Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fængsler mangler erfarne sygeplejersker

År på bagen. Andelen af misbrugere i fængslerne er kraftigt stigende. Dermed er der behov for sygeplejerskernes ekspertise som aldrig før. Men det er svært at få de erfarne sygeplejersker til at arbejde i fængslerne.

Sygeplejersken 2005 nr. 6, s. 14-15

Af:

Marianne Troelsen, journalist

Over halvdelen af de indsatte i danske fængsler er misbrugere. Og hele 24 pct. er psykisk syge (se faktaboks). Det betyder, at fængslerne mere end nogensinde har brug for erfarne sygeplejersker, der kan håndtere det barske klientel og ikke er bange for at arbejde blandt drabs- eller voldsmænd. Men interessen blandt de drevne sygeplejersker er ikke ret stor. 

Fakta om fangerne

Ifølge kriminalforsorgen var 56 pct. af det samlede klientel i 2003 misbrugere, før de fik kontakt med Kriminalforsorgen.

  • 14 pct. misbrugte heroin, morfin og lignende (opioider) og havde også et omfattende misbrug af andre stoffer
  • 6 pct. misbrugte amfetamin og kokain (centralstimulerende midler). Mange af dem havde også et alkoholmisbrug og et misbrug af ecstasy. Misbruget af centralstimulerende midler er i øvrigt stigende
  • 14 pct. misbrugte hash, men ikke opioider og centralstimulerende midler. Mange hashmisbrugere havde også et alkoholmisbrug, og mange indtog indimellem andre stoffer
  • 21 pct. var alkoholmisbrugere
  • 44 pct. havde ikke noget misbrug.

Det fremgår også, at 24 pct. af de indsatte havde psykiske problemer.

Kilde: www.kriminalforsorgen.dk

En rundringning, som Sygeplejersken har foretaget blandt tilfældigt udvalgte fængsler, viser, at problemet gør sig gældende i hele landet. Specielt arresthusene, hvor sygeplejerskerne ofte er helt alene i vagt, har svært ved at rekruttere, og ofte kommer der ikke en eneste ansøgning. I de større fængsler er det ikke svært at få nyuddannede til at sende en ansøgning, men de mangler den erfarne sygeplejerskes ballast.

Annette Lindberg, sygeplejefaglig leder i Vestre Fængsel og konsulent i Direktoratet for Kriminalforsorgen, kender til problemet både på landsplan og på sin egen arbejdsplads. Sidste gang, Vestre Fængsel søgte en sygeplejerske, fik fængslet kun fire ansøgere, og alle var nyuddannede. 

”Sygeplejerskerne bør have en baggrund at stå imod med, specielt hvis man sidder alene, og der kun kommer en læge to til fire timer om ugen. Generelt er det bedst, at fængselssygeplejerskerne har nogle års anciennitet. Op til 70 pct. af klientellet her i Vestre Fængsel har på et tidspunkt været i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem, og der er mange med anden etnisk baggrund end dansk.

Så man skal have en god ballast,” siger Annette Lindberg. Hun foretrækker at ansætte hjemmesygeplejersker, der er vant til at arbejde alene, eller sygeplejersker med erfaring fra psykiatriske afdelinger. 

Dårlig løn
Den væsentligste årsag til, at sygeplejersker med nogle år på bagen holder sig væk fra fængslerne, er, ifølge Annette Lindberg, først og fremmest lønnen. De drevne sygeplejersker med flere års erfaring har nemlig en højere løn end den, fængslerne kan tilbyde. Specielt efter at ny løn er indført, har fængslerne ifølge Annette Lindberg haft svært ved at hamle op med andre arbejdspladsers lønninger. Desuden er der ingen kvalifikations- og funktionstillæg.

”Vores ny løn er rimelig lav. Vi er ikke fulgt med, og der har siden 1997 ikke været forhandlinger om ændringer af anciennitetsforløb. Det undrer mig, at Dansk Sygeplejeråd ikke har taget fat om det,” siger Annette Lindberg. 

Hun mener desuden, at den manglende interesse fra de erfarne sygeplejersker også skyldes, at fængslerne har en negativ klang i folks bevidsthed.

”Man hører utrolig meget negativt om

Side 15

fængslerne. Man ser narkomanerne, der råber og skriger, og man glemmer, at der også er succeshistorier. Og at vi gør en forskel,” siger Annette Lindberg.

Samtidig er potentielle ansøgere måske nervøse for, om de kan klare at gå blandt de indsatte. Pressens fokus på, hvor farligt jobbet som fængselsbetjent kan være, bliver, ifølge Annette Lindberg, helt fejlagtigt koblet sammen med fængselssygeplejerskerne. 

”Vi er en servicefunktion for de indsatte. De betragter os ikke som en del af systemet, og det er faktisk nemmere for os at komme ind på livet af dem. Det er en utrolig tryg arbejdsplads,” siger Annette Lindberg.

Alligevel har Vestre Fængsel, ifølge oversygeplejerske Helle Sylvest Broberg, haft sygeplejersker, der er stoppet, fordi de var bange for at gå blandt de indsatte. Men kun to gange i løbet af de sidste ti år har sygeplejersker været involveret i ubehagelige episoder i fængslet. Begge gange blev en sygeplejerske taget som gidsel i et flugtforsøg.

Helle Sylvest Broberg gør meget ud af at fortælle om jobbet til ansættelsessamtalen, netop for at undgå, at nye kolleger bliver overraskede. 

”Alligevel har vi haft nogle, som er stoppet pga. angst kort efter ansættelsessamtalen. Enten elsker man at være her, eller også løber man skrigende bort,” siger Helle Sylvest Broberg.  

Fængselssygeplejersker

I 2004 er 61 medlemmer af Dansk Sygeplejeråd ansat i fængsler landet over. I 1999 var tallet 59 medlemmer. Gennemsnitsalderen er 48 år. Gennemsnitsalderen på alle aktive medlemmer af Dansk Sygeplejeråd er 43,4 år.