Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Politiker: Specialer og skadestuer bliver forandret

Skift. Region Hovedstadens nye formand for sygehus-udvalget, Jørgen Christensen (V), forudser store forandringer i regionen. Rationaliseringer effektiviseringer skal give et bedre sygehusvæsen, mener han.

Sygeplejersken 2006 nr. 6, s. 28

Af:

Michael Lund, journalist

SY-2006-6-28-01"Vi kommer til at se en samling af nogle specialer, fordi det kan gøre behandlingen mere effektiv, højne kvaliteten og spare penge. Vi går nu igang med at undersøge, hvor det kan give mening at sammenlægge specialer eller lave samarbejder, men endnu kan vi ikke sætte navn på mulige specialesammenlægninger," siger Jørgen Christensen (V), amtsborgmester i Frederiksborg Amt frem til den 1. januar 2007, og nyudnævnt formand for Region Hovedstadens sygehusudvalg   . Jørgen Christensen (arkivfoto: Polfoto) 

Forandring, men ikke en revolution. Sådan beskriver Jørgen Christensen (V) den kommende tid for Region Hovedstadens sygehusvæsen. Efter længere tids politiske kampe i det nyvalgte regionsråd med 41 valgte blev han den 7. marts valgt til formand for sygehusudvalget i regionen.

Og nu går arbejdet med at lægge planer for det enorme sygehusvæsen i den region, der kommer til at dække over Frederiksborg Amt, Københavns Amt, H:S og Bornholms Regionskommune, for alvor i gang.

"Det er en stor opgave, men det er også en chance for at forbedre kvaliteten i vores sygehusvæsen. Sygeplejerskerne vil komme til at mærke ændringer fra 2007, men det vil ikke blive en revolution. Vi vil involvere de forskellige personalegrupper, og så vil der over en periode komme ændrede arbejdsopgaver og funktioner, der slås sammen," siger Jørgen Christensen, der ud over sin plads i regionsrådet også fungerer som amtsborgmester i Frederiksborg Amt indtil den 1. januar 2007. 

Beregninger viser, at regionen kommer til at mangle et trecifret millionbeløb de næste år. Bliver det ikke svært at forbedre kvaliteten og spare samtidig?
"Jo, det bliver en udfordring. Men når man fusionerer, er det også med henblik på rationaliseringer. Vi kommer til at have en omsætning på 23-24 mia. kr. i regionens sygehusvæsen, så det vil være muligt at hente nogle millioner på effektiviseringer. Men nemt bliver det ikke." 

Hvordan skal rationaliseringerne ske?
"Jeg ser specialerne som det vigtigste område. Vi kommer til at se en samling af nogle specialer, fordi det kan gøre behandlingen mere effektiv, højne kvaliteten og spare penge. Vi går nu i gang med at undersøge, hvor det kan give mening at sammenlægge specialer eller lave samarbejder, men endnu kan vi ikke sætte navn på mulige specialesammenlægninger."

Flere eksperter mener, at skadestuer vil blive lukket eller neddroslet i Hovedstaden de kommende år. Er du enig?
"Som udgangspunkt ja. I dag kommer mange patienter igennem skadestuerne, selvom de i virkeligheden ikke behøver akut behandling. Samtidig ligger akutfunktionerne så tæt i Hovedstaden, at jeg ikke tror, en lidt længere afstand vil forringe behandlingen. Vi skal afgjort se på hele akutområdet og eventuelt også se, om kommunerne kan overtage nogle af opgaverne i sundhedscentre."

Region Hovedstaden mangler stadig at ansætte en fast direktion, og I bliver kritiseret for at være for langsomme. Risikerer sygeplejerskerne, at vigtige ting som personalepolitikker bliver hastet igennem?
"Vi har stadig ni måneder, til regionen træder i funktion, så vi har altså noget tid endnu. Vi får travlt, men jeg mener, vores tidsplan er realistisk. Vi inddrager personalegrupperne, og jeg lover, at der ikke bliver tale om hovsaløsninger i arbejdet," siger Jørgen Christensen, der for fem år siden afløste den nuværende indenrigs- og sundhedsminister, Lars Løkke-Rasmussen (V), på posten som amtsborgmester i et af de amter, der fra den
1. januar 2007 går over i de kommunale historiebøger.