Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synstab kan begrænses

Sygeplejersken 2001 nr. 32, s. 35

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Fotodynamisk terapi (PDT) er en ny behandling, som kan bremse visse tilfælde af øjensygdommen ''Våd aldersrelateret maculadegeneration'' (AMD). Behandlingen kan sjældent bringe syn, der allerede er gået tabt, tilbage. Derfor er det meget vigtigt, at patienten kommer i behandling hurtigst muligt.

I september 1999 gennemførte vi på Amtssygehuset i Herlev den første PDT-behandling af øjensygdommen våd AMD. På det tidspunkt havde man et par års erfaring med behandlingen i udlandet, og resultaterne var lovende. Det er de stadig. Ifølge de nyeste tal begrænses synstabet med PDT-behandling (tre linier på ETDRS-tavlen) hos 59 pct. af patienterne. Ubehandlet ses dette forløb kun hos 32 pct. af patienterne.

AMD kaldes populært forkalkning i øjet, men sygdommen har ingen relation til arteriosclerose eller senil demens. Derimod er der tale om en dysfunktion af nethinden, som medfører iltmangel og dermed atrofi.

I sin grundform kaldes sygdommen tør AMD. Tør AMD udvikler sig langsomt over 10 til 20 år. I nogle tilfælde tilstøder der komplikationer, dvs. der dannes neovaskulære kar. Disse kar dannes i et forsøg på at udbedre iltmanglen og fremme ardannelsen. Desværre er disse kar porøse og lækker ofte væske, hvilket forværrer tilstanden yderligere. Ubehandlet går patientens læsesyn tabt i løbet af få uger til måneder.

PDT-behandlingen er en målrettet behandling af de neovaskulære kar. Når disse kar destrueres, bremses ardannelsen, og væskeudsivning ophører.

Tør AMD rammer hvert år 15.000 danskere over 50 år. Heraf udvikler ca. 2.000 den våde form.

Symptomerne er synsforvrængninger, f.eks. lige linier der bliver bugtede/skæve og en sløret plet lige i centrum af synsfeltet, som følger med, uanset hvorhen man flytter blikket.

Symptomerne er ofte svære for patienten at opdage specielt på det første øje, for det raske øje vil dække for det syge.

Bange for blindhed

Det er meget ængstelige patienter, vi møder i øjenambulatoriet. De er bange for at miste synet, bange for at blive blinde. De klager over, at de ikke længere kan læse deres avis, de kan ikke se fjernsyn, de kan ikke genkende folk på gaden, de kan ikke se tallene på telefonen, de har opgivet kortspil og håndarbejde.

De har mistet livskvalitet og er derfor utålmodige efter at komme i behandling.

Vi kan imidlertid ikke hjælpe alle, og vi kan ikke love bestemte resultater. Derfor er det utroligt vigtigt, at sygeplejersken giver sig god tid til at tale med patienterne og skabe realistiske forventninger til behandlingen.

Selve PDT-behandlingen er let for patienten at modtage og let for sygeplejersken og lægen at give.

Ved behandlingen injiceres det lysfølsomme stof Verteporfin i patientens blodbane. Stoffet aktiveres ved hjælp af laserlys, og den kemiske proces, der startes, får de neovaskulære kar til at thrombosere og gå til grunde.

PDT-behandling kan som regel ikke give tabt synsevne tilbage. Behandling kan imidlertid give patienten en bedre farve-, syns- og kontrastopfattelse, og dette er for mange nok til, at de atter kan læse, skelne ansigter og se fjernsyn. At man aldrig kan opnå en lille synsfremgang, er ikke helt sandt, for når vi fjerner årsagen til ødem, kan synet selvfølgelig forbedres.

Hurtig indsats

PDT-behandlingen foregår ambulant, og patienten kan tage hjem umiddelbart efter. I de næste 48 timer skal patienten dog undgå udsættelse for kraftigt lys, bl.a. solen.

Tabt syn kan som sagt ikke genskabes. Det er derfor afgørende med en hurtig indsats, når sygdommen opstår. Dette stiller krav til alle implicerede parter.

Patienten skal reagere så hurtigt som muligt, når de første symptomer melder sig, og søge akut tid hos øjenlægen, evt. skadestuen. Den praktiserende øjenlæge skal hurtigt diagnosticere og viderehenvise patienten til specialafdelingen. Specialafdelingen skal have ressourcer til at modtage og behandle patienten inden for få uger.

Det er derfor også vigtigt, at alle, der arbejder med eller omgås ældre mennesker, er bekendt med denne nye behandling og symptomerne på våd AMD. Bevarelse af selv en lille synsrest betyder meget for livskvaliteten og patientens evne til at klare sig selv.

Vi har behandlet mere end 100 patienter med PDT. Vi oplever mange glade patienter med især subjektive, men også objektive synsforbedringer. Vi oplever solstrålehistorier, når skæve linier atter bliver rette, når avisen igen kan læses, når telefonen kan betjenes uden lup osv.

Hvordan det vil gå patienterne på længere sigt, dvs. efter to år eller mere, er endnu uvist. Meget tyder heldigvis på, at en stor del af patienterne får varig gavn af behandlingen, og at der er god grund til at reagere hurtigt, når de første symptomer melder sig.

Jane Meinung er assisterende afdelingssygeplejerske på Øjenambulatoriet, Amtssygehuset i Herlev.