Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Det er for ynkeligt

Jeg ønsker mig et velskrevet, smukt designet og trykt blad, der orienterer både fagligt og organisatorisk om dansk og international sygepleje.

Sygeplejersken 2003 nr. 5, s. 15

Af:

​Kirsten Merete Køneke, sygeplejerske

Så kom det første nummer af Sygeplejersken i det nye år. Må jeg foreslå helt andre overvejelser om, hvordan vi får et godt fagblad.

Først og fremmest skal bladet ikke, hverken redaktionelt eller økonomisk, være uafhængigt af Dansk Sygeplejeråd, så fattige har vi ikke råd til at være. I en tid, hvor image og profil er vigtigere end nogensinde, bør vi også økonomisk prioritere os selv højt, hvis vi vil høres af andre og skabe opbakning fra medlemmerne. Glem ikke, at for mange medlemmer er bladet den tætteste kontakt til Dansk Sygeplejeråd. En virksomhed, der ikke informerer om sit virke, mister kunder.

Hvis min fagforening ikke kan udgive et ordentligt fagblad, hvad skal jeg så med den? Bladet skal ikke være reklamefinansieret - fri mig for annoncer for ''forbrugsvarer i det hele taget.'' Stillingsannoncer kan med fordel henlægges til internettet. Tag penge for at lægge dem ind under sygeplejerskernes hjemmeside. Det har vel kostet penge at opbygge den.

Dansk Sygeplejeråd har altid stået på to ben: det fagligt-organisatoriske og det sygeplejefaglige. Begge dele skal afspejles i bladet. Faste rubrikker: nyt fra hovedbestyrelsen, nyt fra amtskredsene, nyt fra de faglige sammenslutninger. Ikke nødvendigvis dem alle hver gang, men så vi får en bred oplysning om, hvad der arbejdes med rundt om i landet af aktuelle problemstillinger.

Og så masser af sygeplejefagligt stof - gerne på et højt niveau. Og selvfølgelig skal der betales for, at artikler om dansk sygeplejeforskning bragt i bladet bliver oversat til engelsk med resume i bladet. Oversættelserne kan så læses på nettet. Og hvorfor skal jeg læse brede samfundsdebatterende artikler om folkesundhed i Weekendavisen den 3. januar 2003 og ikke i mit fagblad som artiklen: ''Hvad med de andre?'', der refererer et stort debatmøde i Nuuk med deltagelse af borgere, læger og sygeplejersker, med tanker, der bestemt også er relevante for andre end grønlændere.

Jeg ønsker mig et blad, velskrevet, smukt designet og trykt, der kun udkommer en gang hver 14. dag eller måske kun en gang om måneden. Men et blad, der orienterer både fagligt og organisatorisk om, hvad der rører sig i dansk og international sygepleje - et imageskabende blad, hvor vi kan påvirke, oplyse og debattere med hinanden. Et blad, der er så godt, at der citeres fra det eller henvises til det, både i den hjemlige debat og i internationale sygeplejeblade.

Internettet er godt, og selvfølgelig skal der være et samspil mellem bladet og nettet. Der kan med fordel henvises til uddybninger, f.eks. debatstof og boganmeldelser. Men overblikket skal kunne fås ved at læse bladet. Hvis ikke vi har respekt nok for os selv og vores fag til at kunne lave et kvalitetsblad, hvordan tror vi så, vi kan tiltrække nye sygeplejestuderende eller gøre os gældende i samfundsdebatten om fagets vilkår og fremtid? Det er i krisetider, man skal opruste. Skam få os med den nuværende ynkelige discountudgave.

Kirsten Merete Køneke er ansat på Sct. Lukas Stiftelsens hospice i Hellerup.