Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sundhedsvæsenets rygrad

Sygeplejersker og jordemødre udgør 80 procent af de ansatte i sundhedsvæsenet på globalt plan. Dermed udgør de en talstærk styrke, når de vil kæmpe for sundhed for alle. To af de internationale koryfæer, når det gælder verdens sundhed, Gro Harlem Brundtland og Carol Bellamy, tillagde sygeplejerskerne en nøglerolle.

Sygeplejersken 1999 nr. 29, s. 20-21

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Side 21

SY-1999-29-20-1''Ti procent af verdens samlede indkomst går til sundhedsvæsenet. Tænk over, hvor vigtigt det er, hvordan de penge bliver brugt,'' sagde Gro Harlem Brundtland. Foto: Søren Svendsen.

Side 22

To stærke kvinder, der er nået til tops i det internationale samfund, var blandt hovedtalerne på jubilæumskonferencen.

Generaldirektør for FNs verdenssundhedsorganisation (WHO) Gro Harlem Brundtland og direktør for FNs børnefond (UNICEF) Carol Bellamy har begge et tæt samarbejde med den internationale sygeplejerskeorganisation ICN.

Gro Harlem Brundtland ridsede nogle af de udfordringer op, som det nye årtusinde vil byde på: En voksende andel af fattige, som ikke har adgang til sundhedsvæsenet. Økonomiske kriser i dele af verden. Nedbrydning af miljøet. Krige og konflikter. Teknologiens utilstrækkelighed, når det handler om at bekæmpe sygdomme og epidemier som hiv, malaria og tuberkulose.

''Som nøglepersoner i sundhedsvæsenet er sygeplejersker i en unik position for at tale som advokater for en sund verden. Vi har brug for at opmuntre til og implementere forebyggende foranstaltninger, ikke kun i sundhedsvæsenet, men i hele samfundet,'' sagde Gro Harlem Brundtland og roste ICN for organisationsfremsynethed, eksempelvis ved erklæringer om 'sygeplejersker og et sundt miljø', 'sundhedsrisici' og ICNs deklaration om kontrol med medicinsk affald.

Kan berige os

''Sygeplejersker og jordemødre udgør op mod 80 procent af de ansatte i de fleste landes sundhedsvæsener, og de repræsenterer derfor en magtfuld styrke, når der skal argumenteres for de forandringer, der skal ske, hvis WHOs mål om sundhed for alle i det 21. århundrede skal nås.

10 procent af verdens samlede indtægter går til sundhedsvæsenet. Tænk over, hvor vigtigt det er, hvordan de penge bliver brugt. I WHO vil vi prøve at samle alle de kræfter, der arbejder for at forbedre sundheden. I stedet for at se hinanden som konkurrenter skal vi samarbejde,'' sagde Gro Harlem Brundtland.

Ifølge generaldirektøren gør sygeplejersker en stor forskel, når det handler om at fremme sundhed, forebygge sygdomme, hjælpe mennesker i nød og i sorg, støtte handicappede og mentalt syge, hjælpe til rehabilitering og hjælpe til lindring og støtte til døende og deres pårørende.

''Sygeplejersker kan i høj grad berige os med viden om, hvordan vi mest effektivt sætter ind med nye interventioner på sundhedsområdet,'' sagde Gro Harlem Brundtland og nævnte blandt andet sygeplejerskers indsats over for hiv- og aidspatienter, i vaccinationsprogrammer og som frontkæmpere imod tobaksindustrien og som fortalere for sund levevis.

''Det er helt oplagt, at sygeplejersker udgør sundhedsvæsenets rygrad, specielt i den primære sundhedstjeneste,'' sagde Gro Harlem Brundtland.

Børnene kommer først

Hendes internationale kollega fra UNICEF, Carol Bellamy tildelte sygeplejerskerne samme afgørende betydning for sundhedsvæsenet og for deres arbejde i UNICEF.

''Det er sygeplejerskers arbejde at fungere som bindeled mellem individer, familier, samfund og sundhedsvæsen. Derfor er de oplagte fortalere for børns ret til at overleve, blive beskyttet, udvikle sig og deltage i samfundet. Omvendt står sygeplejersker som frontkæmpere mod alle uacceptable tiltag, der truer disse rettigheder,'' sagde Carol Bellamy.

Ved indførelsen af FNs konvention om børns rettigheder i 1989 har verdenssamfundet ifølge Carol Bellamy for alvor fået et instrument, som kan bruges over for regeringer, der krænker børns rettigheder. Samtlige 191 lande i verden, på nær Somalia og USA, har skrevet under på konventionen.

''Børn er i dag længere oppe på den politiske dagsorden end nogensinde før. I de 10 år, konventionen om børns rettigheder har eksisteret, er børnedødeligheden blandt spædbørn faldet, færre børn er fejlernærede, flere bliver vaccineret, og flere får en skoleuddannelse,'' sagde Carol Bellamy.

Hun nævnte dog også de alvorlige problemer, der rammer børn i mange lande, som manglen på rent drikkevand og mad, fattigdom. Tre milliarder mennesker i verden lever for under 14 kroner om dagen, heraf er halvdelen børn.

I UNICEFs fremtidige arbejde vil organisationen især koncentrere sig om tre indsatsområder med hensyn til børns sundhed og udvikling: En god start på livet, hvor barnet kan udvikle sig og vokse op i et sundt og omsorgsfuldt miljø, en basal skoleuddannelse og en ungdom med mulighed for at udvikle sig og være part i et trygt samfund.

Nøgleord: ICN-jubilæum, menneskerettigheder.

Tema: ICN-jubilæum