Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Presseinstruks blødt op efter kritik

Ingen mundkurv. Instruks om at personalet på Amtssygehuset i Gentofte skal underrette ledelsen, hvis de udtaler sig til pressen, er blevet skrevet om. Ændringen sker, efter at Folketingets Ombudsmand har kritiseret instruksen i Sygeplejersken.

Sygeplejersken 2004 nr. 20, s. 22-23

Af:

Lotte Havemann, journalist

SY_2004_20_22_02Arkivfoto: Morten Nilsson

”Hver eneste gang, der har været kontakt til en journalist mhp. artikel i dagspresse, tidsskrift eller lign. eller indslag i TV, skal der hurtigst muligt efter kontakten fremsendes en orientering til sygehusdirektionen.” 

Sådan lød instruksen til personalet på Amtssygehuset i Gentofte, men kun indtil den 28. april. Den dag modtog afdelingsledelserne nemlig en e-mail om en ny og mere nuanceret instruks om pressekontakt. Nu skelnes der mellem, om personalet udtaler sig på sygehusets vegne eller som privatpersoner.

Ændringen af instruksen om pressekontakt kommer, efter at bl.a. Folketingets Ombudsmand i en artikel Sygeplejersken nr. 17/2004 har kritiseret formuleringerne i den tidligere instruks.

Folketingets Ombudsmand pegede i artiklen på, at sygehuset ikke kan pålægge sine medarbejdere at udfylde et skema, hver gang de har talt med en journalist. Hvis en medarbejder f.eks. har udtalt sig om sygehusets besparelser på egne vegne, kan ledelsen ikke forlange en orientering. Det vil dog være god skik at fortælle sin ledelse, at der er kritik på vej, så den kan forberede sig på at blive kontaktet af pressen.

Ingen kontrol

Den nye instruks er blevet formuleret om efter en drøftelse i hovedudvalget mellem ledelse og medarbejdere på Amtssygehuset i Gentofte.

Nu præciseres det, at ”pligten til at orientere ledelsen i forbindelse med pressekontakt kun er gældende, når man udtaler sig til pressen på sygehusets vegne.” 

Videre står der: ”I alle andre tilfælde, dvs. når man udtaler sig på egne eller f.eks. kollegers vegne, har man ikke pligt til at orientere ledelsen.”

Sygehusdirektør Henning Daugaard understreger også i e-mailen til afdelingsledelserne, at det aldrig har været sygehusdirektionens hensigt at kontrollere medarbejderne. Ledelsen har blot ønsket at være på forkant med, hvad pressen interesserer sig for, og hvad journalister kunne tænkes at henvende sig til sygehuset om.

Den tidligere instruks har eksisteret siden 2002, men blev genudsendt i forbindelse med, at sygehuset skulle spare 80 mio. kr. I samme ombæring opfordrede ledelsen til, at man brugte medierne til at fortælle positive historier fra sygehuset. Flere medarbejdere opfattede instruksen som om, de ikke måtte udtale sig negativt om sygehuset. Side 23

Kritik af instruksen blev første gang rejst i Berlingske Tidende den 7. marts og herefter i Sygeplejersken.

Ukendt for medarbejderne

Henning Daugaard undrer sig over, at medarbejderne ikke kom direkte til ham.

”Jeg vidste ikke, at der var et problem i huset, før du ringede ca. en uge efter, at instruksen var blevet repeteret,” siger han til denne artikels journalist og fortsætter:

”Jeg har da forståelse for, at medarbejderne i en situation, hvor vi kører så hårdt på økonomien, måske opfatter rutinemæssige ting - som f.eks. vores instruks om pressepolitik - på en anden måde, end de har gjort før. Men så synes jeg, det er underligt pludselig at gå i medierne, inden man har drøftet det på sygehuset.”

Charlotte Andersen, fællestillidsmand for sygeplejerskerne på Amtssygehuset i Gentofte, har udtalt sig kritisk om instruksen i Sygeplejersken. Hun afviser, at medarbejderne har ændret holdning til instruksen. De har nemlig slet ikke været klar over, at den har eksisteret siden 2002, siger hun.

”Vi anede ikke, at den fandtes, før den blev genudsendt i marts måned. Lederne har nok kendt til den, men medarbejderne havde ikke hørt noget om den før påmindelsen i marts. På det tidspunkt satte vi instruksen på som et punkt på det næste møde i kontaktudvalget, så vi derefter kunne drøfte den i hovedudvalget. Men så blev den nævnt i Berlingske Tidende, og da jeg blev kontaktet af Sygeplejersken, udtalte jeg mig også om den,” siger Charlotte Andersen.

Både hun og sygehusdirektør Henning Daugaard glæder sig dog over, at parterne nu er blevet enige om den fremtidige pressekontakt.
 

YTRINGSFRIHED

"Presseinstruks blødt op efter kritik" i Sygeplejersken nr. 20/2004

"Sygeplejersker har ret til at kritisere" i Sygeplejersken nr. 17/2004   

"Ledelsen gik for vidt" i Sygeplejersken nr. 17/2004   

"Ytringsfrihed i Tøjler" i Sygeplejersken nr. 12/2004    

"Sygeplejersker har pligt til at udtale sig" i Sygeplejersken nr. 12/2004