Sådan skrives en ansøgning

Kvalifikationerne kan være nok så gode, men hvis ikke budskabet er tydeligt, kommer du måske aldrig til samtale. En ansøgning skal skrives med omhu, inden den sendes, det er ikke nok at nedfælde et par ord med læbestift på lidt madpapir.

Når du har fået lyst til nye græsgange og begynder at læse stillingsannoncer, finder du før eller siden et job, du gerne vil have. Inden du begynder at formulere en ansøgning, er det vigtigt først at læse stillingsannoncen grundigt igennem:

  • Hvilke kvalifikationer ønskes der?
  • hvad er stillingsbetegnelsen?
  • hvornår er der ansøgningsfrist?

Så kan du ringe og høre mere om stillingen ­ der er for det meste anført et navn og et telefonnummer af samme årsag.

Fang interessen

Følgende generelle krav til en ansøgning er gode at huske:

Ansøgningen skal være ­ interesseskabende (som et reklamebudskab)

  • kort, (én A4 side)
  • let læselig, (pc eller skrivemaskine)
  • systematisk
  • perfekt, (ingen stavefejl).

Begynd med en præcis henvisning til det job, der søges, så modtageren ved, hvad sagen handler om. Skriv, hvor du har set stillingsannoncen og hvornår, samt at du er ansøger til stillingen. Undlad lange og bureaukratiske vendinger.

Har du talt med oversygeplejersken eller andre om stillingen, kan du indlede med ''Tak for telefonsamtalen d.....''

Øverst til venstre skrives dit eget navn og din adresse. Herefter et mellemrum og så ­ stadig til venstre på papiret ­ navnet på den institution, du søger job hos. Til sidst evt. ''att.''

Side 25

Til højre på papiret skal datoen angives ud for dit eget postnummer.

Ansøgningen skal være en appetitvækker. Den skal skabe interesse for din person, vække opmærksomhed omkring dine kvalifikationer, og den skal medføre, at du kommer til samtale.

Kort og præcis

En ansøgning skal fylde én A4 side, hverken mere eller mindre. Som bilag vedlægges cv (curriculum vitæ, se side XX), som heller ikke bør fylde mere end en side.

Nogle steder sorteres ansøgninger fra alene pga. deres længde.

Ansøgningen skal være skrevet på pc eller maskine, men lad være med at være for kreativ med valg af skrifttype.

Det samme gælder papiret, som skal være neutralt og hvidt. Det betaler sig ikke at gøre sig interessant ved at skrive på gult papir, og endnu værre er det at skrive på papir med det nuværende arbejdssteds hoved eller logo på. Det sidste autentiske eksempel medførte i øvrigt en længere disput mellem ansøgeren og en oversygeplejerske om, hvorvidt det vigtigste ved en ansøgning er udseendet eller indholdet.

Ansøgningen skal være systematisk opbygget. Vælg fem til seks stikord (kvalifikationskrav) fra stillingsannoncen, det svarer til en ansøgning på en A4 side. Prioritér mellem disse stikord, så det vigtigste står øverst på din liste. Der vil ofte være sammenfald imellem, hvad der er vigtigst for dig og det kvalifikationskrav, der nævnes først i stillingsannoncen.

Ud fra dine stikord skal du:

  • fremføre gode argumenter
  • komme med beviser (ikke påstande)
  • skabe associationer (billeder)

som fører til, at læseren finder det nødvendigt at indkalde dig til samtale. Dine kvalifikationer skal afspejle sig i dit cv.

Hvad enten du kan lide det eller ej, betyder det noget, om en ansøgning indeholder stavefejl. Også om den er sjusket og dårligt formuleret. Kvalifikationerne kan være nok så gode, men hvis ikke budskabet er tydeligt, kommer du måske aldrig til samtale.

Hvis ansøgningen kolliderer med en ferie, så skriv til slut, hvor og hvornår du kan træffes. Det er surt at komme hjem og finde ud af, at man skulle have været til samtale for to dage siden.•

Nøgleord: Ansøgning, curriculum vitæ.

Den gode ansøgning