Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Overflødigt at indføre entydig afdelingsledelse

Der er ingen grund til at ændre afdelingernes ledelsesregulativ og placere det endelige ansvar hos én person. I praksis bliver en sådan ansvars- fordeling alligevel aldrig brugt, viser erfaringer fra Ringkjøbing og Vestsjællands Amter.

Sygeplejersken 2001 nr. 36, s. 17

Af:

Claus Leick, journalist

Det er måske spild af gode kræfter, når amter, læger og sygeplejersker bruger tid og kræfter på at strides om, hvem der skal have det endelige ansvar for hospitalsafdelingerne, når der opstår uenighed mellem overlægen og oversygeplejersken.

I praksis bliver der nemlig aldrig behov for at benytte en sådan ''uenighedsklausul,'' der beskriver, hvem af de daglige ledere der skal kunne skære igennem i forbindelse med uenigheder.

Det viser erfaringerne fra både Ringkjøbing og Vestsjællands Amter, som i en årrække har haft et ledelsesregulativ på afdelingsniveau, der nogenlunde svarer til de principper, som flere amter nu er i gang med at introducere.

Ingen af Dansk Sygeplejeråds kredsformænd i de to amter, Bodil Carstensen og Helle Dirksen, har kendskab til, at det nogensinde har været nødvendigt at benytte den del af ledelsesregulativet, der giver den ene leder mulighed for at skære igennem ved uenighed. Alle beslutninger træffes i enighed i afdelingsledelsen.

Af samme grund har Dansk Sygeplejeråd i begge amter forsøgt at få fjernet den del af ledelsesregulativet, der placerer det endelige ansvar hos én person (lægen).

''Det er irriterende at have noget stående i et ledelsesregulativ, der ser ud, som om det betyder noget, men som aldrig bliver brugt i virkeligheden,'' forklarer amtskredsformand Helle Dirksen fra Vestsjællands Amt.

Bodil Carstensen fra amtskredsen i Ringkjøbing har samme holdning:

''Jeg har aldrig oplevet, at det har været nødvendigt at bruge reglerne med, at overlægen kan skære igennem i tilfælde af uenighed i afdelingsledelsen. Derfor er det unødvendigt at have det stående i ledelsesregulativet,'' synes hun.

Sygehusledelserne i de to amter har dog indtil videre ikke ønsket at ændre i den del af ledelsesregulativet.

Holder fast i delt ledelse
Andre amter, der hidtil har haft delt afdelingsledelse, ønsker heller ikke at ændre i deres ledelsesregulativ. Det er eksempelvis tilfældet i både Århus og Fyns Amter.

''Århus Amt har valgt at holde fast i både trojkaledelsen og den delte afdelingsledelse, og det er både læger og sygeplejersker meget tilfredse med,'' forklarer amtskredsformand Else Kayser.

Hun tilføjer, at amtsborgmesteren i Århus i forbindelse med en tale ved Dansk Sygeplejeråds 100-års jubilæum slog fast, at der ikke bliver ændret noget ved de nuværende ledelsesprincipper i Århus Amt i de næste 10 år.

På Fyn har amtsrådet netop vedtaget en helt ny struktur på sygehusområdet. Men også her er politikere og embedsmænd enige om, at der ikke skal pilles ved den delte afdelingsledelse:

''Foreningen af Speciallæger (FAS) har forsøgt at presse deres holdning igennem på Fyn, men ledelsen har valgt at holde fast i den delte ledelse,'' siger en tilfreds amtskredsformand, Ruth Kellebjerg.

Meldingen er i øvrigt den samme i Frederiksborg Amt.

Stilhed før stormen
Andre steder i landet er Dansk Sygeplejeråds amtskredse knap så sikre på, at den delte afdelingsledelse er sikret i al evighed.

I Nordjylland er debatten om det fremtidige ledelsesregulativ i fuld gang, og der er fra flere sider pres på for at indføre entydige ledelser med en læge i spidsen. Dette bekymrer amtskredsformand Misse Thomsen, hvis det bliver udgangen på processen.

I H:S har man allerede delvist indført entydig ledelse med en læge i spidsen på klinikkerne. På andre afdelinger er ledelsesansvaret fortsat delt. Det er dog fornemmelsen i Dansk Sygeplejeråds amtskredse, at tendensen går mod, at man også på afdelingerne vil give mere magt til lægerne.

I Viborg Amt har man valgt at udskyde debatten om entydig ledelse på afdelingsniveau. Dels skal man lige have amtsrådsvalget overstået i november måned, og dels vil man gerne følge udviklingen i de øvrige amter.

Endelig er der en række amter, hvor der i øjeblikket er roligt, men hvor Dansk Sygeplejeråds amtskredse forventer, at debatten om entydig afdelingsledelse på et eller andet tidspunkt vil blomstre op.

Evt. hjulpet på vej af FAS.