Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Beregn ernæringsbehovet hos kritisk syge

Artiklen præsenterer et nemt tilgængeligt redskab til beregning af ernæringsbehovet hos kritisk syge. Grundelementer i beregningsarkene kan overføres til andre patientgrupper. Artiklen udspringer fra anæstesiologisk/intensiv afdeling, Århus Sygehus.

Sygeplejersken 2008 nr. 21, s. 40-41

Af:

Helle Svenningsen, intensivsygeplejerske, MKS

Ernæringsberegning hos kritisk syge patienter opleves ofte kompliceret og tidsrøvende, både hvad angår patientens ernæringsbehov og faktiske indtag. En gennemgang af 15 patienters observationsskemaer i 2003 på intensivafsnit 600, Århus Sygehus, viste da også, at mindre end 30 pct. fik udregnet deres ernæringsbehov. Ikke kun behovsudregningen haltede - patienterne fik kun dækket 72 pct. af deres energibehov og 48 pct. af deres proteinbehov. Der var brug for forbedringer.

En forenklet beregning

Efter implementering af en ny ernæringsinstruks og en mere forenklet beregningsmetode viste en ny stikprøve i 2004 forbedringer, men patienternes behov var stadig ikke dækkede. En sygeplejerske forklarede problematikken ved, at det stadig var vanskeligt at udregne det forgangne døgns indgift af energi og protein. Ofte oplevede hun tillige at få forskellige resultater, når hun regnede indgiften ud, og usikkerhed om, hvad der reelt skulle med i beregningen, gjorde ikke opgaven nemmere.

Et endnu bedre redskab var nødvendigt, hvorfor undertegnede udarbejdede et beregningsark i programmet Excel, der blev lagt på alle pc'er i afsnittet. Herefter blev beregningerne langt mere præcise, opgaven nemmere at gå til, og arket blev en succes: Stort set alle patienter får nu beregnet deres energiindtag, der er ikke tvivl om, hvad der skal medregnes, og det er muligt hurtigt at danne sig et overblik over, hvilken ændring det vil give i energi- eller proteinindgiften, hvis man f.eks. ændrer på sondemaden, giver en proteindrik ekstra eller holder pause/slukker for i.v.-ernæringen. Og vigtigst: Stikprøver i afsnittet viser, at de kritisk syge ernæres bedre.

Ved adipositas og febrilia

De adipøse kritisk syge patienter udgør en særlig udfordring, idet de professionelles fokus ofte er på de underernærede patienter. På Dansk Selskab for Klinisk Ernærings årsmøde 2007 (1) blev der fremlagt bud på, hvordan vi kan sikre tilstrækkelig ernæring til disse patienter uden at tilføre dem for meget. Ved at opdele den adipøse patients vægt således, at patienten ernæringsmæssigt får dækket sin idealvægt fuldt ud, mens de kilo, der øger patientens BMI til > 25, kun ernæres med 30 pct., vil de fleste patienters behov blive opfyldt.

Ernæringsbehovet stiger hos både normalvægtige og adipøse patienter, når kropstemperaturen er højere end 37 grader i mere end tre døgn. Udregningen af ernæringsbehovet må tage hensyn til dette, hvorfor disse tal automatisk fremtræder på regnearket og kan anvendes ved behov. Ved indtastning af patientens højde og vægt angives behovet for energi og protein afhængigt af kropstemperaturen.

Arket kan anvendes overalt

Beregningsarkene er udarbejdet specielt til de kritisk syge patienter på afsnit 600, Århus Sygehus, men kan nemt tilrettes i forhold til andre patientgrupper. Apopleksiafsnittet på Århus Sygehus har f.eks. tilpasset arket til deres patienters behov og afdelingens udbud af fødevarer.

De grundlæggende elementer i arket vil også kunne bruges til borgere med et specielt ernæringsbehov i hjemmeplejeregi, overvægtige patienter eller andre, der hurtigt og visuelt vil kunne se, hvilken betydning en kostændring kan få for netop dem.

Helle Svenningsen er ansat som klinisk sygeplejespecialist på anæstesiologisk/intensiv afdeling, Århus Sygehus.

De to Excel-filer og vejledningen samt en uddybende artikel om emnet: "Forenkling af ernæringsberegning giver øget ernæring til de kritisk syge" kan fås ved henvendelse til forfatteren.

Litteratur

  1. www.dske.dk