Dilemma: Dømt ude

13-06-37-01Illustration: Bodil Molich

Der ligger en gul mand i sengen, det er Niels. Han står i afdelingens uofficielle gengangerkartotek opført som "Niels E. Madsen, 43 år, alkoholmisbruger siden 17-års-alderen." Niels har været indlagt et utal af gange på medicinsk og kirurgisk afdeling med alt fra "ondt i bugspytten" til leverkoma.

Niels er en nøjsom mand. Bare han kan blive af med sine smerter, er han tilfreds. I hylden under sengebordet står to uåbnede Bjørnebryg, og der ligger en krøllet avis under sengen. Niels overnatter normalt på en bænk sammen med et par andre hjemløse og Pluto, en labrador, han har haft i syv år.

Ruth har aftenvagt. Hun er sygeplejerske og ønsker egentlig at behandle alle patienter ordentligt, men alkohol og alkoholmisbrug har hun det svært med.

Det samme gælder Gretha, social- og sundhedsassistenten, hun er i vagt med. Da de læser i rapporten, at Niels er indlagt, sukker Ruth højlydt. "Åh nej, så er det tid til hundepoter på dynen."

Da Ruth og Gretha kommer ind på stuen, hyggesnakker de med Niels' medpatient. Alle morer sig, og Niels forsøger at komme ind i samtalen: "Kom herhen piger, jeg giver sgu en Bjørnebryg," siger han. "Nej, ellers tak," lyder det spidst fra Ruth og Gretha, som forlader stuen i en fart.

Hvordan ville du svare Niels?

Kommentarer i Sygeplejersken nr. 15 2006 

Afslå på en høflig måde

I "min tid" som sygeplejerske kunne man ikke tillade sig at nære afsky over for nogen patienter overhovedet. De to fra plejepersonalet bærer sig fatalt forkert ad, både med ikke at drage Niels ind i hyggesnakken og den måde de besvarer Niels' øl-invitation på. De burde have afslået indbydelsen på en høflig måde og kunne f.eks. sige: "Det er ikke så godt lige nu, vi er i vagt, men en anden gang måske." Som sygeplejerske skal man også passe på sit omdømme, medpatienterne ville måske senere anklage de to "for at drikke sammen med patienterne."

Lith Stenderup, pensioneret sygeplejerske.

Egne fordomme

Jeg ville svare nej tak, men tak for tilbuddet, og så ville jeg gå hen til Niels og sætte mig på en stol ved hans seng, hvis det altså var i orden. Hvis der var tid til hyggesnak med de andre patienter, ville jeg også have tid til at forsøge at skabe en relation til Niels. Det kunne jeg gøre, hvis jeg var bevidst om min egen forforståelse og fordomme. Hvis jeg er bevidst om, at jeg allerede, før jeg har mødt Niels, har stigmatiseret ham, da kan jeg forsøge at møde Niels som det menneske, han er og møde mennesket bag diagnosen. Niels er, efter min mening, ikke en alkoholmisbruger, han er et menneske, der har en alkoholmisbrugsproblematik.

Ulla Hornshøj Rasmussen, specialuddannet psykiatrisk sygeplejerske og akutsygeplejerske, Vejle Sygehus.

Selvreflektering

Jeg vil svare Niels med et smil og efterfølgende sørge for, at vi blev alene. Vi vil tale om, hvordan han og Pluto har haft det siden sidst, for ad den vej at blive klogere på ønsker om at ændre livsstil. Vi vil vende, hvordan Niels kobler alkohol og de symptomer, han har, for at fremme erkendelsen af hans alkoholproblem. Vi vil dvæle ved de gode oplevelser for at fremme motivationen til alkoholstop. Jeg vil fortælle om relevante behandlingsalternativer, hvis Niels er interesseret, og udlevere materiale herom. Jeg vil tilbyde abstinensbehandling. Afslutningsvis vil han opsummere, og vi vil aftale en tid til endnu en samtale.

Glennie Grønne, sygeplejerske, ansat på Gastroenterologisk afdeling, Silkeborg Sygehus.

Kan jeg hjælpe dig?

Hej Niels. Ved du hvad, Bjørnebryg drikker jeg ikke, ellers tak. Det er i øvrigt slet ikke tilladt at drikke alkohol her på afdelingen. Men ved du hvad, er der noget, jeg kan hjælpe dig med? Jeg ved rigtig meget om, hvor svært det er at holde pause med at drikke, man får abstinenser, rysteture osv. Har du det også sådan? Man kan få medicin for det her hos os. Der er også nogle, der bruger alkohol som smertestillende medicin eller til at dulme med, hvis man har det dårligt inderst inde, er det noget, du kan genkende? Du skal vide, jeg er rigtig bekymret med den leversygdom, du har. Hvis du overvejer at lave om på dit alkoholforbrug, ved jeg, hvor du kan få hjælp.

Vibeke Borch-Jensen og Bjarne Elholm, sygeplejersker, ansat på Alkoholenheden, Hvidovre Hospital.

Emneord: 
Alkohol
Dilemma