Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Som ringe i vandet

Sygeplejersken 2002 nr. 34, s. 24

Personale ansat i almen lægepraksis har i Københavns Amt etableret decentrale, tværfaglige efteruddannelsesgrupper.

Ringe i Vandet i Københavns Amt, RIV-KA, står for decentral tværfaglig efteruddannelse for personale ansat i almen lægepraksis. Norge har været forgangsland for dette initiativ, som er blevet taget op af repræsentanter for lægesekretærerne i HK og SADL, Danske Bioanalytikere, Dansk Sygeplejeråd og Praktiserende Lægers Organisation.

Projektet skulle gerne brede sig som ringe i vandet, både inden for den enkelte gruppe og udadtil, så andre grupper kommer i gang. Deraf navnet Ringe i Vandet.

I Københavns Amt er vi fire såkaldte tovholdere: To lægesekretærer og to sygeplejersker. I november 2001 lærte vi vores amt grundigere at kende, da vi holdt møder for klinikpersonale ansat i almen lægepraksis i hele amtet. Vi fortalte om projektet og gav nogle af de redskaber, vi som tovholdere havde fået tidligere på året, videre til grupperne.

12 grupper etablerede sig efter nogenlunde samme koncept som lægernes decentrale efteruddannelsesgrupper, så man er i gruppe med dem, man arbejder i nærheden af.

Grupperne blev opfordret til at blive enige om et mødested og en mødedato helt fra det første møde og fortsat ved hvert møde. Vi udleverede registreringsblanketter og evalueringsblanketter, hvor hvert møde evalueres, og ny mødedato anføres.

Amtets praktiserende læger har hver bevilget 300 kr. til projektet. Grupperne har modtaget et ansøgningsskema, hvor kontaktpersonen kan søge os om et beløb til at afholde møder, betale foredragsholder mv.

Kollegialt netværk

I almen praksis er arbejdsområdet vokset med de udfordringer, det giver, men også med de problemer, der følger, hvis man ikke ved, hvor man kan søge viden. Ud over viden er et kollegialt netværk vigtigt for den enkelte, som er uddannet lægesekretær, konsultationssygeplejerske, laborant, farmakonom, bioanalytiker, eller som måske slet ikke har en uddannelse inden for dette felt.

Vores mål som tovholdere er at få grupperne rigtig godt i gang i amtet og sørge for, at grupperne føler, de har støtte og opmuntring til at fortsætte.

Ca. 160 personer fra praksis har mødtes i de 12 grupper, som fungerer nu. De har været sammen mellem to og fire gange indtil nu og har planer om at dygtiggøre sig inden for en lang række emner, f.eks. kostomlægning for overvægtige børn og voksne, rejseprofylakse, diabetes, blodprøvetagning, otoscopi, sårbehandling, førstehjælp, kosttilskud og samarbejde med områdets institutioner. Alle grupperne har planlagt nyt møde i efteråret.

Organisering

I april 2002 tilbød vi kontaktpersonerne en kursusdag. Målet var, at de fik gode arbejdsmetoder, at de lærte os fire tovholdere og hinanden at kende, fik mere at vide om, hvordan vi i tovholdergruppen fungerer samt et indblik i økonomien og budgettet. Vi havde inviteret to lægelige efteruddannelsesvejledere fra Ringkøbing Amt til at undervise om organisering af den decentrale efteruddannelse.

Til efteråret holder vi en kursuseftermiddag for samtlige ansatte i almen lægepraksis i Københavns Amt. Emnerne er valgt ud fra forslag i evalueringsskemaerne fra foråret, hvor vi bad kontaktpersonerne om at give et bud på, hvad de kunne ønske sig at høre om ved et stormøde i amtet.

Vi skal derfor lære om, hvordan vi kommer videre i grupperne og holder dynamikken i gang. Læge Philip Skafte-Holm står for denne del af undervisningen.

Efteruddannelsesvejleder, praktiserende læge Morten Randløv underviser i, hvordan man evaluerer et møde samt andre håndgreb, som han kan vejlede i ud fra sin mangeårige erfaring med decentral efteruddannelse. Praktiserende læge Peter Schultz-Larsen, praksiskonsulent og deltager i planlægningen af diabetesundervisningen i Københavns Amt, fortæller om undervisning i diabetes. Endelig vil psykoterapeut Christine Byriel, som har skrevet bogen ''Men hvordan skal jeg få det sagt,'' slutte af med en introduktion til samtalens kunst, bl.a.: Hvordan får jeg - når der ikke er mere tid - også sluttet af på en god måde, så patienten ikke føler sig slået over fingrene?

Behov for flere grupper

Der mangler tovholdere i mange amter. Det er et tidskrævende og til tider frustrerende arbejde, alt skal laves fra grunden, da det ikke er lavet før, og erfaringerne bliver ofte høstet af ens fejl.

Men i Københavns Amt har vi fået stor opbakning til projektet, både fra lægelig side og fra grupperne, som udtrykker glæde over, at projektet er kommet i gang.

Michala Schultz-Larsen er ansat i en lægepraksis i Virum.