Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2006 nr. 6, s. 43

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Ahaoplevelse under læselampen

Sundhedsstyrelsen 

Redigeret af Ole Fendinger Olsen 

Skolesundhedsarbejde 

København: Munksgaard Danmark 2005  

358 sider, 148 kr.

SY-2006-6-43-01"Skolesundhedsarbejde" er et digert værk, hvor hvert kapitel/emne er grundigt belyst af en ekspert inden for det pågældende område. Den høje kvalitet har gjort læsningen af bogen utrolig lærerig og fængslende. 

Noget er naturligvis basal viden for en garvet sundhedsplejerske, andet er nyt. At drenge lærer bedst, når de bevæger sig, er jo en nyttig viden, og den havde jeg i hvert fald ikke. Det er også herligt at blive bekræftet i, at dialogen mellem mennesker er vores vigtigste og fornemmeste arbejdsredskab. 

Dette praktiseres bl.a. i sundhedssamtalen, som er det centrale i sundhedsplejerskearbejdet på skolen, skarpt forfulgt af funktionsundersøgelserne, det opsøgende, analyserende, undervisende, henvisende, opfølgende. Flere gange har jeg siddet med en ahaoplevelse, f.eks. i afsnittet om hjernens fire erkendelsesformer, som ved en ugunstig opvækst skades, til ubodelig gene for det menneske, det er gået ud over, og for andre, der krydser hans/hendes vej senere i livet.

Det giver stof til eftertanke, at en fjerdedel af eleverne i folkeskolen aldrig får en uddannelse. 1/10 får ikke folkeskolens afgangseksamen, og 17-18 pct. forlader skolen som funktionelle analfabeter. Risikoen for kriminalitet er omvendt proportional med uddannelse. Så der er noget at gå i gang med på det forebyggende plan. Der er i det hele taget et væld af viden, gode ideer og praktiske anvisninger på, hvorledes man kan gribe skolesundhedsplejen an. 

"Skolesundhedsarbejde" er en opslagsbog, der bør findes på ethvert kontor i skolesundhedstjenesten.

Af Susanne Jørgensen, sundhedsplejerske i Sundby Syd. 

Tungere og mere brugervenlig

Kari Killén

Omsorgssvigt er alles ansvar

København: Hans Reitzels Forlag 2005
624 sider, 498 kr.

SY-2006-6-43-02aeg skulle for nylig forberede mig til en af de samtaler, man desværre indimellem må tage med en familie, når tingene ikke går, som de skal, og barnets udvikling er truet. Gudskelov for Kari Killén, tænkte jeg, for i hendes bog er der hjælp at hente til både analyse og perspektivering af et problems omfang og art og helt ned i detaljen til, hvad man rent bogstaveligt siger til familien, så de formår at lytte og forhåbentlig også at samarbejde.

"Forvent ikke, at en sådan samtale vil foregå uden konflikt," siger Killén og skitserer en række muligheder for at møde familiens frustrationer med respekt og forståelse og dermed undgå angreb og forsvarspositioner.

"Omsorgssvigt er alles ansvar" er kommet i en revideret og 3. udgave. Den har fået en ansigtsløftning og har fået integreret tilknytningsteorien samt den nyeste forskning på området, herunder konsekvenserne af omsorgssvigt.

Det er en 60 sider tungere dame end forrige udgave, men mere brugervenlig, idet indholdsfortegnelsen er mere detaljeret, og det nytilkomne stikordsregister letter gangen rundt i bogen.

10 år er der gået, siden 2. udgave kom på gaden, gudskelov at Kari Killén har haft energien til at sende en 3. udgave i handlen.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske i Farum.