Børnene har også problemer

Antallet af børn og unge i behandling mod forstoppelse er steget med ca. 75 pct. fra 2002 til 2006, viser Lægemiddelstyrelsens register.

1307-23-01-2Foto: Søren Svendsen

I 2006 var 4.145 børn og unge op til 19 år registreret i behandling, mod 2.403 i 2002. De helt små børn fra 0-4 år udgør den største gruppe med 1.990 børn i 2006. 

"Børneafdelingerne er ved at vælte i forstoppede børn," siger specialsygeplejerske Gerd Johnsen, der rådgiver og underviser sygeplejersker om afføringsproblemer.

"Det er familiernes livsstil, der skal ændres. Men folk er ved at gå bagover, når jeg
f.eks. anbefaler, at de går tidligere i seng og står tidligere op, så de har god tid til toiletbesøg. Det er vigtigt ikke at stresse børnene," siger hun.

Overlæge i mave-tarm-sygdomme Merete Olesen på Frederiksberg Hospitals Klinik B ser "en del unge damer over 15 år, der kommer ind og bliver udredt for vekslende afføring."

Hun kalder det en "stor pædagogisk opgave" at instruere såvel unge som ældre patienter i, hvordan tarmen virker. For eksempel, at det er vigtigt at følge de almindelige kostråd fra Fødevarestyrelsen.

"Vi spiser for få kulhydrater og for meget fedt. Det er så nemt lige at slynge en Marsbar i hovedet," siger hun.

Børn og unges problemer med forstoppelse er ifølge Merete Olesen i vidt omfang et opdragelsesproblem, fordi deres forældre ikke har lært dem gode vaner.