Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

I USA spiser de uden kniv

Velkommen. Sygeplejerske Birgitte Lund fra Høje Taastrup kan vælge mellem mange invitationer, når hun rejser i USA. Hun er nemlig én af de danske sygeplejersker, der åbner sit hjem for udvekslingsstuderende.

Sygeplejersken 2007 nr. 11, s. 30-31

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

SY-2007-11-30a
"Der er masser af steder at bo, når man rejser i USA. Og så har vi også fået besøg af de amerikanske forældre, når de har været i Europa. Så det giver et spændende netværk," fortæller Birgitte og Hans Henrik Lund om et par af fordelene ved rollen som værtsfamilie for internationale studerende. Her fotograferet med deres 11-årige datter, Caroline, samt Eunice og Jessica, der er familiens ene udvekslingsstuderende. Foto: Heine Pedersen


"Nu skal jeg vise dig, hvordan hun spiser," råber 11-årige Caroline begejstret og løber ud i køkkenet for at finde en gaffel. Ingen kniv.

Familien Lunds ene udvekslingsstuderende griner godmodigt af familiens yngste medlem, der forsøger at illustrere mødet mellem dansk og amerikansk kultur. Det er den amerikanske bordskik, der morer Caroline, mens de stille familieaftener rundt om spisebordet har været en positiv overraskelse for 21-årige Jessica fra Washington.

Jessica har boet i det nybyggede træhus vest for København med trampolin i haven og kig til naboerne siden januar. Hun er den ene af familiens to nuværende udvekslingsstuderende fra USA. For familien Lund er det tredje gang, de er værtsfamilie for to udvekslings-studerende fra Denmark's International Study Program (DIS), der begge er i starten af 20'erne og læser fire universitetsfag i København.

Den frivillige opgave meldte familien Lund sig i første omgang til for den yngste datters skyld. "Caroline syntes, engelsk var svært, så da de to ældste børn tog på efterskole, havde vi pludselig et par ekstra værelser tomme. Samtidig fik vi en brochure fra DIS, og så besluttede vi at melde os som værtsfamilie," fortæller Birgitte Lund.

Sygeplejersker er værter

Birgitte Lund er til daglig hjemmesygeplejerske i Høje Taastrup Kommunes hjemmepleje. Hun er langtfra den eneste sygeplejerske, der åbner sit hjem for internationale studerende. Faktisk er mere end hver 8. af de 160 aktive værtsfamilier hos DIS en sygeplejerske.

Også hos AFS Interkultur, der formidler udvekslingsstuderende på gymnasieniveau, udgør sygeplejersker knap en tiendedel af værtsfamiliekorpset.

Det undrer ikke Birgitte, at der er flere med hendes egen baggrund, der vælger at blive vært for en eller to unge studerende.
"Sygeplejersker kan lide at have med mennesker at gøre. De vil gerne være tæt på. Det går meget godt i spænd med rollen som værtsfamilie," funderer hun.

Rollen som vært deler Birgitte med sin mand Hans Henrik, der til daglig er projektleder i Kirkens Integrationstjeneste (KIT). Han vil gerne give en varm anbefaling til andre, der overvejer at åbne dørene for studerende fra andre lande. "Det skaber liv i huset, og man møder nye kulturer, som man lærer at kende. De studerende bor her bare i fire måneder, hvilket også gør det nemt at overskue," siger Hans Henrik.

Midlertidig del af familien

Hvordan man inkluderer den studerende, er op til familien selv. DIS stiller alene krav om, at man har plads og taler engelsk. Hos familien Lund har de studerende både eget værelse og bad, men de deltager også i familiens aktiviteter på lige fod.

"Hans Henrik og Birgitte inkluderer os i familiens højtider, ferier, fødselsdage og middage. Vi spiser sammen om aftenen, og det er rigtig rart," fortæller Jessica.

Hun må, ligesom Caroline, indimellem spidse øren for at falde ind i samtalen, for rundt om kaffekopperne på sofabordet glider samtalen skiftevis på engelsk og på dansk.

"Ja, Caroline lærer Jessica lidt dansk, og Jessica lærer Caroline rigtig meget engelsk," siger Birgitte. En ordning, som alle i familien - inklusive det midlertidige medlem - vist synes er rigtig god. 

INFORMATION OM INTERNATIONAL UDVEKSLING FOR UNGE OG STUDERENDE:

AFS Interkultur: www.afs.dk

Denmark's International Study Program: www.dis.dk  

Youth for Understanding: www.yfu.dk 

LÆS OGSÅ

Sygeplejersker er populære i de frivillige organisationer. I tre artikler fortæller Sygeplejersken om sygeplejersker, der har engageret sig i frivilligt arbejde.

Første artikel "Alle samtaler er lige vigtige" blev bragt i nr. 9/2007.
Anden artikel "I USA spiser de uden kniv" blev bragt i nr. 11/2007

Tredje artikel "Intet menneskeligt må være dig fremmed" blev bragt i nr. 16/2007