Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Subbandagetrykket er afgørende

Myter i sygeplejen: Der eksisterer en forestilling om, at ekspulsivforbindinger skal anlægges fra den indvendige side af foden mod den udvendige. Begrundelsen skulle være, at foden ellers vil drejes i en forkert retning.

Sygeplejersken 2005 nr. 14, s. 28

Af:

Rie Nygaard, sårsygeplejerske

SY-2005-14-28-01Illustration: Bob Katzenelson

Teorien er den, at hvis man starter ved udvendige fodrand og holder foden i 90 grader, så aktiveres lægmusklen og hermed muskel-venepumpen bedst muligt. Jeg starter altid selv på den måde. Men det er det mindst afgørende af det hele. Vigtigere er det at kende det subbandagetryk, hvormed kompressionsbandagen skal lægges.

Har man at gøre med et rent venøst bensår, skal subbandagetrykket være 40 mmHg i ankelniveau gradueret opad til 20 mmHg. Diagnosen afgøres bl.a. ved en Doppler-måling af blodtrykket i arteria dorsalis pedis og omkring armen. Herved udregnes et indeks. Det skal ligge omkring 0,8-1,0 for at være et rent venøst bensår.

Blandingssår eller arterielle sår er vanskeligere at behandle med kompression, det er en specialistopgave. Ofte frarådes det at behandle et ødem hos patienter med blandingssår, da det er risikabelt med et forkert subbandagetryk. Jeg anvender ofte en støttestrømpe fra Matas uden kant foroven og med et subbandagetryk på ca. 8-10 mmHg. Det fjerner ødemet og fremmer derved blodtilførslen til et arterielt sår.

I Danmark er der alt for lange helingstider på venøse bensår, bl.a. fordi sygeplejersker (og læger) ikke er bevidste om subbandagetryk og mangler viden om kompressionsbehandling i det hele taget.

I Danmark opheler ca. 45 pct. af venøse bensår på 14 uger, hvorimod en svensk karkirurg med den rigtige viden heler 97 pct. på fire uger. Der er et stort spring og meget at hente ved at uddanne sårbehandlere bedre. 45 pct. af alle sår i primærsektor er venøse bensår. 25-50 pct. af hjemmesygeplejerskernes tid anvendes til sårbehandling. 80 pct. af al sårbehandling foregår i primær sektor.

www.ewma.org kan man hente et Position Document 2003: "Understanding compression Therapy", som indeholder den for tiden bedste samlede evidens. Her finder man bl.a. European leg Ulcer Advisory boards anbefalinger vedrørende "management pathway" for patienter med mistanke om venøst betinget bensår.

Rie Nygaard er sårsygeplejerske i Sorø Hjemmepleje og leder af Sårprojekt Vestsjælland ApS.