Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker gør sig klogere på sex

Sygeplejersken 2007 nr. 6, s. 30

Af:

Christina Sommer, journalist,

Katrine Birkedal Christensen, journalist

SY-2007-06-22eFoto: Søren Svendsen

Seks. Altså tallet og ikke akten, og så alligevel.

For præcis seks måneder siden satte de to sygeplejersker Helene Braun og Charlotte Timm Onø sig på skolebænken igen for netop at blive klogere på sex – en læreproces, der især skal komme patienterne til gode.

Helene Braun arbejder på Gynækologisk ambulatorium på Holbæk Sygehus. Patienterne er udelukkende kvinder med bl.a. blødningsforstyrrelser, celleforandringer og ufrivillige graviditeter, men også vulvodyni, alle sygdomme, der kan vende op og ned på kvindernes seksualitet.

”Rigtig mange af de patienter, jeg møder, har problemer i forhold til deres sexliv og dermed også i deres parforhold. Folk dør ikke af mangel på sex, men det er jo et basalt behov ligesom f.eks. mad og drikke. Folk kan jo gå hen og blive syge, hvis sexlivet slet ikke fungerer,” siger Helene Braun.

Lægerne giver plads

Helene Braun er på ingen måde uvant med at tale om seksualitet med patienterne.

”Vi gør det ikke konsekvent, men oftest, selvom det kan være svært – også for mig. Når jeg står med en patient, sammen med en læge og ofte også en studerende, er det langtfra nemt at starte en intim samtale, jeg er bange for at krænke patientens blufærdighed. Kvinden ligger måske afklædt, klar til scanning, og så er det svært at skulle forholde sig til, hvordan man synes, ens sexliv fungerer. Men det er en vigtig brik i vores arbejde med at stille den korrekte diagnose. Og jeg oplever faktisk ofte, at kvinderne bliver lettede, for nu er der taget hul på emnet.”

Sidste skub til at begynde på sexologuddannelsen var dog, at Holbæk Sygehus siden årsskiftet har huset landets eneste vulvodyniklinik. Her består behandlerteamet af en gynækolog, patolog, dermatolog og snart en sexolog i skikkelse af Helene Braun.

”Jeg er blevet bedre til at spørge ind til emnet, efter jeg er startet. Lægerne ser meget positivt på det og er gode til at give plads. De trækker sig, sådan ”… det ved hun lidt mere om, end jeg.””

Forældet seksualundervisning

Siden Charlotte Timm Onø blev uddannet i 1994, har hun som sygeplejerske undret sig over, hvor nedprioriteret et emne patienternes seksualitet er i sundhedsvæsenet. Som sygeplejerske på bl.a. en urologisk afdeling, men også som afdelingssygeplejerske på et plejehjem, har hun oplevet, hvor svært og grænseoverskridende det var for personalet at tale med hinanden og patienterne om emnet.

“Vi er født med seksualitet, og vi dør med den. Emnet er derfor relevant for alle mennesker og faktisk på alle aldersniveauer,” siger Charlotte Timm Onø og afslører dermed, at hendes ambitioner som fremtidig sygeplejerske og sexolog og parterapeut rækker vidt.

“Jeg vil gerne arbejde med børn og unge. Det er her grobunden for et godt og aftabuiseret forhold til seksualitet skal skabes. Megen seksualundervisning er dårlig og forældet. Men jeg vil også gerne bruge min viden på bl.a. ældreinstitutioner, hvor medarbejderne også skal blive bedre til at berøre emnet.”  

SYGEPLEJERSKER MED SEXOVERBYGNING

SY-2007-07-sex%20(1)

”Det hjælper at have et afklaret forhold til ens eget sexliv. Men man behøver altså ikke at være fuldstændig fejlfri. Det, det drejer sig om, er at have situationsfornemmelse og mod til at spørge ind til sexliv og parforhold og skabe en god stemning,” siger Helene Braun.

SY-2007-07-sex%20(2)

”Når vi skal tale seksualitet med andre mennesker, konfronteres vi med vores egen seksualitet, og det er svært. Vi bliver nemt blufærdige, og hvis man ikke er afklaret med sin egen seksualitet og evt. har problemer i sit sexliv, bliver det altså ikke nemmere,” siger Charlotte Timm Onø.

Foto: Søren Svendsen