i benene og er til kontrol på Karkirurgisk Afdeling på Rigshospitalet. 

”I dag gik jeg fra Trianglen til Rigshospitalet i det gode vejr, men jeg måtte ned at sidde tre gange. Efter fem til ti minutter kunne jeg gå lidt igen,” svarer Ingrid Lorentzen og anslår, at hun kan gå omkring to hundrede meter, før hun får smerter. 

Eva Sylvest Simonsen er i gang med at gennemgå fem gode råd til, hvordan Ingrid Lorentzen kan forebygge, at sygdommen forværres. De to første råd handler om, at hun skal presse sig selv til at gå, selvom det gør ondt. Og at hun skal skabe en rutine med indendørs øvelser, så hun får trænet, selv når vejret er for dårligt til en gåtur.

”Jeg vil anbefale dig at gå, indtil det gør ondt i benene. Og så lige gå lidt længere. Det skal selvfølgelig være en balance, så du ikke overdriver. Men det er vigtigt, at du klør på og ikke mister modet, fordi alternativet er en meget stor operation,” siger Eva Sylvest Simonsen og supplerer: 

”Det vil også være en god idé at få en rutine med at lave øvelser indendørs. Hvis du f.eks. stiller dig op og vipper lidt på fødderne hver gang, der er TV-reklamer, eller du skal sætte kaffe over. En lille aktivitet mange gange i løbet af dagen kan virkelig gøre en forskel.”

Gør det spiseligt

Eva Sylvest Simonsen forklarer, hvordan hun som sygeplejerske oplever at bruge de fem råd i rådgivningen af sine patienter. 

Gode råd til dig med åreforkalkning i benene
  • Gå ture - pres dig selv: "Det skal gøre ondt - før det bliver godt" - brug skridttæller.
  • Når TV-reklamen lyser: Stå med flad fod og flex op på tæer og ned igen, indtil max smerte. Gentag x 3.
  • Kolesterolsænkende medicin mindsker åreforkalkningen og øger gangdistancen. Blodfortyndende medicin forebygger blodpropper.
  • Spis dagligt 6 mandler, 6 hasselnødder og 6 halve valnødder – det forebygger åreforkalkning.
  • Spis havregryn (sænker kolesterol) og mørk chokolade (sænker blodtryk). Kaffe før en gåtur øger udholdenhed.

”Der er grænser for, hvad en patient kan rumme i løbet af en konsultation. Her gør de fem korte råd det spiseligt for patienten.” 

Hun understreger, at de fem råd ikke kan stå alene. Derfor sker rådgivningen altid sammen med tilbud om henvisning til rygestop og gangtræning og råd om kosttilskud. De fem råd, som patienten får udleveret på et lille kort, følges af links til bl.a. videoer og podcasts (se fakta). 

”Kortet med de fem råd ansporer os til at tænke KRAM-faktorerne ind i samtalen med patienten. Ved gennemgang af kortet har vi mulighed for at komme hele vejen rundt om rygning, kost, alkohol, motion og den psykologiske del af det at være syg,” siger Eva Sylvest Simonsen. 

Hun oplever også, at henvisningerne til det materiale, som patienten kan kigge videre på derhjemme, bliver taget godt imod. 

”Det er brugbart for patienterne at gå hjem og se en film med en alderssvarende patient med samme symptomer eller lytte til en podcast med den nyeste viden om forebyggelse af sygdommen. Det føler jeg er en bedre hjælp end en pjece,” fortæller hun. 

En portion nødder 

Tilbage til patientsamtalen er Eva Sylvest Simonsen nået til det tredje af de fem råd til at forebygge åreforkalkning i benene. Det handler om, at det er vigtigt at tage kolesterolsænkende og blodfortyndende medicin.

”At du tager de her tabletter sammen med noget blodfortyndende, er en af de ting, vi anbefaler for at nedsætte din risiko for, at åreforkalkningen bliver værre. Så du passer på dit hjerte og din hjerne. Når du har åreforkalkning i benene, har du øget risiko for problemer med åreforkalkningssygdom andre steder i kroppen,” forklarer hun.

De to sidste af de fem råd handler om madvaner. I stedet for at tale om fedtindhold og grøntsager, får Ingrid Lorentzen nogle simple råd, der er lette at implementere i hverdagen. 

”Hvis du spiser en portion nødder dagligt, har det en forebyggende gavnlig effekt på åreforkalkning. Ligesådan med havregryn, der sænker kolesteroltallet. Og mørk chokolade, der sænker blodtrykket. Det er i hvert fald noget, du godt kan tillade dig selv,” siger Eva Sylvest Simonsen. 

Ingrid Lorentzen siger om rådene.
”Det med nødderne kan jeg i hvert fald godt bruge. På et tidspunkt spiste jeg en håndfuld mandler hver dag, så det vil jeg da gå i gang med igen. Og også chokoladen. Det er rart at vide, hvad man må og ikke må,” siger hun. 

Rådene om nødder, chokolade og kaffe giver faktisk rigtig god mening, oplever Eva Sylvest Simonsen. 

”Mange af patienterne synes, det er hårdt at skulle træne, og de stejler, når vi taler rygestop. Her kan det være et positivt indspark, at det er fint at drikke kaffe, fordi det øger udholdenheden ved gangtræning, og at det er ”tilladt” at spise mørk chokolade. Det kan gøre det lettere at kapere de nødvendige ændringer.” 

Griber rygende patienter

At henvise til rygestop ved hjælp af metoden Very Brief Advice (VBA) og til kommunal gangtræning, er nye tiltag i afdelingen, som følger sammen med de fem råd. Ifølge afdelingssygeplejerske Lise Westerlin udfylder det et velkendt hul i overgangen mellem hospital og kommune – i det ambulante patientforløb eller når patienten udskrives.

”Det sikrer, at kommunen griber patienterne, og det sikrer et langt mere sammenhængende patientforløb. Tidligere skulle patienterne selv tilmelde sig rygeafvænning eller træning hos en fysioterapeut, men kontakten etablerer vi nu på hospitalet,” siger Lise Westerlin. 

VBA-metoden er en evidensbaseret metode, hvor personalet informerer om ulemperne ved rygning og spørger patienten om lov til at henvise til et rygestopkursus. De henviste patienter bliver efterfølgende kontaktet af kommunen indenfor tre hverdage. 

Hver enkelt sygeplejerske er trænet i at gennemgå de fem råd med patienterne og har gennemgået et e-learningprogram om VBA-rygestopmetoden. 

Læs også: "Det skal gøre ondt"

DET FÅR PATIENTERNE OGSÅ
  • I tillæg til de fem råd tilbydes patienterne henvisning til rygestoptilbud via VBA-metoden og kommunal fysioterapi. 

    Der gives links til: 
    • evidensbaseret online­metode til behandling for angst og depression.
    • behandling for alkohol­overforbrug. 
    • træningsvideo fra Hjerte­foreningen. 
    • film om patienterfaringer 
    • podcast med information om sygdommenen
  • Patienterne får vejledning om kosttilskud – vitamin D, calcium og multivitamintablet – og får udleveret pjece om forebyggelse af åreforkalkning.
  • En graf viser, hvordan gang­træning mere effektivt forbedrer gangdistancen end operation.