Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker forsømmer at tale seksualitet med patienterne

Svigt. Under 1 pct. af de sygeplejersker, der har deltaget i en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Sygeplejersken, taler konsekvent med patienterne om seksualitet. Det er stik imod vejledningen fra Sundhedsstyrelsen.

Sygeplejersken 2007 nr. 6, s. 24-25

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist,

Christina Sommer, journalist

SY-2007-06-22bFoto: Søren Svendsen

Patienters seksualitet er ikke et emne, sygeplejersker ofte vender med patienterne. Mere end halvdelen af de sygeplejersker, der har deltaget i Analyse Danmarks stikprøve, taler aldrig eller sjældent med patienterne om sex.

"Det er en klar forsømmelse, hvis en patient gennemgår et langt udrednings- og behandlingsforløb, uden at én eneste fagperson i hele det lange forløb finder anledning til at tale om seksualitet. Det er virkelig et ærgerligt svigt, hvis man lader patienterne sejle deres egen sø," siger seksualitetsforsker ved Københavns Universitet og læge Christian Graugaard.

Men patienterne burde være sikret, at sygeplejerskerne taler med dem om "seksualitet, f.eks. samlivsforstyrrelser som følge af sygdom eller lægemidler." Sygeplejersker har nemlig, ifølge Sundhedsstyrelsens sygeplejefaglige vejledning for optegnelser, pligt til at beskrive "hvorvidt patienten har potentielle og/eller aktuelle problemer" inden for problemområdet seksualitet.

En pligt, der giver rigtig god mening, mener Lotte Prescott, der er dialysesygeplejerske på Hillerød Sygehus, hvor hun undersøger seksuel dysfunktion hos kvinder med en kronisk nyresygdom. "Man kan jo ikke se på folk, om de har et aktivt seksualliv. Derfor er det vigtigt, at sygeplejersker spørger til patientens seksualitet og viser, at der er mulighed for at tale om det, hvis patienten ønsker det," siger hun.

Patienter har sexproblemer

En evaluering fra 2006 af sygehusene i det tidligere Århus Amt viser også, at alt for få sygeplejersker spørger patienterne om seksualitet. Kun 37,5 pct. af patientjournalerne indeholdt markeringer af, at der var taget stilling til patientens seksualitet. Birgitte Schantz Laursen, der er seniorforsker ved Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje på Aalborg Sygehus, mener, at sygeplejerskernes berøringsangst over for emnet er et problem.

"Sygeplejersker er forpligtet til at informere patienterne om, at i forbindelse med mange sygdomme kan man opleve problemer med seksualitet og sex. De er ikke forpligtet til at vide, hvad man gør, men de er forpligtet til at henvise til nogen, der ved det," siger hun.

Seksuelle problemer som følge af sygdomsforløb er langtfra ualmindeligt. Undersøgelser, nævnt i bogen "Krop, sygdom og seksualitet" fra 2006, viser eksempelvis, at 60 pct. af en gruppe patienter med testikelkræft mistede lysten til sex, mens de var under behandling. 98 pct. af de mænd, der som følge af cancer fik fjernet blæren, fik rejsningsproblemer. Godt en tredjedel af patienter med hudsygdommen psoriasis angav, at deres sygdom havde en negativ indflydelse på deres sexliv.

"Det er rigtig vigtigt, at sundhedspersonalet taler med patienter om seksualitet. Både fra forskning og hverdag ved vi, at seksualitet er en central del af langt de fleste menneskers selvoplevede livskvalitet og vi ved, at et velfungerende intimt liv bedrer patientens behandlingsmotivation og evne til at mestre sin sygdom," forklarer seksualitetsforsker Christian Graugaard.

Tovejstabu

Patienternes sexliv er et emne, der et omgivet af en form for tovejstabu. Ifølge undersøgelsen fra Analyse Danmark er over halvdelen af sygeplejerskerne helt eller delvist enige i, at patienters sexliv er et tabu blandt sygeplejersker. Samtidig er over halvdelen af sygeplejerskerne også af den overbevisning, at patienterne oplever det som tabubelagt at tale med sygeplejerskerne om sex.

Et billede, der stemmer overens med erfaringerne hos Lene Lau, der er koordinator for Skanderborgs selvhjælpsgrupper. "Det er meget få patienter, der selv vil bringe det på bane. De er bange for at blive stemplet og udstillet," siger hun. Og netop derfor er det vigtigt, at sygeplejersker tør bringe emnet op, forklarer Christian Graugaard.
"Tovejstabuet betyder, at sygeplejersker og patienter gensidigt fastholder hinanden i en uhensigtsmæssig forestilling om, at den anden ikke vil tale om det her. Men som regel er det ikke patienterne, der er kædens svage led, det er fagpersonerne. Fagpersonalet gemmer sig bag patienternes formodede ubehag, men vi kan jo ikke vide, om det er ubehageligt, før vi har spurgt," siger Christian Graugaard.

Og måske er der håb om, at der kommer mere fokus på patienters seksualitet. Selvom sygeplejerskerne oplever emnet som tabubelagt, så viser undersøgelsen også, at mere end 80 pct. af de adspurgte er helt enige i eller delvist enige i, at det er relevant, at sygeplejersker taler med patienter om deres seksualitet.

SÅDAN GENNEMFØRTE VI UNDERSØGELSEN

Analyseinstituttet Analyse Danmark har gennemført undersøgelsen for Sygeplejersken i perioden 12. december til 19. december 2006. Målgruppen for undersøgelsen er medlemmer af Dansk Sygeplejeråd, der arbejder som sygeplejersker, og som har kontakt med voksne eller unge patienter, hvis sygdom eller tilstand kan have indvirkning på deres sexliv. Med sexliv menes der kun patienters sexliv i relation til deres tilstand og sygdommens eventuelle indvirkning på deres sexliv.

Undersøgelsen er baseret på 533 besvarelser fra respondenter, efter rensning af respondenter uden for målgruppen. Undersøgelsen er gennemført som en elektronisk spørgeskemaundersøgelse via Sygeplejerskens online-panel.

Sygeplejerskens online-panel er oprettet via tilmelding gennem www.dsr.dk og er ikke nødvendigvis repræsentativt for medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd, man bør derfor være forsigtig med at generalisere fra undersøgelsesresultaterne til populationen.

dsr_undersoegelse_om_patienters_sexliv_2006.pdf  

PLIGT TIL AT SPØRGE OM SEKSUALITET

Patienterne har krav på, at sygeplejerskerne ved indlæggelse spørger patienten om seksualitet. Det er nemlig en sygeplejefaglig pligt, der er indskrevet i Sundhedsstyrelsens "Vejledning om sygeplejefaglige optegnelser" fra april 2005. Ifølge den vejledning skal dokumentationen af de sygeplejefaglige handlinger som minimum indeholde beskrivelse af, hvorvidt patienten har potentielle og/eller aktuelle problemer knyttet til "seksualitet, f.eks. samlivsforstyrrelser som følge af sygdom eller lægemidler."

Kilde: VEJ nr. 9229 af 29/04/2005 (www.retsinfo.dk).