Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fremtidens sengeafdeling

Når kvaliteten i plejen stiger, bliver arbejdet mere attraktivt. Og så bliver det lettere at rekruttere og fastholde personalet.

Sygeplejersken 2003 nr. 27, s. 8

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Sygeplejen skal skrælles for uvedkommende opgaver. Det er den vej, en medicinsk sengeafdeling på Universitetssjukhuset i Lund har valgt at gå for at gøre sygeplejen mere patientnær.

”Lykkes det, så trives personalet bedre, og man undgår måske, at de rejser pga. utilfredshed og stress” siger projektleder Monica Guné.

Afdelingen har ansat en receptionist, som tager tlf.er og klarer en række administrative opgaver, sygeplejerskerne tidligere udførte, bestille varer, transport, undersøgelser osv. Det er bedre service for pårørende og andre, der ringer, og det er en kolossal lettelse for sygeplejerskerne.

Der er også ansat en køkkenmedarbejder, fordi tidsstudier viste, at undersköterskorna brugte 16 pct. af deres arbejdstid i køkkenet. Dosisdispensering er på vej, så sygeplejerskerne ikke længere skal hælde medicin op. Og en række patienter administrerer selv deres medicin.

”Det drejer sig om en mindre del af patienterne, og det giver ikke mindre arbejde til sygeplejerskerne. Men arbejdet får en anden kvalitet,” siger afdelingssygeplejerske Mona Svensson.

Tværfaglighed styrkes

Patientinformation og patientinddragelse er nemlig også en del af projektet, ligesom samarbejdet mellem faggrupperne er blevet styrket. Sygeplejersker, læger og undersköterskor arbejder sammen i team om et mindre antal patienter, og på daglige konferencer lægges der tværfaglige pleje- og behandlingsplaner.

Udvalgte patientproblemer er blevet behandlet uddybende i et tværfagligt forum, hvor man ind i mellem har fundet nye redskaber til den daglige pleje. F.eks. at bruge musik til at berolige aggressive demente.

Projektet, som kaldes Vårdafdelning 2005, er ikke startet pga. sygeplejerskemangelen, understreger Mona Svensson. Det er ikke tanken at finde frem til en arbejdsfordeling, så en afdeling kan klare sig med færre sygeplejersker i normeringen.

”Men det kan selvfølgelig blive konsekvensen,” tilføjer afdelingssygeplejersken, der allerede i dag mangler et par sygeplejersker i afdelingen og kun kan bemande 18 af de 23 senge.

”Formålet er ikke at skære ned. Men når der ikke er folk at få, kan dette betyde, at vi alligevel kan holde arbejdet i gang.”

Målsætningen er at mindske stress og utilfredshed. Men selv om man fjerner en række perifere opgaver, så sygeplejerskerne kan koncentrere sig om patienterne, vil stress altid være en del af sygeplejen, mener Monica Guné og Mona Svensson.

”Nogle synes, det i sig selv giver mere stress at komme til at kende patienterne så godt,” siger Mona Svensson.

”Det øger jo ambitionsniveauet.”