Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sundhedspersonale ved for lidt om indvandrere

​Sygeplejersker og læger skal vejlede indvandrere ud fra indvandrernes egen kultur. Men sundhedspersonalets forudsætninger er ikke gode nok.

Sygeplejersken 2001 nr. 44, s. 13

Af:

Nanna Kathrine Kristensen, journalist

Vejledning af indvandrere med diabetes skal ske ud fra indvandrernes egne traditioner, siger regeringens folkesundhedsprogram.

Alligevel har sundhedspersonale kun lidt information at læne sig op ad, og de har derfor meget forskellige forudsætninger for at give indvandrere den rigtige vejledning.

''Det er lægens opgave at vurdere, hvilken vejledning den enkelte patient har brug for, også når det gælder indvandrere med sukkersyge. Det kan vi ikke sidde i Sundhedsministeriet og bestemme,'' fastslår sundhedsminister Arne Rolighed.

Umuligt uden mere viden

Men sygeplejersker og læger står over for en vanskelig opgave.

Troels Bové er næstformand i Praktiserende Lægers Organisation (P.L.O.). Han forklarer:

''Det er klart, at lægen i hvert enkelt tilfælde må vurdere, hvilken vejledning der er den rigtige til en patient. Men kostvejledning, der i forvejen er svær at håndtere, er umulig at give specifikt til indvandrere, hvis der ikke er noget materiale og mere viden på området.''

Formanden for den Faglige Sammenslutning af diabetessygeplejersker, Gitte Elers Nielsen, er helt enig i, at der skal mere information til.

'Det er meget forskelligt fra sted til sted, hvor meget der bliver gjort særligt for indvandrere med diabetes, fordi det kræver, at vi ved meget om deres kultur,'' siger hun.

''Lige nu er det et spørgsmål om, hvor der er interesse for at arbejde med det. Det ville jo være ideelt, hvis det så ens ud over hele landet, men det kræver, at der bliver sat fokus på det ovenfra,'' påpeger Gitte Elers Nielsen.

Materiale på flere sprog

Det er ikke kun et spørgsmål om, at læger og sygeplejersker skal have en bedre ballast for at give vejledning. Der mangler også materiale om diabetes på forskellige sprog og med afsæt i forskellige kulturer, understreger både Gitte Elers Nielsen og Troels Bové.

Arne Rolighed mener ikke, at der er brug for en indsats fra ministeriets side. Det er i første omgang amter, sygehuse og sundhedspersonale, der skal løse problemet.

Til det siger Knud Erik Særkjær fra Amtsrådsforeningens Sundhedsudvalg:

''Diabetes er generelt et område, amterne gør meget for, men det er som hovedregel med hele befolkningen som målgruppe. Vi lægger især vægt på at forbedre kostvejledningen. Men det må være Sundhedsministeriets opgave at lave vejledende materiale til specifikke befolkningsgrupper. Det skal ikke være sådan, at man i hvert amt må udarbejde sit eget materiale.''

Læs også artiklen "Dansk livsstil giver indvandrer diabetes".