Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2006 nr. 23, s. 56-59

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Uenighed mellem befolkning og politikere 

Marie Konge Nielsen 

Et godt liv som gammel 

Odense: Syddansk Universitetsforlag 2006  

210 sider 

gratis kan bestilles på: 6548 4000

SY-2006-23-56aEt godt liv som gammel burde være en selvfølgelighed i et samfund, der som vores er præget af velfærd. Og så kommer det spændende spørgsmål: hvad er et godt liv som gammel?

Marie Konge Nielsen, der er antropolog og ansat ved Syddansk Universitet, har gennem en kvalitativ undersøgelse prøvet at besvare spørgsmålet om danskernes ønsker og forventninger til et godt liv som gammel. Samtidig har hun set på, om der er overensstemmelse mellem befolkningens holdning og dansk ældrepolitik i dag.

I undersøgelsen har Marie Konge Nielsen interviewet i alt 51 personer fordelt på tre grupper. Den første gruppe omfatter politikere, der arbejder med udformning af ældrepolitikken. Den næste gruppe rummer en gruppe danskere udvalgt efter forskelle i køn, alder og social status.

Den sidste gruppe omfatter både aldringsforskere og personer, der har markeret sig i debatten på ældreområdet. Det er en omfattende undersøgelse, hvor udvalgte danskere får stemme, og det er der kommet en spændende og informativ bog ud af.

Gruppen, der omfatter danskere udvalgt efter forskelle i køn, alder og social status, består af 33 interviewpersoner. Det er den gruppe, der har mest vægt i bogen. Aldersmæssigt spænder interviewpersonerne i denne gruppe fra 19 til 99 år. De sociokulturelle forskelle er store. 

Der er repræsentanter for både arbejdsgivere og arbejdstagere samt en enkelt arbejdsløs interviewperson, en del pensionister og en dansker med anden etnisk baggrund. Interviewpersonernes uddannelsesniveau er meget forskelligt. En enkelt gymnasieelev repræsenterer den helt unge del af gruppen.

Mangfoldigheden afspejler på en udmærket måde det danske samfunds sammensathed. Interviewpersonerne i denne gruppe giver meget sammenfaldende udtryk for en forventning om, at livet som gammel vil være en fortsættelse af livet nu og her. De ser livet i alderdommen som en fortsættelse, og dermed ikke løsrevet fra det liv, de lever nu.

Forfatteren Kirsten Thorup, der er en af repræsentanterne for markante bidragydere, tegner et billede af sit liv som op ad bakke i de unge år. På et tidspunkt kommer hun til en højslette, og der finder hun sig en plads, og der vil hun også være, når hun bliver ældre.

De grupper, der består af politikere og forskere samt markante bidragydere, indrammer disse 33 interviews med udvalgte danskere på en udmærket måde. Her bliver det klart, at ældrepolitikken i Danmark og befolkningens forventninger til et godt liv som gammel ikke svarer til hinanden.

Bogen er et værdifuldt indslag i debatten om dagens ældrepolitik. For både sygeplejersker og sygeplejestuderende danner den et godt grundlag for diskussioner om værdier og holdninger i sygeplejen inden for ældreområdet. 

Af Vibeke von der Lieth, studievejleder og sygeplejelærer, Sygepleje- og Radiografskolen, Københavns Amt. 

Forbogstaver på arbejde

Marian Popp, Michael Munch-Hansen 

Forstå og forebyg vold 

København: Munksgaard Danmark 2005  

208 sider, 175 kr. 

SY-2006-23-56bRRR - PPP - SSSS. Initialforkortelserne er mange. Der findes en del af slagsen i denne 208 siders vejvisning i voldsforebyggelse. Vold forstået som "oplevelsen af en handling." Oplevelsen er nemlig det vigtige og ikke handlingen eller hensigten med volden som sådan. Vold er ikke et vilkår, og forebyggelse er mulig. Det er grundtesen. Dette syn på vold åbner helt nye måder at tænke forebyggelse på: Vold må aldrig blive den enkelte ansattes problem i social- og sundhedssektoren. Aggressions- og voldsforebyggelse er arbejdspladsens ansvar.

Bogens forfattere, en ergoterapeut og en psykolog, præsenterer et tværfagligt refleksionsredskab som omdrejningspunkt i forebyggelsen. De tre R'er forstået som relation, rygsæk og ramme bør bringes i spil før tilrettelæggelsen af en problemfyldt handling, eksempelvis en badesituation med en vredladen dement patient, eller som en refleksion på en allerede oplevet aggressions- eller voldshandling. 

Relationen står for det, der sker imellem mennesker, når de mødes, og handler også om sagen, de mødes om. Rygsækken rummer det, borgeren og den ansatte har med sig fysisk, psykisk, socialt eller kulturelt. Rammen betegner både den konkrete fysiske kontekst og det organisatoriske bagland for handlingen.

Analysearbejdet vil generere nye løsningsmodeller, specielt hvis det sker som en fælles refleksion mellem fagfæller - og måske tilmed med inddragelse af borgeren. Forfatterne bringer flere eksempler på håndtering af konflikter fra primærsektoren, bl.a. omkring dørsøgende beboere på en plejeinstitution. Det er tankevækkende, hvor få ting ansatte ofte har blik for i deres egen rygsæk. Det gælder også forståelsen af vold som forsvar og synet på kamp som muligheden for i fællesskab at bygge hinanden op.

Det relationelle element og rygsæksaspektet i RRR-modellen gennemgås grundigt, men også arbejdsmiljøaspektet præsenteres. Bl.a. vigtigheden af et PPP-arbejdsmiljø, hvor det er muligt selv at sætte grænserne mellem det private, personlige og professionelle. I det generelle sikkerhedsarbejde kan modellen bruges til at udlede årsager til negative mønstre og herigennem måske lede til SSSS, små sikre synlige succeser.

Bogen er en letlæst, ligetil lærebog og virker specielt velegnet til social- og sundhedsuddannelserne pga. sin formidlingsform og sit fokus på den primære plejesektor. En og anden arbejdsgiver, videnssøgende ansat eller sikkerhedsgruppe vil også kunne blive inspireret til nye måder at angribe det lokale sikkerheds- eller voldsforebyggende arbejde på. Alt i alt en VVVVV, virksom, voldsforebyggende vejledning og et vægtigt valg udi den genre. 

Af Lis R. Jensen, tværfaglig udviklingsmedarbejder, MEd, Voksenpsykiatrisk afdeling H, Fredericia og Kolding Sygehuse.

Gode bud til vejledere i praksisfeltet

Per Lauvås, Gunnar Handal

Vejledning og praksisteori

Oversat fra norsk af Alf Andersen
Århus: Klim 2006
341 sider, 299 kr.

SY-2006-23-56cDet ser ud til, at Lauvås og Handal har gjort det igen, skrevet en klassiker, som nu foreligger i en væsentligt revideret og opdateret version. Den nye bog viser, at forfatterne har fulgt med i de senere års udvikling af vejledningsbegrebet. Ganske vist er flere afsnit uændrede, men "Vejledning og praksisteori" går alligevel længere og dybere i den teoretiske tilgang til emnet end den meget populære forgænger "Vejledning og praktisk fagteori," der har været en af de mest anvendte bøger om vejledning i de nordiske lande.

Bogen beskriver den læring og vejledning, der foregår i et praksisfelt. Omdrejningspunktet er fortsat den reflekterende vejledning, der fremhæves som et værdifuldt alternativ til vejledningsforståelsen inden for den klassiske mesterlære. Den reflekterede vejledning er karakteriseret ved at foregå i spændingsfeltet mellem teori og praksis og mellem tavs og udtrykt kundskab. Andre centrale begreber er Schöns refleksionsbegreb og praksisbegrebet. Sidstnævnte beskrives via klassiske forfattere som Wittgenstein, Polanyi, Kuhn og makkerparret Lave og Wenger.

Som i den tidligere bog inddrages Løvlies velkendte analyse af praksis, hans trekantsmodel og dertilhørende tre praksisniveauer. Jeg har selv brugt den i min undervisning af bl.a. kliniske vejledere, og i den nye udgave er det fortsat godt. Men jeg havde set frem til en udvikling af afsnittet, som jeg desværre ikke har fået. Bortset fra korte afsnit om skrivning og vejledningsfælder er kapitlet i de to bøger i store træk enslydende.

Et af de mere handlingsanvisende kapitler behandler selve vejledningssamtalen og gennemgår som noget nyt en række velkendte samtalefærdigheder. Det drejer sig bl.a. om opmærksomhed, parafrasering og spejling, der hos Lauvås og Handal kobles til vejledningskonteksten. Videre findes et vellykket afsnit om forskellige former for spørgsmål, der er brugbare i vejledningssamtalen. Den grundlæggende pointe er: Det er afgørende at stille de rigtige spørgsmål, ikke at give de rigtige svar.

Bogen henvender sig til alle, der underviser i de mellemlange videregående uddannelser. Og for vejledere i et praksisfelt er denne bog et must. "Vejledning og praksisteori" hænger flot sammen: Forfatterne er stringente, teoretisk velfunderede, og de giver gode bud til vejledere i praksisfeltet. Det er fortsat en bog, der bør stå på hylderne hos alle, der beskæftiger sig med vejledning i de mellemlange, videregående uddannelser.

Af Jette Himmelstrup, sygeplejerske, MSP, Sygeplejeskolen i Århus. 

Et sobert bud på en lærebog

Mette Home Ingeberg, Dag Willy Tallaksen, Børge Eide 

Mentale Knagger 

En innføring i psykisk helsearbeid 

Oslo: Akribe 2006  

227 sider, 410 kr.

SY-2006-23-56dTre norske sygeplejelærere har forfattet en grundbog i psykiatri til social- og sundhedsstuderende på bachelorniveau. De ønsker med denne bog at stille spørgsmål og stimulere til faglig refleksion i erkendelse af, at psykiatrien er et felt, hvor der sjældent findes entydige svar. 

Indledningsvist anlægger forfatterne en historisk vinkel på de strukturelle og indholdsmæssige forandringer, som psykiatrien i Norge har gennemgået i de senere år, og de behandler den etiske dimension i et felt præget af stor fortolkningsgrad. 

Forfatterne gennemgår forskellige perspektiver på psykisk lidelse. Hvor de i andre temaer i bogen forholder sig tydeligt, er det slående, hvor forsigtigt de behandler forskellige syn på psykisk lidelse og de indbyggede konflikter, der ligger i forskellige opfattelser af sindslidelsens årsag og behandling. 

Forfatterne har konstrueret en hovedperson, Siri, der som studerende anbringes i forskellige praksissituationer. Her møder hun en række mennesker med de mest almindelige diagnoser, og de oplevelser, hun får, reflekterer hun over. Nogle af de typiske temaer i den direkte psykiatriske pleje og behandling omtales her.

Denne del af bogen giver en handlingsorienteret vinkel på det psykiatriske arbejdsfelt, og den lægger op til refleksion gennem cases og studieopgaver. Sidste del af bogen tager livtag med diagnoser, brugernes retssikkerhed, lovgrundlaget, og individuelle planer, og forfatterne har nogle spændende tanker om tværfaglighed, magt, tvang, roller, anerkendelse og brugerindflydelse.

I en tid, hvor praksis udarbejder visioner og værdigrundlag med mange plusord, kan forfatternes behandling af forskellige begreber inspirere til overvejelser om, hvorvidt man i sin dagligdag lever op til de flotte målsætninger.

Det faktum, at bogen tager udgangspunkt i norske forhold, bør ikke afholde nogen fra at læse den. Der er så mange paralleller til danske forhold, at det er underordnet.

En af bogens styrker er, at forfatterne søger at anskue emneområder og begreber fra flere forskellige vinkler, samtidig med at de ofte selv forholder sig til tingene. Forfatterne kommer i store træk omkring de gængse psykiatriske temaer, dog kan det undre, at de ikke har blik for den seneste udvikling inden for recovery.

Bogen er et fint supplement til den forholdsvis sparsomme litteratur, der er på området. Den fremkommer ikke med noget markant nyt, men er et sobert bud på en lærebog for studerende på bachelorniveau. Bogen er skrevet på letlæseligt norsk.

Af Anne Klinte, psykiatrisk sygeplejerske, cand.scient.soc. Ansat i PsykoVision.

Myter bliver skudt i sænk

Marianne Ottesen

Værd at vide om inkontinens

- og andre vandladningsproblemer hos kvinder

København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2006
120 sider, 149 kr.

SY-2006-23-56eBogen er primært skrevet til de ca. 250.000 danske kvinder, der lider af en eller anden form for vandladnings- og/eller afføringsproblemer. Bogens forfatter håber, at bogen kan være med til at nedbryde det tabu, der er omkring blære- og tarmproblemer, og at læseren bliver motiveret til at få gjort noget ved problemet, enten selv eller ved at søge læge.

Bogen er skrevet i et meget letforståeligt sprog uden brug af fremmedord. Der er hele vejen igennem anvendt tekstbokse, der giver kortfattede resuméer af teksten og råd om, hvad man selv kan gå i gang med af udredning og behandling. Det gør bogen overskuelig og nem at finde rundt i. Som en god hjælp findes bag i bogen en meget udførlig ordliste med uddybende forklaringer til de forskellige fagudtryk.

Bogen gør det fra starten klart, at kvinder i alle aldre kan få inkontinensproblemer, og at det af mange opleves som et usynligt handicap, der er tabubelagt og har en negativ indvirkning på livskvaliteten.

Først gennemgås den normale blærefunktion, og den efterfølges af en god og grundig gennemgang af forskellige inkontinenstyper, deres symptomer og årsag. De mange forskellige behandlingsformer, der knytter sig til de enkelte typer, bliver nøje beskrevet, både med virkninger og bivirkninger. Her er tekstboksene rigtig gode til at give overblik. Der er brugt mange illustrationer, som understøtter forståelsen af teksten.

Der er gode forklaringer på de undersøgelser, kvinderne får lavet, når de kommer til egen læge eller til en specialklinik. Det kan mindske tabuet og nervøsiteten, at man er forberedt på, hvad der skal gøres og hvorfor.

Bogen omhandler også blæretømningsproblemer og forebyggelse og behandling af blærebetændelse. Afføringsproblemer er beskrevet i et mindre afsnit.

Som en god hjælp til kvinderne slutter bogen med en gennemgang af forskellige hjælpemidler, hvordan de skal anvendes, og ikke mindst hvor de kan købes. Der informeres om, hvem der er berettiget til at få gratis hjælpemidler, og hvor man i så fald skal henvende sig. Der er en god oversigt over rettigheder i forbindelse med behandling på offentligt sygehus eller på en specialklinik.

Jeg kan varmt anbefale inkontinente kvinder at købe bogen. Den giver dem en stor indsigt i årsager til og behandling af deres inkontinensproblem.

Professionelle, der ønsker at blive opdateret med den sidste nye viden om udredning og behandling, kan have stor glæde af at læse bogen. Om den helt kan leve op til teksten på omslaget: Sådan slipper du af med inkontinens, er nok for nogle lidt optimistisk.

Myter

  • Kun ældre kvinder har inkontinens
  • Der findes ingen behandling, så jeg må lære at leve med det og gå med ble
  • En operation løser problemet.

Med denne informative og velskrevne bog har Marianne Ottesen skudt disse myter i sænk. 

Af Tove Tækker Jepsen, pensioneret kontinenssygeplejerske.

Tanker om tab af et barn

Susanne Lohmann

Med udsigt til livet

Digte
København: Frydenlund 2006
64 sider, 99 kr.

P.F. Thomése

Skyggebarn

København: Rosinante 2006
96 sider, 199 kr.

SY-2006-23-56fDette er to små publikationer om sorg. Den første skrevet af en mor, der mister sit endnu ufødte barn. Den anden skrevet af en far, der mister sit spædbarn. Den første består af 56 digte. Den anden er prosa på et niveau, der kræver samme eftertænksomhed som digtene.

Vidt forskellige bøger, alligevel er budskabet enslydende; med en sorg så stor bliver man helt alene og adskilt fra den elskede, der har lidt samme tab. Denne ensomhed bemærker omverdenen ikke, hvad enten de omgivende mennesker ikke vil, eller den sørgende ikke åbner muligheden for det.

Begge forfattere beskriver, hvordan tiden, der går, forstærker tabet af barnet, fordi erindringen om barnet og følelsen af det fortoner sig. Tiden, der normalt tillægges lægende virkning, bevirker for den, der har mistet et elsket barn, at tabet forstørres.

"Med udsigt til livet" beskriver, hvordan det opleves at få at vide, at ens ufødte barn er dødt, at føde det og slet ikke kunne kapere, hvad det er, der sker. Susanne Lohmann indfanger i digtene det kaos af følelser og tanker, hun gennemlevede. Oplevelsen af en følelse af uvirkelighed og længsel springer ud af siderne.

SY-2006-23-56gI "Skyggebarn" giver Thomése en beskrivelse af en rejse i det eksistentielle efter tabet af sit syge, lille barn. Den kaotiske opbygning i og imellem kapitlerne med fortid, nutid og fremtid, der hvirvles ind imellem hinanden, forstærker det udtryk for manglende fodfæste, som ordene fortæller.

I sit forsøg på at forstå og finde fodfæste efter tabet af barnet finder Thomése ikke genklang eller genkendelse, hverken i den verden, der omgiver ham eller i den verdenslitteratur, som er hans boldgade.

Susanne Lohmann og Thomése tillader os at få et indblik i den tilstand og de tanker, deres tab har efterladt dem i, som vi ellers ikke kunne få kendskab til. De beskriver kort deres oplevelser af de situationer, hvor sygeplejersker og andre professionelle har deltaget, og om sorgen, der fulgte.

Af Sanne Angel, cand.cur., ph.d.-studerende, Afdeling for Sygeplejevidenskab, Aarhus Universitet.