Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læs til sygeplejerske hjemmefra

For første gang i Danmark kan man nu tage sygeplejerskeuddannelsen som fjernstudium. Det er sygeplejeskolen i Slagelse, som står bag det nye tilbud.

Sygeplejersken 2001 nr. 21, s. 16-17

Af:

Grethe Kjærgaard, journalist

Som den første sygeplejeskole i landet udbyder sygeplejeskolen i Slagelse nu sygeplejerskeuddannelsen som fjernstudium. Det betyder, at man kan sidde derhjemme og læse til sygeplejerske under en stor del af uddannelsen, hvis man har en pc og en opkobling til internettet. Uddannelsen er tilrettelagt som et SU-baseret fuldtidsstudium og svarer helt til den uddannelse, som den nye reform af sundhedsuddannelserne lægger op til.

Fjernstudier er ikke noget nyt. Det har været praktiseret i en del år bl.a. på Aalborg Universitet, hvor flere sygeplejersker eksempelvis har taget en uddannelse i informationsteknologi - netop som fjernstudium. Men det er nyt, at der nu udbydes et omsorgsfag som sygeplejen over internettet.

Det nye fjernstudium, der allerede er blevet døbt Vestsjællands-modellen, henvender sig ifølge sygeplejeskolens rektor Bodil Roed til folk, der ønsker et fleksibelt studietilbud uhængigt af tid og sted:

''Vi mener, vi rammer en målgruppe, som gerne vil i gang med en videregående sundhedsuddannelse som sygeplejen, men som af forskellige grunde ikke har mulighed for at søge ind på uddannelsen under de givne vilkår i dag,'' siger hun og refererer bl.a. til de henvendelser, som skolen hver dag får fra interesserede, som har hørt om det nye tilbud:

''Det er bl.a. fra de mange, som i tidens løb har afbrudt deres uddannelse til f.eks. sygeplejerske, læge, ergo- eller fysioterapeut og egentlig gerne vil i gang igen. Men de er i mellemtiden blevet 30-35 år, har stiftet familie og fået økonomiske forpligtelser. Hvis de skal i gang med et studium, kræver de langt mere fleksible vilkår end de unge, der søger ind på den ordinære uddannelse lige fra gymnasiet. Det er til disse lidt ældre interesserede, vi nu målretter vores tilbud.''

Skal i praktik

Det nye fjernstudium, der stiller nøjagtig de samme adgangskrav som den ordinære uddannelse, bliver en kombination af netbaserede konferencer, e-mail og telefonvejledning samt et seminar om måneden på tre samlede dage. Undervisningen på seminarerne veksler mellem foredrag, oplæg fra underviserne, drøftelse af de studerendes opgaver samt observationsstudier i praksis. Sygeplejeskolen i Slagelse tilbyder gratis overnatningsmulighed, når der er seminar.

Den kliniske undervisning kræver personligt fremmøde. Her kan man ikke forlade sig på sin pc, men må rent fysisk have ''fingrene i faget.'' Undervisningen er tilrettelagt i fire moduler af hver 10 ugers varighed og skal finde sted på arbejdspladser i Vestsjællands Amt. Herudover er der tilrettelagt kortere studiepraktikker i relation til de fag, som indgår i uddannelsen. Skolen lægger her op til, at de korte praktikker kan tilrettelægges tæt på den studerendes bopæl eller i forbindelse med seminarerne.

Der bliver også mulighed for at tage to af de fire moduler i klinisk undervisning i udlandet.

Det kan vise sig nyttigt, hvis man eksempelvis følger sin ægtefælle til et job uden for Danmarks grænser.

Som en ekstra service bliver det ifølge Bodil Roed muligt efter hvert semester at skifte fra sit fjernstudium til det ordinære studiumpå sygeplejeskolen: ''Studieordningen er nemlig den samme, hvad enten man kommer her på skolen til daglig eller foretrækker at være fjernstuderende,'' siger hun.

De fjernstuderende samles på et specielt hold, og ifølge en generel regel i amtsrådet skal der være mindst 20 og max. 30 deltagere på et hold.

Bodil Roed kan i dag ikke give noget svar på, om amtsrådet vil ændre sin beslutning om holdstørrelsen, hvis der bliver færre end 20 fjernstuderende. Men ud fra forhåndsinteressen tror hun heller ikke, det bliver nødvendigt.

Mangler sygeplejersker

Det nye fjernstudium er en ny og anderledes måde at rekruttere ansøgere på til sygeplejerskeuddannelsen.

I forvejen kører Vestsjællands Amt studieforberedende hold under VUC, hvor sygehjælpere, plejehjemsassistenter, social- og sundhedsassistenter og andre interesserede kan kvalificere sig til optagelse på sygeplejestudiet:

''Institut for Fremtidsforskning har regnet sig frem til, at vi om fire år vil komme til at mangle 500 sygeplejersker i Vestsjællands Amt. Derfor er der al mulig grund til at gøre noget ekstra ud af rekrutteringen, sådan som vi gør det med tilbuddet om fjernundervisning,'' siger Bodil Roed.

Læs mere om fjernstudiet i Slagelse på hjemmesiden ucsj.dk/uddannelser/sygeplejerske/uddannelse-som-e-laering/

Læs også artiklen "Forberedelse af fjernstudiet"

Fjernstudiet i sygepleje henvender sig især til de 30-35-årige, som har stiftet familie og derfor kræver fleksible studievilkår. Arkivfoto: Christoffer Regild/BAM