Dilemma: Mobilen er i udu

Din mening. Det vrimler med etiske dilemmaer i sygeplejen. Sygeplejersken vil gerne høre, hvad du ville gøre, hvis ... Læs historien nedenfor og send dine overvejelser til: redaktionen@dsr.dk senest tirsdag den 16. januar kl. 12.00. Det må højst fylde 1.000 tegn uden mellemrum. Husk at oplyse navn og arbejdssted. Redaktionen bringer et ­udvalg af svarene i næste nummer af Sygeplejersken.

SY-2007-01-38aIllustration: Bodil Molich

Teis er 17 år og i lære som tømrer. Han er glad for sin læreplads og klarer arbejdet godt. Men en dag får han dele af et stillads ned over sin ankel og brækker den. Han bliver indlagt på ortopædkirurgisk afdeling, hvor han får sat "noget isenkram" igennem malleolen. Pga. temperaturforhøjelse bliver han på afdelingen efter operationen.

Dagen efter ringer Teis' arbejdsgiver. Han vil høre, hvordan Teis har det, hvor længe han skal være sygemeldt, og om han må komme og se til lærlingen.

Charlotte, som er sygeplejestuderende, svarer arbejdsgiveren, at han må kontakte Teis, hvis han vil have svar på sine spørgsmål. "Det har jeg prøvet, men mobilen er i udu," svarer arbejdsgiveren.

Charlotte synes, det er synd for Teis' chef, så hun fortæller ham, at Teis kommer hjem, når temperaturen er normal, og at han skal være sygemeldt i ca. seks uger.

Om eftermiddagen kommer arbejdsgiveren med kringle til hele afdelingen. "Hvor er hende den venlige, der fortalte mig, at Teis har det godt?" spørger arbejdsgiveren. Charlotte, der sidder og skriver i sygeplejejournalen, rødmer, og hendes kontaktsygeplejerske Jenny løfter det ene øjenbryn.

Hvordan synes du, Jenny og Charlotte skal håndtere situationen?

Emneord: 
Tavshedspligt
Dilemma
Etik