Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hospitaler springer over hvor gærdet er lavest

Dobbeltmoral. Det er uholdbart, at en stor offentlig arbejdsgiver som sygehusene ikke gør mere for at holde på de ældre medarbejdere, lyder kritikken fra flere politikere.

Sygeplejersken 2006 nr. 12, s. 17

Af:

Britta Søndergaard, journalist

1206-17-01Foto: Morten Nilsson

Efterlønsalderen skal hæves. Det mener regeringen. Men de politiske meldinger om, at de ældre skal arbejde længere, rimer ikke med det faktum, at en så stor offentlig arbejdsgiver som sygehusene er tilbageholdende med at tilbyde senioraftaler.

Sådan lyder kritikken fra flere medlemmer af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.

SFs arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Anne Baastrup, opfordrer de kommende regioner til at kræve, at hvert enkelt sygehus gør en aktiv indsats for at holde på de ældre sygeplejersker.

"Der er ingen vej udenom. Samfundet har brug for at fastholde erfarne sygeplejersker, og derfor er det helt afgørende, at sygehusene gør langt mere for at indrette arbejdet, så det er attraktivt for de ældre sygeplejersker," siger Anne Baastrup.

Bent Bøgsted, der er arbejdsmarkedspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, mener også, at sygehusene er nødt til at kridte skoene for at fastholde erfarne sygeplejersker.

"Sygehusene springer over, hvor gærdet er lavest. I stedet burde en så stor offentlig arbejdsgiver gå forrest i udformningen af en personalepolitik, der tilgodeser de ældre medarbejdere. Hvis ikke der sker noget i løbet af de kommende år, må sundhedsministeren gribe ind," mener Bent Bøgsted.

Formanden for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, Erling Bonnesen, der repræsenterer regeringspartiet Venstre, finder det til gengæld naturligt, at det ikke vrimler med senioraftaler på sygehusene.

"Rom blev ikke bygget på én dag. Det er en proces at lave senioraftaler, der skal udvikles over tid. Det er vigtigt at finde de rigtige ordninger, som er skræddersyet til den enkelte arbejdsplads," siger Erling Bonnesen.

En gevinst

Grete Christensen, der er 1.-næstformand i Dansk Sygeplejeråd, deler den politiske bekymring. Hun mener, at rammerne for senioraftaler er til stede i overenskomsten, og at det derfor er arbejdsgivernes ansvar at vende udviklingen.

"Vi kan se en trussel, der hedder, at der ikke er sygeplejersker nok, samtidig med at der bliver flere og flere ældre, som skal passes på sygehusene og i hjemmeplejen. Vi har et gigantisk problem, hvis ikke arbejdsgiverne begynder at tænke utraditionelt. De kan ikke nøjes med at tænke: "Nu kan den her sygeplejerske ikke arbejde 37 timer mere, så derfor må hun ud." Hvis den pågældende i stedet ønsker at arbejde 24 timer om ugen, så er det en gevinst, " siger Grete Christensen.

Sygehusejerne erkender, at der bør gøres noget. Formanden for Danske Regioner, amtsborgmester Bent Hansen (S), mener, at de kommende regioner bør opfordre sygehusene til at føre en rummelig personalepolitik, som også tager hensyn til de ældre medarbejdere.

Men han afviser til gengæld, at regionerne kan pålægge de økonomisk trængte sygehuse at afsætte særlige puljer til formålet.

"Langt de fleste sygehuse har store økonomiske problemer, fordi udgifterne til behandling hele tiden stiger. Regionerne har ansvaret for driften, og vi kan ikke tillade os at pålægge sygehusene ekstra udgifter. Det vil kræve, at sygehusene får flere midler fra regeringen," siger Bent Hansen.