Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Dilemma: Doktor nu

Sygeplejersken 2005 nr. 19, s. 53

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

SY-2005-19-53-01Illustration: Bodil Molich 

Mandag morgen efter bededagsferien. Telefonen har kimet uafbrudt siden klokken ni, og venteværelset er pakket med mennesker, der alle har fået en tid hos en af lægehusets tre læger. Et barn leger med byggeklodser i et hjørne, og de voksne taler lavmælt sammen. 

Så går døren op, og Fatih med kone og to døtre træder ind og bevæger sig hen til skranken, hvor konsultationssygeplejersken sidder. Fatihs kone er iført lang kjole og brun frakke, døtrene er klædt som danske børn. Fatih tager ordet: 

"Hun meget ondt i mave," siger han og peger på sin yngste datter Günel. "Hun meget sug, doktor nu." 

Birgit er konsultationssygeplejerske. Hun har været i lægehuset i 16 år og kender de fleste patienter, også Fatih og hans familie. Birgit kaster et blik på Günel og spørger lidt til mavesmerterne. Günel er helt upåvirket og sætter sig straks hen og tager en billedbog fra kassen.

"Doktor nu," gentager Fatih. 

"Du må bestille en tid ligesom alle de andre," siger Birgit. "I kan få en tid i morgen, vi har ikke flere tilbage i dag." 

Det er Fatih ikke tilfreds med. "Hun meget sug, doktor nu."

Birgit overvejer problemet.

Kommentar i Sygeplejersken nr. 20 2005

Forsvarligt at vente

Jeg tror, dilemmaet bliver sat på spidsen, da vi ved, det drejer sig om en familie med anden etnisk baggrund. Man kan som sygeplejerske - ligesom så mange andre - have visse fordomme, der gør, at denne gruppe mennesker konsekvent bliver nedprioriteret.

Hvordan prioriteringen af patienter i en lægekonsultation i andre lande fungerer, ved ikke alle. Det er derfor vigtigt at se på sagen ud fra det synspunkt, at der står en far foran Birgit, som siger, at hans datter har ondt i maven og har brug for at se en læge. Ud fra Birgits faglige skøn ses det, at mavesmerterne ikke er akutte, og at det derfor er forsvarligt at bede familien komme tilbage i morgen.

Birgit kan sige til dem, at hvis smerterne forværres meget i løbet af aftenen, kan de kontakte vagtlægen, og ellers fastholde tiden i lægehuset i morgen.

Således ved familien, at der er mulighed for at se en læge senere, hvis Günel får det værre, hvilket må give dem tryghed.

Maria Cisar, sygeplejerske på Neurologisk Afdeling, Roskilde.

Dilemma fra Sygeplejersken nr. 18

Hjemmesygeplejersken fortæller 86-årige Agnete, at der ikke er noget belæg for, at de hvidløgspiller, hun spiser, har nogen virkning.

Jeg græmmes

Jeg græmmes, når jeg læser denne artikel.

Jeg havde og har den holdning, at vi skal lytte og prøve at forstå vores medmennesker, at de kan have en anden holdning, hvor vi i vores gerning skulle have lært, at der er andre behandlinger, som sideløbende kan være gavnlige.

Kett Hansen, pensioneret sygeplejerske