Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Store fremskridt men ulige fordelt

En række store sygdomme er udryddet eller under kontrol, børn bliver vaccineret i et omfang som aldrig før, og den forventede levealder ved fødslen er steget med 20 år siden begyndelsen af 50'erne. Men udviklingen er mange steder bremset af manglende økonomisk fremgang og manglende politisk engagement. I nogle lande har befolkningen endda oplevet tilbagegang.

Sygeplejersken 1998 nr. 27, s. 48-49

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Der er stadig store sundhedsproblemer i verden, selvom der er sket store fremskridt for verdens børn – her fra Kina.

løbet af de sidste 50 år er der sket store fremskridt i menneskehedens sundhedstilstand. Den forventede levealder ved fødslen er steget med næsten 20 år. En række sygdomme er udryddet, mens andre er godt på vej.

Børnedødeligheden er faldet markant, ikke mindst fordi 90 procent af verdens børn i dag bliver vaccineret mod kun fem procent for 25 år siden.

Resultaterne må ses på baggrund af den globale økonomiske og politiske udvikling i de sidste 50 år, men som Verdenssundhedsorganisationen WHO har givet et væsentligt bidrag, hedder det fra WHO i anledning af organisationens 50-års jubilæum den 7. april 1998.

Da WHO trådte sammen i maj 1998, fremhævede den afgående generaldirektør Hiroshi Nakajima imidlertid, at fremskridtene har været meget ulige fordelt.

Den forventede levealder ved

Side 49

fødslen på verdensplan er steget fra 46 år til 65 år, og forskellen i forventet levealder mellem rige og fattige lande er indskrænket fra 25 år til godt 13 år. Men i en lille gruppe lande, især i Afrika, er den forventede levealder faldet. I løbet af de sidste 20 år er den forventede levealder således faldet i 16 lande med en samlet befolkning på 300 millioner mennesker.

sy-1998-27-48-1

Børn overlever

Børnedødeligheden verden over er faldet markant, ikke mindst fordi det er lykkedes at få den helt overvejende del af verdens børn vaccineret mod difteri, kighoste, stivkrampe, mæslinger, polio og tuberkulose. Mens 21 millioner børn døde inden femårsalderen i 1955, var tallet faldet til 10 millioner i 1997 og forventes at komme ned på fem millioner i år 2005.

Mange mennesker verden over vil dog stadig dø, før de bliver 50. I Afrika indtraf 76 procent af alle dødsfald i 1995 for eksempel blandt mennesker under 50 år. I Europa var det kun syv procent af dødsfaldene samme år, der ramte mennesker under 50.

Flere mennesker end nogensinde før har fået adgang til basale sundhedsydelser, rent vand og basal hygiejne. Under- og fejlernæring rammer stadig en fjerdedel af verdens børn under fem år. Andelen er dog faldet siden 1975, hvor en tredjedel af verdens børn under fem år led af proteinmangel.

I mange lande er udviklingen imidlertid blevet forsinket af utilstrækkelig økonomisk udvikling, manglende politisk engagement og forkert udnyttelse af nationale ressourcer. I 1980'erne førte gældskrisen til nedskæringer i en lang række landes social- og sundhedsvæsen, og i 1990'erne har politiske omvæltninger og borgerkrige haft alvorlige konsekvenser i mange lande.

Nye sygdomme

1,3 millioner mennesker verden over lever stadig i absolut fattigdom, og fattigdom er den væsentligste årsag til underernæring og sygdom, siger WHO.

På plussiden tæller til gengæld, at en række sygdomme er blevet udryddet eller kommet nogenlunde under kontrol i løbet af de sidste 50 år.

Kopper er blevet udryddet, polio, spedalskhed og et par mindre kendte tropiske sygdomme er tæt på at være det. Malaria er udryddet i store dele af Latinamerika og den subtropiske del af Asien.

Til gengæld er mange tropiske lande stadig plaget, og WHO har udviklet nye strategier til kontrol af sygdommen.

Kolerabehandlingen er forbedret, så dødeligheden i dag er faldet fra 50 procent til 1,8 procent.

En ny behandlingsstrategi har også givet gode resultater i tuberkulosebehandlingen, men tuberkulosen er en af de sygdomme, der ikke er kommet under kontrol. Tværtimod breder tuberkulosen sig i en række lande, og i 1993 slog WHO tuberkulosealarm.

Årsagerne til tuberkulosens hærgen er flere: Den har gode vilkår hos hiv-smittede, der er opstået nye resistente typer, og samtidig er sundhedsvæsenet i en række lande brudt sammen på grund af indre uroligheder.

Nye sygdomme er også kommet til: Først og fremmest aids, men også andre infektionssygdomme. Livsstilssygdomme er et tiltagende problem, først og fremmest i de rige lande. Men det alvorligste livsstilsproblem er tobak, som efter WHOs skøn vil slå 62 millioner mennesker ihjel mellem 1950 og år 2000.

Nøgleord: 50-års jubilæum, WHO.